Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vnitro uzavřelo bez tendru smlouvu s IBM. Inspekce mu napálila milionovou pokutu

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
10. ledna 2018
10:21

Ministerstvo vnitra dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) milionovou pokutu. Je za rámcovou smlouvu o poskytování technické podpory a rozvoji vízového informačního systému. Ministerstvo bez tendru uzavřelo v roce 2016 smlouvu se společností IBM. Vyplývá to z údajů na webu ÚOHS. Rozhodnutí je pravomocné, jeho platnost potvrdil předseda ÚOHS Petr Rafaj. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.

Ministerstvo podpis smlouvy odůvodnilo výhradními právy. Podle ÚOHS si ale úřad tuto bariéru soutěže vytvořil sám svým předchozím postupem při uzavření původní smlouvy v roce 2006. „Tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl Rafaj. Při uložení pokuty antimonopolní úřad zohlednil, že ministerstvo už částečně napravilo původní příčinu, když vyjednalo úpravu nevhodných smluvních podmínek upravujících autorská práva a licenční podmínky s cílem odstranit exkluzivitu IBM.

Přesto ministerstvo dostalo poměrně vysokou sankci. Platit má i 90 000 korun za obdobné chyby v zakázce na autorský dohled a servisní služby pro Informační systém o informačních systémech veřejné správy a Informační systém o datových prvcích pro roky 2015 až 2018.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 10. ledna 2018 17:42 )

Nechci, jen se pěkně podílej. Mně stačí, že musím, zatím, žít v tomto rasistickém státě.

Desterz ( 10. ledna 2018 16:38 )

Kdo mi vysvětlí, jak stát může pokutovat stát? Vždyť to zase zaplatíme jen my, obyčejní lidé, z daní!! Je nezbytné vyvodit osobní zodpovědnost a pokuty adresovat konkrétním lidem!! Tohle je zlodějina, pomocí které stát zcela absurdně a nesmyslně trestá daňové poplatníky za chyby jejich vrchnosti!! 

auslak ( 10. ledna 2018 12:30 )

tak že je vše OK , ať kradou dál nechceš to zaplatit sám ??

agfor ( 10. ledna 2018 12:22 )

Je to směšné, stejně tu pokutu zaplatí daňový poplatník.

Zobrazit celou diskusi