Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Korunovační klenoty si prohlédlo 32 tisíc lidí. Klíčníci je dnes uloží zpátky

Autor: ČTK - 
24. ledna 2018
06:43

České korunovační klenoty budou dnes uloženy zpět do Korunní komory ve svatovítské katedrále. Od minulého úterý byly vystaveny ve Vladislavském sále i se svatováclavskou zbrojí a prohlédlo si je 32 300 lidí. Souprava, která patří k symbolům české státnosti, se vyzvedává jen při výjimečných příležitostech. Letos byly klenoty vystaveny na oslavu 100. výročí vzniku Československa a 25 let od založení České republiky.

Klenoty zpátky do Korunní komory společně uloží všech sedm držitelů klíčů. Takzvanými klíčníky jsou nejvyšší představitelé státu, církve a hlavního města: prezident, premiér, předsedové obou komor Parlamentu, pražský primátor, pražský arcibiskup a děkan Metropolitní kapituly u Sv. Víta v Praze. 

Veřejnost si mohla zdarma prohlédnout korunovační klenoty od 16. do 23. ledna ve Vladislavském sále, kde byly v nové bezpečnostní vitríně. Oproti minulosti si je lidé mohli prohlédnout ze všech stran. Ve vitríně, která byla používána dříve a jíž v době první československé republiky vytvořil architekt Josef Gočár, byly tentokrát památky spojené se svatým Václavem. 

Od roku 1993 se korunovační klenoty vystavovaly v pětiletých intervalech, což odpovídá funkčnímu období prezidentů. Během mandátu prezidenta Miloše Zemana byly vystaveny třikrát. Poprvé v roce 2013 několik měsíců po jeho zvolení. Naposledy byly korunovační klenoty vystaveny v květnu 2016 u příležitosti 700. výročí od narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi