Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Fena se štěňaty bez jídla a uvázaný pes. Majitelka nechala zvířata trpět

Autor: Zuzana Zelenková - 
12. ledna 2018
05:55

Majitelka zvířat na Plzeňsku zabouchla dveře a odstěhovala se. V domě v obci Konstantinovy Lázně nechala zavřené dvě kočky a osm psů - mezi nimi pět štěňat. Jeden ze psů zůstal dokonce připoutaný na krátkém stahovacím obojku venku. Zvířata byla v tristních podmínkách nejméně tři dny, než zasáhlo vedení obce, které povolalo na pomoc odchytovou službu. Zvířata neměla jídlo ani vodu.

„Starosta obce mne upozornil, že budou potřebovat pomoct pejsky zpacifikovat, odchytat a převzít štěňata. Zvířata byla bez vody a bez krmení, jak kojící fena, tak další psi. Převezli jsme je do záchranné stanice a v současné době jsou u nás,“ popsal pro Blesk Zprávy Karel Bobál z Psího domova Nora.

Podle Bobála psi překvapivě nejsou podvyživení, trápily je ale jiné problémy. „Jeden měl silný řetěz na krku, který byl stažený horolezeckou karabinou, kolem které nešly pomalu ani prostrčit prsty. Pes se pomalu škrtil, omezovalo ho samozřejmě i na pohybu. Jinak by byli v pořádku, jen u kojící fenky je problém v tom, že neměla pravidelně stravu a vodu, takže uvidíme, co řekne veterinář,“ popsal zdravotní stav zvířat.

Video  Fena a pět štěňat bez potravy, pes se škrtil na řetězu. Majitelka se odstěhovala a zvířata nechala svému osudu  - Psí domov Nora
Video se připravuje ...

Případ prověří veterinární správa

Fenu od pěti štěňat čeká návštěva veteriny. Majitelka psů, která je zanechala svému osudu, se zřejmě nevyhne problémům. Karel Bobál se rozhodl, že podá podnět na Krajskou veterinární správu, aby celou záležitost prošetřila. Kvůli podezření na týrání.

„Byla tam kojící fena, která neměla přístup ani k vodě, ani ke krmení. Paní údajně měla prohlásit na úřadě v Konstantinových Lázních, že je krmila před třemi dny, což by vycházelo, že za nimi byla naposledy v sobotu. Já jsem pejsky odebíral ve středu,“ dodal Bobál.

Odborník: Zubožené zvíře se nejdřív musí zavodnit

Podle veterinárního lékaře Leoše Železného je ponechání kojící feny bez potravy zásadní problém. Nejhorší je absence vody. „Pokud je to fenka se štěňaty, která musí kojit, je tu velmi energeticky náročná produkce mléka a požadavek až na trojnásobek normální energetické dávky. Jednak strádá fenka sama o sobě, ale samozřejmě také strádají ta štěňata, protože dojde k poklesu tvorby mléka a tím pádem ke špatné výživě štěňat,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Železný.

Jak lékaři postupují v případě, že jim takto zubožené zvíře přijde do ordinace? Podle odborníka se fenka musí nejprve pořádně zavodnit. „Dodávají se tekutiny, podávají se infúze a štěňata i matku je potřeba laicky řečeno zavodnit. Pak se začíná dodávat výživa. Prvně se dávají kapačky. Později se začíná lehce znovu podávat krmivo a strava, aby se dostala energie do zvířat,“ zmínil veterinář.

Kromě osmi psů byly v domě také dvě kočky. Ty už ale putovaly do nedalekého kočičího útulku.

Když se na sociálních sítích objevily fotografie a video z „domu hrůzy“, začalo mnoho lidí psát, že si štěnata vezmou. Podle Karla Bobála zájemci ale často opadnou, zůstane pak jen jeden nebo dva. Štěňata budou každopádně k odběru až na konci února. Zatím jsou příliš malá, jen dva tři týdny stará a čekají také na druhé očkování.

Video  Pes se na řetězu škrtil  - Psí domov Nora
Video se připravuje ...

Odchytová stanice: Výjimečné to není

Podle odchytové stanice není nikterak ojedinělé, že by se lidé odstěhovali a v domě po nich zbyla zvířata.

„Podobné případy řešíme asi tak dvakrát až třikrát ročně. Loni jsme odebírali osm psů na Domažlicku. Majitelka je uzavřela v domě, který musela opustit, bylo to exekučně rozhodnuté, musela se vystěhovat. Na protest tam psy uzamkla a po nocích je chodila krmit. Psi byli ještě v horších podmínkách, než tito. Z podobných podmínek jsme také zachraňovali psa a kočku,“ uzavřel Bobál.

hejpockej ( 24. ledna 2018 04:54 )

 svin*e majitelka, horsi nez cigna, hlavne ze se sebe dela hogo fogo, primitivka... preju ji aby pomalu chcipala na rakovinu, pane Boze, jestli jsi spravedlivy, at ta svin*ka dostane tak jak si zalouzi, at ji naroste v krku takovy nador, at ani nemuze palici otocit, jako chudak pes kterymu kolem krku omotala retez, nebo at ma uraz a ochrne tak aby palici nemohla pohnout...

pelagie ( 14. ledna 2018 09:02 )

useknout jimjejich pařáty,hovada

hajne ( 12. ledna 2018 09:36 )

Tuhle svini přvázat k plotu a nechat chcípnout.

Zobrazit celou diskusi