Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česká pošta zdražuje obyčejný dopis i těžší balíky: Připlatíme si až 39 korun

Autor: ČTK, ula - 
1. února 2018
07:18

Česká pošta ode dneška zvyšuje cenu známky na obyčejný dopis do 50 gramů o tři koruny na 19 Kč. Doporučené psaní zdražuje o šest korun na 44 Kč. Balíky o hmotnosti do dvou kg nezdražily, zvyšují se ale ceny u výrazně těžších zásilek. Pošta zdražení odůvodňuje snahou o zajištění kvality a dostupnosti poštovních služeb.

Množství posílaných dopisů v posledních letech klesá, přesto v celkovém objemu stále dominují. Ročně jich lidé pošlou stovky milionů. Jen v roce 2016 se ale snížil počet doručených obyčejných psaní o 11 procent.

O tři koruny podražily i obyčejné zásilky s vyšší hmotností. Například poslání dopisu do 100 g vyjde na 23 korun a půlkilová zásilka na 27 korun. Podobně například doporučené psaní o hmotnosti jeden kilogram bude stát 60 Kč.

U balíků Do ruky a Na poštu zůstaly stejné ceny v nejnižší kategorii do dvou kg, pro těžší zásilky se sníží počet hmotnostních kategorií. Zatímco do zhruba deseti kg po tomto kroku zásilky mírně zlevnily, balíky o vyšší hmotnosti podražily.

Video  „Neměla jsem čas si dojít k lékaři nebo se najíst,“ říká Hana o práci pošťačky  - David Budai, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Například poslání desetikilového balíku Do ruky vyjde nyní nově na 163 korun, což je o sedm korun méně než dříve, balík o hmotnosti 20 kg naopak podražil o 39 Kč na 247 korun. Pošta naposled zvyšovala cenu známky pro vnitrostátní doručování v roce 2016.

flora ( 1. února 2018 11:30 )

Jenže nemůžeš ovlivnit to, kdo ve vztahu k tobě ti pošle doporučený dopis. Dosota se pak k němu je pak na půl dne dovolené. Posílala jsem doporučený dopis . Po letech a ještě za staré ceny. Musela jsem, jsou instituce, kde nemůžeš oznámení zasílat e-mailem,jedině doporučeným psaním ! Váha 0,008kg tedy 8 gramový dopise stál 38kč !! Dopis, kde byla obálka a dvě věty na papíru.Dnes tedy o dalších 6 Kč bude dražší. Odstála jsem na poště 50min frontu, bylo to naštěstí v době mimo špičku.

flora ( 1. února 2018 11:14 )

Česká pošta u nás: Stabilně otevřené pouze dvě přepážky z 11. Volně se procházející zaměstnanci v počtu cca 15-20. Tu s chlebíčky, tu s kávičkou,tu se skourompou návštěvou, hovořící mezi sebou nenuceně , zvesela když se potkají na chodbě, nebo rovnou chodí po dvou. Pokud tam člověk musí zavítat pro dopis (listonošky nezvoní, hází pouze oznámení), je to pak na poště záležitost na min.70 minut.Pošta narvaná k prasknutí. Přepážková pracovnice (jedna ze dvou, kde ta druhá se vždy dle vizitky zacvičuje a na vše se chodí opět kamsi ptát) jde kamsi do zázemí pro dopis , a vrací se za 5minut. Cestou zpět se ještě zastaví v družném rozhovoru s těmi neustále korzujícíma.

gabreta ( 1. února 2018 10:55 )

Česká pošta si může svoje služby strčit někam. Dneska vám PPL nebo jiný přepravce doveze co chcete za míň, pohledy a přání už všichni řeší mailem nebo SMS! K čemu tedy pošta slouží?

moiaza ( 1. února 2018 09:53 )

Důchod mi chodí na účet a ten jeden dopis za tři roky, co napíši ještě unesu. V této době v podstatě služby pošty vůbec nevyužívám. Nechci tu zlodějnu podporovat. Zvláště, když mi nejsou ochotní doručit ani denní tisk. Proto jsem ho odhlásil a mám od české pošty klid.

alusinek ( 1. února 2018 09:26 )

Zloději jedni,už neví kde by lidi okradli.To nejsou jen známky,balíky,ale složenky,což nechápu i poplatek při výplatě důchodu.Hlavně že zrušili pošty na vesnicích a dnešní rozvážky autama je stojí o hodně více

Zobrazit celou diskusi