Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejnovější test Blesku: Smutná pravda o kloubních výživách! Už v pátek

Autor: bau - 
18. ledna 2018
10:05

Dostali jste pod stromeček kloubní výživu? Nebo si ji kupujete jako prevenci? Tak pozor! Už v pátečním Blesku se dočtete, co se skrývá pod víčky atraktivních krabiček. A nebude to zrovna veselé zjištění...

V lidském těle je okolo 210 kostí a více než 180 z nich je spojeno kloubem. Při takovém počtu není divu, že se najdou takové, které nás trápí. Už v antickém Řecku ulevovali od bolesti kloubů elektrickým úhořem.

Staří Řekové si všimli, že pacientům s kloubními obtížemi pomáhají opakované výboje elektrického úhoře. Díky tomu se tak stali průkopníky elektroléčby. Ve středověku zase ošetřovali bolavé klouby vývarem z telecích nebo vepřových nožiček.

Polévku lidem s obtížemi doporučovala tehdejší léčitelka, abatyše Hildegarda z Bingenu. Proč klouby bolí? Aby na sebe kosti nenarážely, jsou kloubní jamky a hlavice opatřené chrupavkou. Bolest kloubů přichází, když je chrupavka narušená a začne se postupně ztenčovat. Vést k tomu může opakované přetěžování kloubu, poranění vzniklé úrazem, ale i obezita nebo genetické předpoklady.

VIDEO: Většina výživových doplňků je podvrh!

Video  Většina výživových doplňků je podvrh!  - tv JOJ
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi