Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko je nejatraktivnější zemí pro práci ve střední Evropě. Trumflo i New York

Autor: ČTK, var - 
22. ledna 2018
16:20

Česko je pětadvacátou nejatraktivnější zemí na světě z hlediska pracovních podmínek a příležitostí. V regionu střední a východní Evropy je první. Světové prvenství patří Švýcarsku, následují Singapur, USA, Norsko, Švédsko a Finsko. Vyplývá to z globální studie společnosti Adecco, která hodnotila 119 zemí světa na základě jejich schopnosti přitahovat, rozvíjet a udržet talentované pracovníky.

Nadprůměrné hodnocení Češi získali především díky vysoké úrovni odborných a technických dovedností a dále poměrně dobré úrovni genderové rovnosti a možností sociální mobility. Česko by se naopak mělo zlepšit zejména ve větším zájmu přijímat talentované pracovníky ze zahraničí, vyšší toleranci menšin či zefektivnění vzájemné kooperace mezi firmami.

Vítězné země se vyznačují kvalitním vzdělávacím systémem, který kombinuje klasické formální vzdělávání s moderní projektovou výukou, a obchodním prostředím s přiměřenou regulací. Státy na vrcholu žebříčku mají dále společné i to, že uskutečňují efektivní politiku zaměstnanosti, která kombinuje flexibilitu a vysokou míru sociálního zajištění.

V rámci jednotlivých kategorií dopadla ČR nejlépe ve schopnosti udržet talentované pracovníky, kde obsadila 17. příčku. „Hlavním důvodem je vysoké skóre v bezpečnosti, vysoká úroveň sociálního a důchodového zabezpečení a v neposlední řadě výborné životní, zdravotní a hygienické podmínky,“ komentoval výsledky studie ředitel Adecco ČR Ondřej Wysoglad.

Průzkum hodnotil také pracovní atraktivitu 90 vybraných světových měst. Praha se umístila na 25. příčce a předstihla tak metropole jako New York, Berlín, Barcelona, Singapur nebo Řím. „Praha je z důvodu strategického umístění ve středu Evropy a velmi dobré dopravní dostupnosti dlouhodobě zajímavá pro zahraniční společnosti. Zároveň nabízí kvalitní podmínky pro život,“ uvedl Wysoglad. Vedle Prahy bylo do průzkumu zahrnuto i Brno, které se umístilo na 51. pozici.

Mileniálové chtějí flexibilitu

Studie dále přiblížila budoucnost pracovního trhu, který nyní pohání kupředu rychlé technologické inovace a charakterizuje ho proměnlivost, vysoká komplexita a nejistota. Předpokládá se, že organizace budou postupně snižovat počet zaměstnanců na hlavní pracovní poměr, a naopak se bude zvyšovat počet pracovníků na volné noze.

Lidé budou pracovat a žít v prostředí, ve kterém bude normální mít v průběhu života vysoký počet zaměstnavatelů, a dokonce i několik zaměstnavatelů současně. Nastupující generace tzv. mileniálů totiž požaduje vysokou pracovní flexibilitu. Nechtějí se vázat na jediného zaměstnavatele a preferují pracovat na více projektech u více společností,“ dodal Wysoglad.

Závěry studie v zájmu zvyšování konkurenceschopnosti doporučují, aby organizace, města i státy začaly záměrně vytvářet společnosti a týmy složené z různorodých osobností s odlišným vzděláním, původem nebo životními zkušenostmi. Vlády by se měly zaměřit především na vytváření vzdělávacích systémů, které budou rozvíjet sociální dovednosti a schopnost vzájemné spolupráce a stimulovat otevřenost a mezikulturní výměnu.

makmark ( 23. ledna 2018 05:47 )

 addeco si udělalo zadarmo piarko...at mají víc uchazečů . Tohle jsem našel http://podvodnefirmy.cz/pozor-na-adecco-personalni-firma/

moiaza ( 22. ledna 2018 20:07 )

Česko je především díky Havlovi drogovou velmocí.

kocdivoka ( 22. ledna 2018 18:41 )

Už se nemůžu dočkat, až někdo půjde makat na jeřáb jako já za 66kč na hodinu. Úplně vidím tu frontu. Ha ....ha ..ha ...

Zobrazit celou diskusi