Myš v oleji a plesnivá lednice: Inspekce objevila „nejnechutnější“ hospodu
Člověku při představě takových restaurací až naskakuje husí kůže. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SPZI) v rámci rutinní kontroly objevila extrémně špatný hygienický stav v Hostinci Knínice na Vysočině. Kuchyň byla plná špíny, přepáleného oleje a mrtvých hlodavců. Inspekce na to upozornila na facebookové stránce Potraviny na pranýři, kde o hygienických podmínkách v podniku píše vyloženě jako o příšerných.
O Hostinci Knínice by se dalo napsat, že zdání klame. Zvenku pěkný a čistý objekt, který vypadá jako každá jiná obecní restaurace. Kuchyň ale skrývá pohled z nejhorších nočních můr inspektorů.
V podniku byl zjištěn výskyt myšího trusu a dva mrtví hlodavci. Jeden se nacházel pod nevyužívaným sporákem, druhý v hrnci s olejem. Hrnec navíc stál na pracovní ploše mezi sporákem a lednicí. Lednice po otevření zapáchala a měla zaplísněné dno. Veškeré plochy byly špinavé od přepáleného oleje. Celkem inspektoři zjistili porušení předpisů v deseti kategoriích. Podnik okamžitě zavřeli.
SPZI o kontrolách pravidelně informuje na webu Potraviny na pranýři. Vedle zjištěných špatných hygienických podmínek zveřejňuje také nálezy z výroby a prodeje potravin, naposledy například objev pesticidů v jablcích z Polska. Na restaurace pak dohlíží také krajské hygienické stanice.
Takto špatné podmínky panovaly v Hostinci Knínice:
Tak na to, aby mě neplavala v hrnci krysa není třeba být vyučený v oboru Buď je dotyčný prase nebo není. Majitelka téhle hospody evidentně patří do první skupiny.