Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hacker Nikulin neuspěl se stížností na vazbu v Česku. O jeho osudu rozhodne Pelikán

Autor: ČTK, pk - 
23. ledna 2018
15:46

Rus Jevgenij Nikulin neuspěl s ústavní stížností proti vazbě. Údajný hacker čeká od podzimu 2016 v pankrácké věznici na rozhodnutí o svém dalším osudu. O jeho vydání požádaly Spojené státy i Rusko. Ústavní soud jeho stížnost označil dílem za opožděnou, dílem za zjevně neopodstatněnou, zjistila to v úterý ČTK z usnesení v databázi soudu.

Kvůli opožděnosti se ústavní soudci vůbec nezabývali námitkami proti vzetí do vazby v roce 2016 a proti předchozí hospitalizaci, podle obhajoby nezákonné. Lhůtu pro podání stížnosti Nikulin promeškal o 11 měsíců. Detailněji se soud věnoval otázce, zda Nikulinova základní práva neporušilo prodlužení vazby v roce 2017. Důvod k zásahu ale ústavní soudci nenašli.

„Držení stěžovatele v předběžné vazbě obecné soudy řádně odůvodnily a nejedná se tedy z jejich strany o projev libovůle, svévole, ani jejich právní závěry nejsou v extrémním rozporu se skutkovými zjištěními“, stojí v usnesení zpravodajky Kateřiny Šimáčkové. Justice konkrétně zohlednila hrozbu vysokého trestu a obavy z Nikulinova útěku.

Třicetiletého Rusa zadržela v říjnu 2016 v Praze česká policie na základě amerického zatykače. USA ho viní z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox z let 2012 a 2013. O vydání žádá také Rusko, a to na základě zatykače kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun.

O osudu třicetiletého Rusa rozhodne Robert Pelikán

Přípustnost extradice do obou zemí už potvrdily české soudy, konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti. Robert Pelikán (ANO) dostal před loňskými Vánocemi k dispozici Nikulinův spis a od té doby mu běží tříměsíční lhůta, v níž případně může věc předložit ještě Nejvyššímu soudu.

Nikulin tvrdí, že americká obvinění vycházejí pouze z tvrzení agentů FBI, kteří po něm prý výměnou za beztrestnost chtěli, aby se přiznal k proniknutí do elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina.

Moskva už dříve uvedla, že udělá vše pro to, aby vydání Nikulina do USA zabránila. Ruský list Izvestija nedávno informoval o údajně vážném zhoršení Nikulinova zdravotního stavu. Je prý v úplné izolaci, trpí prudkými bolestmi a nedostává se mu náležité péče. České úřady zprávu ruského listu popřely, Nikulin prý má náležitou péči.

Pohled ruské televize na výsledky amerických voleb:

Video  Pohled ruské televize na výsledky amerických voleb  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi