Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Maminky, chcete snížit riziko „císaře“? Lékaři objevili, jak miminko lépe chránit

Autor: Mii - 
19. ledna 2018
06:30

Hydrogenuhličitan sodný neboli jedlá soda je obyčejná kuchyňská ingredience, která často končí v buchtách a koláčích. A možná bude brzy končit i na stolech žen, které jsou před porodem. Nová studie liverpoolské univerzity totiž tvrdí, že pokud žena před porodem konzumuje jedlou sodu, velkou mírou se snižuje riziko, že bude muset podstoupit potenciálně nebezpečný císařský řez.

Pokud těhotná žena vypije obyčejnou jedlou sodu bikarbonu rozpuštěnou ve vodě, látka podle výzkumu dokáže jednoduchou věc – korigovat kyselost v děloze, kvůli které musí doktoři k císařskému řezu často přistupovat. S nevhodnou kyselostí se totiž objevují problémy s kontrakcemi.

Obvykle se tento problém v praxi řeší podáním hormonu oxytocinu, který kontrakce zvýší. Nepomůže ale vždy, a pokud k něčemu takovému dojde, musí se často přistoupit k císařskému řezu.

Vztahu kyselosti v děloze a problémům při porodu se dlouhodobě věnuje profesorka Susan Wrayová právě z liverpoolské univerzity. Ta je také autorkou současné studie, na které spolupracovala s odborníky z Institutu Karolinska ve Švédsku. Studii pak zveřejnili v odborném časopise The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine.

Levný a jednoduchý lék

Hypotézu testovali na vzorku 200 žen, které měly problém při porodu. Sto žen dostalo jak oxytocin, tak jedlou sodu a druhá stovka jen oxytocin. Výsledkem bylo, že přirozeným způsobem rodilo o 20 procent víc žen ve skupině, která dostala jedlou sodu, než ve druhé.

„Výsledek byl skutečně úžasný. Dokázali jsme velkou mírou zvýšit množství žen, které měly vaginální porod místo císařského řezu,“ popisovala profesorka výsledky v pořadu rádia BBC 4. „Je to bezpečný a levný způsob, jak léčit vážný a častý problém u porodů. Budeme se teď výsledky snažit replikovat ve více centrech,“ pokračovala Wrayová.

Podle ní by takto jednoduchý lék byl nápomocný hlavně v rozvojových zemích, kde je špatné zdravotnictví a kde jsou porody pro ženy a jejich děti velmi hazardní.

Císařský řez vystavuje děti a matky rizikům

Počet císařských řezů se každoročně celosvětově zvyšuje, byť západní země tlačí na to, aby se od trendu ustupovalo. Jen v Česku se za posledních pětadvacet let počet takových porodů ztrojnásobil. Narodí se tak už až čtvrtina dětí.

Důvodů k zákroku je několik, ať už vysoký věk rodičky a s ním spojené komplikace, nebo jednoduše přání ženy. Nemocnice se často nebrání, protože proces je rychlý – novorozenec se na svět dostane maximálně za hodinu – a dostanou od zdravotní pojišťovny zhruba dvakrát tolik peněz než za klasický porod. Nelze ovšem všechna zařízení generalizovat.

Většina odborníků se nicméně shodne, že přirozený porod je několikanásobně lepší. U „císaře“ totiž hrozí dětem až sedmkrát častější výskyt dechových obtíží, horší imunitní systém, vyšší riziko astmatu, cukrovky, obezity, celiakie a dalších obtíží. Další série problémů hrozí rodičkám.

Video  Jaká rizika hrozí dětem, které na svět přišly císařským řezem? 
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi