Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Platí Češi za energie „pálky“? Až 170 tisíc domácností nemá peníze na vytápění

Autor: bud - 
19. ledna 2018
05:20

Češi mají jedny z nejvyšších cen plynu ze všech zemí EU, alespoň v relativním poměru k cenám služeb a zboží. Dražší už ho mají jen Portugalci, Španělé a Švédové, ukazují aktuální čísla Eurostatu. Naproti tomu ceny elektřiny jsou spíše průměrné. Už letos nicméně elektřina pravděpodobně podraží, a to kvůli zvýšení regulované části ceny o 2,5 procenta.

Když statistici porovnají absolutní ceny elektřiny nebo plynu mezi všemi zeměmi EU, vychází z toho Česko mírně podprůměrně. Více než polovina zemí má totiž platby za tyto energie vyšší. Například Dánové nebo Němci platí za elektřinu dvakrát více peněz. V případě plynu zase nejvíce z evropských zemí platí domácnosti ve Švédsku a Španělsku.

Při relativním srovnání s ostatními cenami, například cenami zboží v obchodech nebo služeb, ovšem Češi patří k zemím, kde za energie platíme velmi vysoké částky. Zvláště v případě plynu mají ceny vyšší jen tři země, žádná přitom není z bývalého sovětského bloku. „Nejvyšší ceny plynu byly zaznamenány v Portugalsku, Španělsku, Švédsku a České republice,“ uvádí statistici z Eurostatu, který ceny porovnával.

Podle šetření tohoto úřadu si přibližně každá jedenáctá domácnost nemůže kvůli nedostatku peněz dovolit dostatečně vytápět svůj byt. Nejhorší situace je v Bulharsku, kde jde až o 40 procent domácností, a v Řecku (29 %). V Česku má nedostatek peněz na teplo 3,8 procenta domácností, tedy přibližně 160 až 170 tisíc. Celkem je v Česku odhadem 4,4 milionu domácností.

Elektřina i plyn budou dražší

Za energie si většina Čechů v letošním roce připlatí. Například za elektřinu to podle odhadů Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a distributorů budou až stovky korun ročně. Právě ERÚ loni oznámil, že pro domácnosti u elektřiny zvýšil pro rok 2018 část ceny, kterou určuje, průměrně o 2,5 procenta. V některých případech naroste ale i ta část ceny, již si účtují distributoři. Například společnost E.ON ohlásila zdražení zhruba o čtyři procenta. Výrazně připlatit si mohou především domácnosti, které elektřinou také topí.

„Ceny elektřiny, které dodavatelé nyní nabízejí, jsou historicky nízké a i podle analytiků lze očekávat v příštích měsících zdražování,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

U plynu průměrně vzrostou regulované ceny v příštím roce o 2,8 procenta, dopad na výsledné ceny je ale podle ERÚ díky nižšímu podílu regulované složky menší než u elektřiny. Reálně tedy účty za plyn vzrostou o nižší stokoruny ročně. Domácnost, která využívá k vaření, ohřevu vody a topení plyn, podle odhadů ERÚ tento rok zaplatí za plyn bezmála o 600 korun více než vloni.

Regulovaná složka tvoří více než polovinu konečné ceny elektřiny a asi čtvrtinu konečné ceny plynu. Jsou v ní zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie.

 

zeleny.ropak ( 19. ledna 2018 05:46 )

Dodnes jsem nepochopil, proč je u nás zaveden systém nákupu plynu z Ruska tak, že plyn od Rusů nakupují Němci a nám ho draze přeprodávají. Není to na palici? Nebo se někdo bojí, že by se nezapletl s Putinem?

Zobrazit celou diskusi