Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na Zlínsku vzniknou soupisky chovů prasat. Jako součást boje s africkým morem

Autor: ČTK - 
10. ledna 2018
18:15

Veterináři ve středu nařídili všem obcím Zlínského kraje vyhotovit soupis chovů domácích prasat. Vyplývá to z nově přijatých mimořádných veterinárních opatření, která dnes Státní veterinární správa (SVS) zveřejnila na své úřední desce. Opatření souvisí se zamezením dalšího šíření nebezpečné nákazy afrického moru prasat.

Chovatelé musejí údaje o svých hospodářstvích nahlásit nejpozději do 31. ledna. Vyhotovené soupisy jsou následně obce povinny odevzdat krajské veterinární správě do 7. února. Za nesplnění nebo porušení nařízení hrozí fyzickým osobám pokuta až 50 tisíc korun, právnickým osobám a podnikatelům až do dvou milionů korun.

Na konci loňského roku se africký mor prasat poprvé rozšířil mimo vysoce rizikovou oblast ohraničenou pachovými a elektrickými ohradníky. Byl potvrzen u sedmi uhynulých divočáků nalezených v katastrech Lípy a Zlína-Kudlova. V úterý proto veterináři rozšířili vysoce rizikovou oblast o katastry čtyř obcí a místních částí. Kromě dvou zmíněných jde ještě o katastry Zlín-Jaroslavice a Želechovice nad Dřevnicí.

Neregistrovaní chovatelé z těchto čtyř katastrů musejí do 31. ledna porazit všechna svá domácí prasata. Tyto obce a místní části jsou navíc do 15. ledna povinny vyhotovit soupis všech hospodářství s chovem prasat a do 17. ledna ho odevzdat krajské veterinární správě. S přemisťováním ohradníků veterináři zatím nepočítají, v celé vysoce rizikové oblasti však platí zákaz vstupu osob do lesů, polí a na polní cesty.

V okrese Zlín veterináři prozatím potvrdili africký mor prasat u 213 uhynulých, ulovených nebo odchycených divokých prasat. Nákaza není nebezpečná pro člověka, kromě divočáků však zabíjí i domácí prasata. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína.

Zobrazit celou diskusi