Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Testujte jablka z Polska, chtějí ovocnáři. Bojí se závadných postřiků

Autor: var - 
16. ledna 2018
15:40

Čeští ovocnáři se chystají vyzvat úřady, aby zavedly kontroly zdravotní nezávadnosti u všech jablek dovážených z Polska. Vede je k tomu rostoucí počet odhalených případů jablek z Polska, které byly ošetřeny zakázanými a zdraví škodlivými postřiky. Ceny jablek v českých obchodech jsou nyní jedny z nejvyšších za poslední léta. Důvodem je podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka neúroda jablek v pěstitelských zemích způsobená loňskými mrazy.

„Pokud ty případy budou nadále přibývat, nezbude nám než vyzvat státní orgány, aby se zamyslely nad tím, aby každá dodávka polských jablek měla certifikát a byla schopná spotřebiteli garantovat, že jablka jsou nezávadná," řekl Ludvík. Spotřebitelé podle něj mohou kvůli závadným polským plodům obecně ztratit důvěru v konzumaci jablek.

Ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martin Klanica ovocnářům řekl, že inspekce se bude polským jablkům důsledněji věnovat. A to zejména po posledním případu, kdy laboratorní analýza v Makru prodávané odrůdy Gloster z Polska odhalila pesticid propargit, který je v Evropské unii kvůli nežádoucím vedlejším účinkům zakázaný.

 Kontroly v Polsku nejsou zatím dostatečné

Polsko skutečně začíná být vážný problém,“ řekl Klanica. V monitoringu polských jablek bude inspekce podle něj pokračovat, nevyloučil přijetí „ráznějších kroků“.

Polsko má podle ovocnářů zřejmě systémový problém se zajištěním zdravotní nezávadnosti jablek. „Kontroly dovážených jablek se zatím dělají jen na malém vzorku a nejsou schopné vše postihnout,“ řekl Ludvík. Podle ovocnářů by kontrolní úřady měly, pokud možno, testovat každou šarži jablek dovážených z Polska na český trh.

SZPI loni podrobila podrobné kontrole 1749 šarží různých druhů ovoce a zjistila 291 nevyhovujících. Většinou ovoce nevyhovělo požadavkům na jakost či nebylo správně označeno. Téměř 27 procent z 291 nevyhovujících šarží připadlo na citrusy. V devíti z 291 závadných šarží laboratoře zjistily cizorodé látky. Tři případy cizorodých látek připadly na polská jablka, dvě na německá jablka, jeden na jablka ze Španělska, jednou byly závadné meruňky z Česka, jednou hrozny z Itálie a jednou jahody z Česka.

 Z Polska se dováží téměř 30 tisíc tun jablek

V závěru loňského roku SZPI odhalila v odrůdách Šampion a Prince z Polska nadlimitní množství pesticidu chlorpyrifos. Ten je v Česku i Polsku pro použití v ovocnářství podle Ludvíka zakázaný.

Dovoz konzumních jablek z Polska do ČR se v posledních letech blíží 30 tisícům tun, což je asi třetina všech dovozů jablek do ČR. Česko je svou produkcí konzumních jablek soběstačné z necelé poloviny a bez dovozu se neobejde. Za loňský rok se objem dovozu odhaduje téměř na 90 tisíc tun, za Polskem jsou hlavními dovozci Itálie a Nizozemsko.

Produkce jablek v Polsku v posledních letech razantně vzrostla, například v roce 2016 se dostala na 4,15 milionu tun z 1,85 milionu tun v roce 2010. Poláci tak objemem produkce daleko za sebou nechali tradiční jablečné velmoci Itálii, Francii a Německo, kde sklizně zůstávají zhruba na stejné výši.

Ceny jablek jsou teď nejvyšší

Ceny jablek v českých obchodech jsou nyní jedny z nejvyšších za poslední léta. Kilogram jablek se v obchodech prodává v průměru za 35 korun, u některých odrůd jdou ceny až k 50 korunám za kilogram. Důvodem vysokých cen je podle předsedy Ovocnářské unie ČR Martina Ludvíka neúroda jablek v hlavních pěstitelských zemích v Evropě způsobená loňskými jarními mrazy.

Podle Českého statistického úřadu činila průměrná cena kilogramu jablek v polovině prosince 35,05 koruny, což bylo meziročně o 20 procent více. Nad 30 korun za kilogram, a to jen těsně, se v minulém desetiletí cena jablek v prosinci dostala jen v letech 2015, 2013 a 2012.

Ceny jablek v Česku odpovídají situaci na evropském trhu, protože Česká republika je u jablek z více než poloviny závislá na dovozu.

Loňská úroda jablek v Evropské unii ve výši 9,3 milionu tun byla třetí nejnižší za posledních 20 let. Proti normálu chybí v Evropě pro první pololetí letošního roku 1,5 milionu tun jablek,“ řekl Ludvík.

Video  Jak snadno a rychle připravit granátové jablko.  - youtube.com
Video se připravuje ...

msml20 ( 16. ledna 2018 16:00 )

Tak tyhle kontroly se měly provádět už dávno a povinně. Pokud by byl certifikát falešný, měla by laboratoř i prodejce obdržet tučnou pokutu. Co se týče českých jablek, tak to bude podobné. Na podzim jsou často vidět česači třeba u silnic, kteří pak jablka prodávají do výkupu. A to jejich složení bude neméně úděsné. .

Zobrazit celou diskusi