Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Podvody s DPH stojí Česko miliardy ročně. Expertka popsala způsoby, jak je utnout

Autor: Zuzana Zelenková - 
20. května 2018
05:00

V celé Evropě zmizí kvůli různým podvodům s DPH asi 150 miliard eur (asi 3,8 bilionu korun). Podle expertky za to může „vymazání“ hranic, ale i další faktory – největší podvody na DPH totiž prý vznikají při příhraničním obchodování. O problematice výběru DPH jsme se bavili s daňovou poradkyní, vysokoškolskou pedagožkou a členkou Unie daňových poradců Hanou Zídkovou. 

V čem jsou hlavní zádrhele výběru DPH?

Systém je pravděpodobně špatně nastaven. Nejvíce se to svádí na takzvané karuselové podvody, které využívají osvobození dodávek zboží mezi členskými státy EU. Tam je umožněno, že jeden dodavatel neodvede daň do státního rozpočtu a jeho odběratel, jako další v řetězci, si daň nárokuje. Tím pádem potom státu vzniká ztráta. Karuselové podvody ale nejsou jediným důvodem. Další důvod, proč DPH uniká, jsou například nepřiznané tržby a další úniky, které jsou mnohdy i neúmyslné.

Co je potřeba změnit, aby se eliminovaly, nebo aby vymizely?

Je několik návrhů vycházejících z toho, že systém, kterým je daň vybírána, úniky tak trochu umožňují tím, že existuje právě nárok na odpočet. Existují tedy návrhy Evropské komise, které říkají, že by se měl změnit systém příhraničních dodávek, tedy dodávek do jiných států. Další cesta je všeobecný přenos daňové povinnosti na odběratele. Další možnost je nechat systém tak, jak je, protože podnikatelé jsou na něj zvyklí a mají nastaveny své systémy. Nějakým způsobem se s ním tedy vypořádali a je zapotřebí zavádět různá opatření proti daňovým únikům, jako je například už funkční kontrolní hlášení a podobně.

Na kontrolní hlášení si hodně lidí stěžuje kvůli složitosti a podobně…  Je to jako nástroj ale jinak účinné?

Ano, zatím to vypadá, že to účinné je. Dává to Finanční správě informace o tom, že když má někomu vrátit nárok na odpočet, který právě v DPH je specifický, tak že někdo jiný tu daň už odvedl. Účinné to je, ale administrativní zátěž taky. Nicméně daň z přidané hodnoty je tak konstruovaná, je tam možnost nároku na odpočet, takže dneska  je kontrolní hlášení nutný nástroj. Už se zavádí nejen u nás, ale i v jiných členských státech.

Co by bylo lepší, odpočty zrušit, nebo nechat to tak, jak je a více kontrolovat?

Daň je založená na nárocích na odpočet. Dříve to bylo považováno za velkou výhodu daně, než se přišlo na to, že jsou tam úniky, které fungují hlavně zapojením dodávek přes hranice. Já bych to z hlediska podnikatelů nechala, jak to je. Každá změna přináší další administrativní zátěž. Už si ty systémy nějak nastavili, nějak to funguje. V tuto chvíli je zapotřebí nechat systém fungovat s kontrolním hlášením a neměnit jej úplně od začátku. Mohly by tím vzniknout další typy úniků a každá změna je riskantní.

Jak hluboce se problematika dotýká České republiky?

Česká republika je mírně nad průměrem. Je v horší situaci než mnoho jiných zemí Evropské unie, ale není na tom zdaleka nejhůř. U nás není vybráno asi 16 procent daně, která by měla být vybrána. V Rumunsku je to asi 35 až 40 procent, tam jsou na tom daleko hůře, hůře je na tom i Slovensko. Naopak výrazně lepší situace panuje ve skandinávských zemích a v Nizozemí.

Jak je možné, že pořád existuje prostor pro podvody?

Je to dané konstrukcí daně, tím jak je vybírána. Karuselové podvody, o kterých se nejvíc mluví, vznikly tím, že byl sjednocen evropský trh, byly zrušeny hranice, mezi státy přestaly v podstatě existovat hranice. Tím zmizela vnější kontrola a zdaňování se nechalo na plátcích. Tam vznikl prostor pro podvody.

Evropská komise navrhuje systém One stop shop, co to je?

Evropská komise vydala návrhy na změnu směrnice, která upravuje DPH v rámci EU a tak navrhuje, že by dodávky do jiných členských států nebyly už osvobozeny, ale do budoucna by byly zdanitelné.

Pokud by tedy český dodavatel vozil zboží do Polska, tak nyní je to pro toho českého dodavatele osvobozeno od daně, žádnou neplatí, odvede ji až polský příjemce. V novém systému, který je navrhován, by český dodavatel musel odvést daň podle země, do které dodává. To je náročné jak pro něho, tak pro úřady. Český finanční úřad by peníze, které by tady český dovozce zaplatil, musel odvádět do Polska. Takže tento systém by se podle mého názoru velmi zkomplikoval. Má to zabránit daňovým podvodům, ale přineslo by to další náklady a opět není jisté, že by se neobjevily další podvody.

Stačí nechat to tak, jak to je a „jen“ to lépe hlídat?

Být důslednější? Proti tomu se ozývají podnikatelé, kterým je na obtíž, že pořád něco musejí hlásit, oznamovat a vykazovat. Bylo by fajn, aby Finanční správa, když by informace dostávala online, dávala plátcům nějakou protislužbu, například by sestavovala daňové přiznání, aby to mělo výhody pro obě strany. Aby Finanční správa uměla spolupracovat s plátci, aby jim také poskytovala nějaké služby.

Zobrazit celou diskusi