Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Daňovou svobodu letos Češi pocítí rekordně pozdě. Nastane až koncem června

Autor: Mii - 
1. února 2018
14:06

Pomyslná hranice, kdy lidé přestanou pracovat na pokrytí všech státních výdajů a peníze si užijí pro svoji potřebu, nastane v roce 2018 rekordně pozdě. Den daňové svobody letos připadá na 23. června, o den později než v roce 2017. Češi tak budou na odvod daní pracovat 174 dní. Přibližně stejně na tom budou i Němci, Slovinci a Nizozemci. Vyplývá to z informací poradenské společnosti Deloitte.

Podle Davida Marka, hlavního ekonoma Deloitte, za posunutí data mohou určité změny, ke kterým v uplynulém roce došlo. „V roce 2018 se nemění žádná důležitá daňová sazba, změn v daňovém systému je ale poměrně dost. Zvýšilo se například daňové zvýhodnění na první dítě, začaly platit nižší výdajové paušály pro podnikatele a zpřísnily se podmínky pro získání daňového bonusu,“ vysvětluje ekonom. „Zvýšení minimální mzdy ovlivnilo výši „školkovného“ a tedy efektivního zdanění fyzických osob,“ dodává Marek.

Určitý efekt na posun má také již dříve zavedené kontrolní hlášení a nabíhající elektronická evidence tržeb. „Aniž by se zvyšovaly sazby, roste díky efektivnějšímu výběru celkové inkaso daní a tedy i indikátory daňového břemene, jako je den daňové svobody,“ říká ekonom.

Pocit daňové zátěže sílí

K pozitivnějšímu vnímání daňové agendy v Česku nedochází. Naopak, lidé subjektivně cítí, že zátěž a kontroly vzrůstají. Ředitelka daňového oddělení Deloitte Radka Mašková to potvrzuje.

„V řadě případů se finanční úřady zaměřují na analytickou kontrolu poskytnutých dat. Zatímco dříve se zaměřovaly na jednotlivosti, v poslední době posuzují celkovou ekonomickou a daňovou situaci poplatníka na základě důkladnější analýzy dat z přiznání a hlášení. To klade samozřejmě větší náklady na správné nastavení systému a preciznost poskytovaných dat,“ vysvětluje Mašková.

Co je den daňové svobody

S pojmem den daňové svobody přišel v roce 1948 floridský podnikatel Dallas Hostetler. Označuje jednoduchou, laicky srozumitelnou reprezentaci daňové zátěže v ekonomice. Koncept rozděluje rok na dvě části, kdy v první lidé vydělávají na pokrytí výdajů vlády a státních institucí a teprve v druhé části sami rozhodují o penězích, které vydělají. Zlom se nazývá právě den daňové svobody.

Pro každou zemi tak v závislosti na jejím daňovém zatížení vychází datum jinak. Pro Česko je v roce 2018 23. června, nejpozději od chvíle, kdy se měření provádí. Na odvod daní budou Češi pracovat 174 dní.

Z 30 měřených evropských zemí se Česko nachází v druhé polovině seznamu. Má spíše pozdější datum. Podobně je na tom Německo, Slovinsko nebo Nizozemí. Nejčasnější den daňové svobody nastane v Rumunsku, Bulharsku a Švýcarsku, kde lidé budou na stát pracovat jen okolo 125 dní. Nejdéle naopak budou pracovat v Lucembursku, kde je čeká celých 271 dní.

Daňovým únikům má mimo jiné zabránit elektronická evidence tržeb. Na podzim v ní došlo k několika úpravám:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo56 ( 1. února 2018 14:22 )

dávám plně za pravdu Zemanovi , že novináři a redaktoři je svoloč která dělá jenom problémy vymyšlenýmí zprávami , pustí do éteru poplašné zpávy o zdražování ,politice , zdraví osob , smutné je na tom že nejsou trestáni,a proto si píší co jich napadne!

Zobrazit celou diskusi