V Česku se porazilo méně vepřového a hovězího. Produkce kuřecího vzrostla

Autor: ČTK, pk - 
30. 1. 2018
10:45

Produkce masa na jatkách v Česku loni klesla o 2,5 procenta na 437 835 tun. Výroba klesla především u vepřového masa, které představuje téměř polovinu produkce. Stoupla naopak produkce drůbežího, ale také skopového a kozího. Vyplývá to z úterních údajů Českého statistického úřadu. Mlékárny loni nakoupily 2,478 miliardy litrů mléka, což je o 0,8 procenta meziročně víc. Růst ale znovu zpomalil.

Produkce masa loni meziročně klesla ve všech čtvrtletích, nejvýrazněji hned v prvním o 3,5 procenta. Pak se pokles postupně zmírňoval až na 0,2 procenta v posledním čtvrtletí, kdy produkce činila 114 124 tun.

Loňská produkce vepřového masa klesla o 4,2 procenta na 211 001 tun. Na jatkách bylo poraženo 2,338 milionu prasat, tedy o 3,7 procenta méně než v roce 2016. Snížená výroba vepřového podle statistiků navazovala na nižší stavy prasat ve výkrmu během roku. Vzhledem k nižšímu obratu zahraničního obchodu s jatečnými prasaty se dovoz vepřového opět nepatrně zvýšil. Dovoz vepřového se zvýšil o 1,5 procenta na 263 787 tun a vývoz klesl o 3,1 procenta na 35 598 tun. Vepřové se dováželo z Německa, Španělska, Polska a Belgie, největším odběratelem bylo Slovensko.

Ceny výrobců jatečných prasat loni stouply o 11,1 procenta. Chovatelé prodávali vykrmená prasata v průměru za 32,52 Kč/kg živé hmotnosti nebo za 42,27 Kč/kg v mase. Nejvyšší cena byla v červenci (45,34 Kč/kg), poté až do prosince klesala na roční minimum (38,86 Kč/kg).

Dovážela se zvířata k porážce i maso

Hovězího a telecího masa se loni v Česku vyrobilo 67 714 tun, tedy meziročně o 5,9 procenta méně. V předchozích třech letech přitom produkce rostla. Jatka porazila 227 400 kusů skotu, což představovalo 5,9 procentní meziroční pokles. Na poklesu porážek se projevily snížené stavy býků ve výkrmu během roku. „Přestože se zvýšil dovoz zvířat k porážce, domácí produkce hovězího masa nedosáhla úrovně předcházejícího roku a byla nahrazena zvýšeným dovozem hovězího masa ze zahraničí,“ uvedl ČSÚ. Ceny výrobců jatečného skotu byly loni o 2,3 procenta vyšší, průměrná cena býků byla 47,48 koruny za kilogram v živém, 86,40 koruny za kilogram v jatečné hmotnosti.

Zahraniční obchod s hovězím masem vykázal schodek. Dovoz se zvýšil o pětinu na 37 283 tun a vývoz zůstal na 10 322 tunách. Hovězí se dováželo hlavně z Polska, Nizozemska a Německa. Vyváželo se nejvíc na Slovensko.

U drůbeže dovoz a vývoz meziročně klesly

Drůbežího se loni vyrobilo 158 906 tun, tedy o 1,5 procenta meziročně více. Průměrná cena výrobců jatečných kuřat loni klesla o procento a u kuřat první jakosti dosáhla 23,23 Kč/kg živé hmotnosti. V lednu přitom cena začínala na ročním maximu 24,27 Kč/kg, na minimální hodnotu se dostala v červnu (22,17 Kč/kg). Dovoz i vývoz drůbežího masa meziročně klesly. Dovoz se snížil o 2,3 procenta na 116 785 tun a vývoz o 7,2 procenta na 34 372 tun. Drůbeží maso se dováželo nejvíce z Polska a zvýšil se dovoz z Německa, vyváželo se hlavně na Slovensko.

Mlékárny loni nakoupily od producentů a odbytových organizací 2,478 miliardy litrů mléka, což bylo o 0,8 procenta meziročně víc. Celkový přímý nákup mléka od tuzemských producentů činil 2,9 miliardy litrů, což bylo o 6,7 procenta meziročně víc. Tento celkový údaj ČSÚ sleduje od roku 2016.

Průměrná cena zemědělských výrobců mléka loni stoupla o čtvrtinu na 8,44 Kč za litr a rostla po celé období roku. Dovoz mléka a smetany z ciziny se loni snížil o 42,3 procenta. Vývoz mléka stoupl o 1,6 procenta, největší nárůst byl zaznamenán do Německa, největší pokles do Polska a Itálie.

Jaké hovězí maso se nejlépe hodí na steaky na grill? Zjistíte ve videu: 

Video Jaké hovězí maso se nejlépe hodí na steaky na gril - Adam Balažovič/BPŽ
720p 360p

Volby 2018

Volby do Senátu 2018 Komunální volby 2018

Komunální volby v Česku budou 5. a 6. října. V nich si lidé z více než 200 tisíc kandidátů na kandidátních listinách vyberou nové zastupitele svých obcí.

Ve stejném termínu navíc ve třetině obvodů proběhnou i volby do Senátu. Tam se chce probojovat více než 200 kandidátů.

Kde se volí do Senátu Systém senátních voleb Systém komunálních voleb Průzkum Volby v roce 2018

Doporučujeme
zdenek43 ( 30. ledna 2018 17:35 )

V překladu to znamená, že spotřebitel často konzumuje méně masa, než si myslí (je uvedeno na etiketě) nebo náhražku v podobě separátu, o které vůbec neví. Obsah masa někteří výrobci šidí až o 20 %. A pozoruhodné také je, že častým hříšníkem jsou privátní značky obchodních řetězců. OKRADAJI VAS cca o 20 % nahrazuji ??? S E P A R A T E M ......... 2017 - Prodejci nejčastěji podvádějí zákazníky na masných výrobcích. Nekvalitních potravin je v tomto sortimentu devětkrát víc než jinde. Napálit se lidé nejčastěji nechávají tím, že výrobek má méně masa, než je uvedeno na obalu, nebo je přítomen neoznačený separát. Nejhůře dopadly šunkové salámy.

zdenek43 ( 30. ledna 2018 17:28 )

 V Česku se porazilo méně vepřového a hovězího. Produkce kuřecího vzrostla....A PROC ASI ??????? protoze soudruh-StBak Andrej BABIS cpe do vseho??? S E P A R A T . . . . a klidne to ani na obal nenapise . . . . 2.2017 - Babišovy párky dopadly nejhůře v testu. Kostelec lže zákazníkům......Kostelecké uzeniny, které jsou jednou z vlajkových lodí společnosti Agrofert, tedy zemědělského impéria Andreje Babiše, klamou své zákazníky na obalech svých výrobků. Dokázal to nezávislý průzkum dTestu, který se tentokrát zaměřil na levné párky. Výrobek z Kostelce sice obsahoval více masa, než deklaroval na obalu, ale zároveň v něm laboratoř objevila separát, který výrobce zatajil. Test, který ministra financí zřejmě nepotěší, zařadila do svého pořadu Černé ovce Česká televize. Podle redaktora dTestu Jana Maryšky, právě Frankfurtské párky z Kostelce dopadly ze všech zkoumaných výrobků nejhůře, přestože se jednalo o jedny z nejdražších párků v testu. „Prokázali jsme obsah strojně odděleného masa, výrobcem nedeklarovaného,“ potvrdil Maryška. Strojně oddělené maso, jinak také známé jako separát, je to, co zbude, když se z kuřete sundají všechny obchodní části, jako jsou prsa a stehna. „Poté stále na kostře ještě něco málo masa zůstane. Maso se rozemele, i s tou kostí a pak se přes síta oddělí jenom to maso,“ vysvětluje redaktor dTestu. Nejedná se tedy o to nejkvalitnější, co může zákazník dostat. „Separát prozradí právě zbytky kostí, které se při výrobě můžou přes síto dostat,“ dodává znepokojivou informaci Jan Maryška.

Zobrazit celou diskusi
1080p 720p 360p
Další videa