Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Slibují řešení šikany i inkluze. Firma nabízí kurzy, ministerstvo se k ní nezná

Autor: Matěj Hynek - 
16. ledna 2018
06:13

Pořádají vzdělávací kurzy pro pedagogy na mnohá témata - učitelé se v nich mají věnovat boji se šikanou či tomu, jak se vypořádat s inkluzí. Část kurzů by navíc měla probíhat pod záštitou Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Hlavní předností by pak mělo být to, že kurzy jsou akreditované u ministerstva školství. Jenže tady přichází háček. Ani jedna instituce se k pořádající organizaci nehlásí.

„Vzdělávací agentura Rosteme vzděláváním s.r.o. nabízí akreditované semináře, kurzy a konference MŠMT v rámci DVPP,“ uvádí firma, která semináře nabízí na svých facebookových stránkách. Problémem je, že podobné semináře minimálně prozatím nabízet nemůže. Tvrdí to minimálně ministerstvo školství, které je akredituje.

MŠMT: Organizace nemá akreditaci

Uvedená organizace nemá udělenou akreditaci MŠMT v systému DVPP,“ upozornil na dotaz Blesku tiskový odbor ministerstva školství. Ten rovněž doplnil, že ministerstvo organizaci vyzvalo, aby případnou akreditaci všech svých programů doložila. Čas na to má právě do úterý 16. ledna.

Na společnost byl Blesk upozorněn naším čtenářem. Ten upozornil i na případ svého dalšího známého, který zástupce společnosti požádal o její IČO. Společnost však uvedla číslo, které obchodní rejstřík nezná. Úspěšné nebylo ani její hledání na základě jména společnosti.

Firma se brání: Společnost teprve zapisujeme

„Vážení a milí zájemci o naše semináře a konference, jen chceme upozornit, že s.r.o. je právě v řešení a zapisuje se do rejstříku. Společnost propagujeme již s koncovkou s.r.o., aby se dostala do podvědomí již s konečným názvem,“ vysvětlovala situaci na facebookovém profilu společnosti její údajná jednatelka, která se podepsala jako M. Kvačková.

Tímto však problémy okolo společnosti a jejích kurzů nekončí. „Celostátní odborná konference pod záštitou PedF UK,“ láká velkými písmeny společnost na svou akci o inkluzi, která by se měla odehrát na konci března. Přednášku na konferenci by pak měla mít i docentka Vanda Hájková z katedry Speciální pedagogiky Pedagogické fakulty UK. Účast na konferenci by pak každého účastníka měla vyjít na 1950 korun.

Pedagogická fakulta: Akci nezaštiťujeme, ani o ní nevíme

„My o té akci vůbec nevíme,“ odmítá spojení Pedagogické fakulty s akcí její vedoucí oddělení vnějších vztahů Tomáš Bederka. O tom, že by na akci měla vystupovat, podle něj neví ani samotná docentka Hájková. „O akci dokonce neví ani Hotel Olšanka, který na to datum nemá rezervaci,“ dodal Bederka.

Dodal, že fakulta v současné době podniká kroky, kterými by zajistila, aby s akcí nebyla nadále spojována. Doplnil, ale že komunikace se sociální sítí je složitá hlavně kvůli neurčitosti výkladu slova záštita. „Zřejmě se někdo z lidí snaží vytáhnout nějaké finance,“ komentoval konferenci Bederka.

Pedagogická komora: Akreditace kurzů DVPP je důležitá pro dotace

„Osobně jsem se setkal s tímto jevem poprvé,“ pozastavuje se nad jednáním organizace i šéf Pedagogické komory Radek Sárközi. „Organizace, která právně neexistuje, akreditaci mít nemůže, protože společně s prvním kurzem DVPP se u MŠMT zároveň akredituje celá instituce,“ vysvětluje.

Zároveň dodává, že akreditace je důležitá pro školy. „Někdy je akreditace uvedena jako podmínka, aby bylo možné kurz hradit z peněz získaných z evropských fondů,“ vysvětlil Sárközi. To, zda ji daná přednáška má, tak může mít vliv na to, zda si škola může dovolit ji svým zaměstnancům zaplatit. Na žádost Blesk Zpráv o vyjádření zástupci společnosti nereagovali.

Video  Mladí lidé proti Šmejdům: Pořádají akce pro důchodce, kteří předtím jezdili na předváděčky  - HateFree
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi