Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výjimečná podívaná nad Českem: Vyšel superměsíc a ještě máte šanci ho vidět

Autor: Jessica Lutišanová - 
31. ledna 2018
10:30

Noční oblohu z úterý na středu rozzářil takzvaný superměsíc. Pokud jste tento úkaz nestihli sledovat, máte možnost ještě v noci ze středy na čtvrtek. Tento úplněk bude zářit více než předchozí ze začátku ledna.

Úplněk, který nastal z úterý na středu, byl už třetí za sebou ve velmi krátkém časovém úseku. Loni byl úplněk pozorovatelný v prosinci, letos pak 2. ledna a rozzářil oblohu i tuto noc. Poslední úplněk z úterní noci, který byl větší o 14 procent, zářil víc než obvykle.

Superúplněk neboli superměsíc označuje situaci, kdy je Měsíc vzdálen Zemi na méně než 360 tisíc kilometrů. Podle astronomů je přitom takový úkaz běžně k vidění jen jednou za rok.

Pokud jste úplněk nestihli, bude k vidění i v noci na čtvrtek. „Zářící Měsíc bude dobře vidět dvě noci, z úterý na středu, a také ze středy na čtvrtek,“ avizoval Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR s tím, že časem pravého úplňku je středa 14:27. A nejblíž Zemi byl Měsíc v úterý v 11 hodin.

„Jde o označení pro druhý úplněk v jednom kalendářním měsíci. Toho prvního jsme se dočkali 2. ledna. Název »modrý Měsíc «, nebo anglicky »Blue Moon« s barvou vůbec nijak nesouvisí,“ dodal Suchan. Celý Měsíc v plné kráse uvidíme zase až v pátek 2. března. V únoru se žádného úplňku nedočkáme.  

Dejte si pozor na nehody

Během úplňku vzniká podle pojišťoven více škod. Podle analytiků Allianz společnosti se klientům přihodí přibližně o 15 procent více pojistných událostí než v jiné dny. Lidem se více stávají úrazy a autonehody. „Uvážlivě bychom se měli chovat každý den, při úplňku i tři dny po něm. Pokud se například řidič z jakéhokoliv důvodu, třeba i kvůli únavě, necítí na to usednout za volant, ať raději neřídí,“ řekla ředitelka úseku řízení rizik Allianz pojišťovny Kamila Šimonová.

Úplné zatmění na druhé polokouli

Obyvatelé Austrálie a Oceánie, Asie, Aljašky nebo Kanady zažijí ještě o něco větší podívanou. Čeká je totiž úplné zatmění Měsíce. My se jej dočkáme 27. července a potrvá přibližně hodinu a tři čtvrtě. Tento úkaz uvidíme po třech letech.

VIDEO: Superúplněk označuje situaci, kdy je Měsíc od Země vzdálený méně než 360 tisíc kilometrů.

Video  Vědec z NASA hovoří o superúplňku  - YouTube.com
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi