Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turci jsou Čechům proti srsti. Rádi máme Slováky, Rakušany a Holanďany

Autor: ČTK, Mii - 
17. ledna 2018
13:00

Stabilně nejlepší vztah mají Češi ke Slovensku, jako příznivý jej hodnotí 9 z 10 lidí. Sympatie Češi drží i k Rakousku a Nizozemí. Postupně se také lepší vztah k některým západoevropským zemím, které Češi v uplynulých letech hodnotili hůře kvůli migrační krizi. Nejhůře v hodnocení dopadly Turecko, Čína a Ukrajina. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

V průzkumu lidé známkovali svůj vztah k určité zemi jako ve škole, tedy od jedničky do pětky. Podíl jedniček a dvojek byl v případě Slovenska 89 procent, u Rakouska 78 procent a u Nizozemska 74 procent. Alespoň 70 procent získaly ještě Chorvatsko, Francie, Itálie, Švédsko a Dánsko.

„V souvislosti s migrantskou krizí jsme v roce 2015 konstatovali významné snížení podílu příznivých známek u některých západoevropských zemí v porovnání s předchozími průzkumy. Ještě v roce 2016 dále oslabovalo pozitivní hodnocení u Německa a Francie,“ uvedla agentura.

Zatímco minulý rok bylo Německo na 47 procentech kladných hodnocení, nyní je to 59 procent. Spojené státy si polepšily z loňských 42 na 50 procent a Francie ze 69 na 72 procent. Posílily také pozitivní vztahy ke zbývajícím zemím V4, tedy Maďarsku a Polsku. „Jedinou zemí v průzkumu, u které je podíl pozitivních známek mírně nižší než v roce 2016, je Velká Británie, v čemž se jistě promítají výsledky brexitu,“ uvedl STEM. Kladný vztah k Velké Británii klesl z loňských 72 na 69 procent.

Vztah k Rusku se nemění 

Nejhůře Češi vnímají Turecko, které získalo 16 procent kladných hodnocení, 48 procent záporných a 36 procent lidí mu dalo neutrální trojku. Čínu vnímá negativně 37 procent dotázaných, kladně 26 procent. Ukrajina má podíl záporných hodnocení 36 procent, kladných 27 procent.

Poslední zemí, u které podíl záporných hodnocení převažuje nad kladným, je Rusko. Příznivý vztah k němu má 30 procent Čechů, záporný 36 procent. „Vztah k Rusku je za posledních deset let poměrně stabilní,“ dodal STEM.

Průzkum se uskutečnil od 1. do 11. prosince 2017 a zúčastnilo se ho 1027 lidí.

sharp ( 17. ledna 2018 14:06 )

To by mě zajímalo, kde vzaly ty respondenty. Moc tomu nevěřím. Co se týče neoblíbenosti Turků, myslím si, že za to mohou dějiny. Od doby kdy k nám přišli Turci, Češi na ně zanevřeli. Divím se dobrým výsledkům Němců a USA. Dávám je na chvost oblíbenosti, totéž s Francouzi.

Zobrazit celou diskusi