Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Režisérka Manželských etud se dočkala pocty. Třeštíkovou jmenoval ministr profesorkou

Autor: ČTK, pk - 
22. ledna 2018
15:06

Nové profesorky a profesoři vysokých škol v pondělí v Karolinu převzali jmenovací dekrety od ministra školství v demisi Roberta Plagy (ANO). Jsou mezi nimi zejména technici, lékaři a chemici. Oceněni byli odborníci z přírodovědných, humanitních i uměleckých oborů. Včetně režisérky Heleny Třeštíkové.

Slavnostního ceremoniálu ve Velké aule historického Karolina se osobně zúčastnilo sedm nových profesorek a 43 nových profesorů, další dva se omluvili. Nejvíce kandidátů navrhla Univerzita Karlova, a to 13.

Kameraman Tobruku i režisérka Manželských etud

Celkem jich tedy prezident Miloš Zeman na konci roku jmenoval 52. Všichni mohou nové tituly používat od 13. prosince. Na rozdíl od některých případů v minulosti Zeman nyní žádného kandidáta neodmítl. Profesorský titul získali mimo jiné držitel šesti Českých lvů za nejlepší kameru Vladimír Smutný a režisérka Helena Třeštíková.

Smutný spolupracoval na řadě snímků, mezi které patří třeba oscarový Kolja, Smrt krásných srnců, Tmavomodrý svět nebo Tobruk. Třeštíková je autorkou více než čtyřiceti dokumentárních filmů. Známé jsou především Manželské etudy, Marcela nebo René, natáčené časosběrnou metodou.

Profesory se stali také například ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík nebo loňský laureát Ceny Neuron za přínos světové vědě fyzik Jan Peřina, který se věnuje optice. Zabývá se zejména studiem neklasických vlastností světla a za svou vědeckou činnost dostal již řadu mezinárodních ocenění.

Zeman odmítl jmenovat tři kandidáty

Procedura jmenování profesorů budí větší zájem od roku 2015, kdy Zeman odmítl jmenovat tři profesorské kandidáty kvůli údajným prohřeškům z minulosti. Podle zástupců vysokých škol tak porušil závazný pokyn vědeckých rad vysokých škol a usnesení vlády. Současný seznam kandidátů na profesorský titul byl od té doby již několikátý a nikoho dalšího neodmítl.

Ačkoli v minulosti předával někdy dekrety prezident osobně, Zeman se ceremoniálu účastnit nechce. Po dohodě se proto tohoto úkolu ujal Plaga, podobně jako v posledních letech jeho předchůdci ve vedení ministerstva školství.

Video  Manželské etudy: Ivana a Václav Strnadovi, které režisérka Helena Třeštíková sleduje od roku 1980.  - Aerofilms
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ki33 ( 22. ledna 2018 19:48 )

Super! Mám ji ráda. Je to skvělá režisérka a elegantní krásná baba. A její bonmoty jsou bohovské .

Zobrazit celou diskusi