Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bojujte o své alimenty! Jak zatočit s dlužníky? Radil expert na chatu

Čtenářům Blesk.cz pomůže odborná poradkyně Olivia Grynyuková.
Čtenářům Blesk.cz pomůže odborná poradkyně Olivia Grynyuková.  (Autor: Blesk - David Malík)
16. ledna 2018
10:00

10 miliard korun! To je suma, kterou kterou v Česku dluží neplatiči výživného. V průměru je to 87 tisíc, které chybí v rozpočtu neúplných rodin. Neplacení výživného je druhý nejčastější trestný čin v ČR a postižení rodiče si často neví rady. Pokud vy nebo někdo z vašich blízkých patří mezi ně, tak právě pro vás byla v úterý 16. ledna od 10 hodin na chatu v redakci Blesk.cz odborná poradkyně z programu VašeVýživné.cz Olivia Grynyuková.

Online chat
Dobrý den, exmanžel neplatí alimenty, nemá účet, pracuje za hotové. Nevím jak z něj peníze vypáčit. V trvalém bydlišti se nezdržuje a pořád mění podnájmy. Je nedohledatelný. Jak postupovat při takové situaci, aby byla účinná. Děkuji Míša(Michaela R. )
Dobrý den, paní Michaelo, bohužel je tohle velmi častý případ, kdy povinný je velmi "vynalézavý" a dělá vše proto, aby se vyhnul svým povinnostem. Nejúčinnější metodou je v tomto případě zahájení exekučního vymáhání, ale je nezbytné počítat s tím, že to bude běh na dlouhou trať. Nevzdávejte to!
Dobrý den. Otec mého syna mi na alimentech dluží již přes 400.tis. a jsem již v beznadějné situaci. Jsem samoživitelkou dvou dětí ve věku 18 a 13 let. Otec dítěte (13 let) skoro vůbec neplatí alimenty a ani nijak nepřispívá na dítě - kroužky, oblečení a další. Je ,,uklizený,, někde na Slovensku, kde stále mění zaměstnání - myslím si, že vždy na černo, nevím ani, kde tam žije. Vím pouze, že nemá žádný majetek a při podání trestního oznámení mi bylo pouze soudem písemně sděleno, že vydávají rozhodnutí o zabavení ŘP (v té době s jistotou vím, že na Slovensku pracoval jako řidič u nějaké taxi služby). Věc jsem předala i firmě pro Vymáhání výživného - již před 3 lety, ale je to bez komunikace a jakéhokoliv výsledku. Nevím už vůbec, co mám dělat. Jak získat peníze pro svého syna. Děkuji za odpověď.(Helena Nováková)
Dobrý den, paní Heleno, velmi nás Vaše situace mrzí, ale určitě to nevzdávejte! Pokud Váš případ již řeší exekutor, stále existuje naděje, že se peněz pro Vaše děti dočkáte. Exekutor jistě průběžně provádí lustrace povinného, bohužel ve Vašem případě je to komplikované a ztížené skutečností, že otec je na Slovensku. Exekuce ale zřejmě nadále běží, proto zbývá trpělivě čekat a doufat, že se exekutorovi podaří najít zdroj příjmu či majetek povinného.
Bývalému manželovi byla vyměřena částka výživného v době, kdy měl finanční problémy a soud to zohlednil. Po půl roce se jeho situace výrazně změnila k lepšímu. Mohu žádat o zvýšení výživného? Děkuji.(Marta Boháčová)
Dobrý den, paní Marto, určitě ano! Soud by k této skutečnosti měl přihlédnout a výživné otci zvýšit.
Dobrý den, moc jsem nepochopila, co se stane, když k vám zavolám, protože mi dluží ex a je mu to jedno... co budu plati? co za mě uděláte? díky(Petra H.)
Dobrý den, paní Petro. Zajišťujeme kompletní bezplatnou asistenci, realizaci vymáhání výživného a hlídání všech termínů. Veškeré služby jsou pro Vás zcela bezplatné. Stačí nám zavolat nebo se rovnou zaregistrovat na našich stránkách.
Pokud partner platí nepravidelně a ne vždy v plné výši, dá se nějak právně napadnout nebo se řízení začíná až od určité výše "dluhu" či délky neplacení? Děkuji.(Martina)
Dobrý den, paní Martino, v tomto případě se problém dá řešit exekučním vymáháním, to může být zahájeno i jeden den po splatnosti ve stanovené výši.
Dobrý den; bývali manžel mi na alimentech dluží 64.400,- ; bohužel nechce dluh splatit. Navíc výživné na syna posila jak se mu chce ; poradíte mi ; prosím , jak tuto situaci vyřešit ? Děkuji Zemanova(Zemanova)
Dobrý den, paní Zemanová, bohužel případ jako je ten Váš, je velmi častý. Bývalý manžel posílá jakékoliv částky nepravidelně, ale tím se vyhne trestnímu oznámení. Ve Vašem případě doporučuji zahájit exekuční vymáhání, to může být zahájeno byť jediný den po splatnosti. Pokud si na to netroufáte sama, obraťte se na nás, po registraci Vás bude kontaktovat náš odborný konzultant a celou situaci s Vámi srozumitelně probere.
Dobrý den, mám dotaz: otec dluži plnoleté studujíci dceři výživné za více než 2 roky. Vymlouvá se na to, že nemůže penize posilat přímo na její účet, protože v původním rozsudku kdy ještě nebyla plnoletá měl posílat peníze zákonnému zástupci tj.na účet matce. Od plnoletosti dcery však přestal výživné na účet zákonného zástupce posílat úplně. Jak lze situaci řešit? Jeho dluh vůči dceři neustále narůstá. Děkuji za odpověď. (LeDa)
Dobrý den, pokud Vaše plnoletá dcera studuje, otec je povinnem stále platit výživné po celou dobu studia a Vaše dcera má samozřejmě nárok i na dlužné výživné, které ji otec neplatil od plnoletosti. Výmluvy otce jsou bezpředmětné a nejlepším způsobem jak získat peníze je zahájit exekuční vymáhání. Exekutor prověří bankovní účty povinného, jeho majetek, řidičské oprávnění a jeho zaměstnavatele. Pokud je zaměstnaný, lze nařídit srážky ze mzdy, z naší praxe nejúčinnějším nástrojem je pozastavení řidičského oprávnění.
Dobrý den, bývalý přítel mi neplatí alimenty celých 10 let. Máme spolu dceru, která je na něj velmi fixována a spolu si rozumí. Dárky od svého otce dostává nebo nějakou částkou otec na dárek také přispěje. Já osobně se snažím s ním mít vztah dobrý, když něco potřebuji, tak mi vyhoví,ale když má dojít na placení, vždy slíbí, že mi něco dá, ale pak již slib nedodrží. Následně se nám delší dobu vyhýbá a pak cca po dvou třech měsících nás zase vyhledá. Z jedné výplaty bez přídavků se nám těžce žije, nedovolíme si žádnou dovolenou ani zájmové kroužky, bojím se o alimenty bojovat, expřítel je mstivý a nevyzpytatelný. Jak nějaké peníze pro dceru získat, jak postupovat, jde to i bez policie a exekutorů? Děkuji (Alena)
Dobrý den, paní Aleno, bohužel v takových případech je získání dlužného výživného "po dobrém" téměř nemožné. Samozřejmě by bylo nejlepší, kdyby se situace vyřešila po domluvě, ale pokud Váš expřítel doteď nedodržel svoje sliby a domluva nebyla možná, zřejmě to tak bude i do budoucna a dluh bude jen narůstat. Trestní oznámení a zahájení exekučního vymáhání jsou v takových případech jediné šance, jak dlužné výživné pro dítě získat. Pokud chcete svoji situaci probrat osobně, zavolejte nám a rádi Vám poradíme.
Muj bývalý manžel mi dluží asi 400tisíc a neposílá nic, soud dluh uznal. MAnžel mě však nyní pronásleduje a vyhrožuje mi, že pokud půjdu na Policii tak uvidím. Syna mám v péči a bojím se že na mě manžel hází špínu. Jak bych se mlěa zachovat?(Jana Pokorná)
Dobrý den, paní Jano, velmi nás mrzí, že jste se ocitla v tak nelehké situaci. Rozhodně byste si neměla pronásledování a výhružky od bývalého partnera nechat líbit a měla byste se obrátit na policii. Bývalý manžel spoléhá na to, že Vás zastraší a celá věc mu tak beztrestně projde, což rozhodně není správné. Pokud soud uznal dluh a máte pravomocný rozsudek, můžete zároveň s trestním oznámením zkusit zahájit i exekuční vymáhání. Pokud si nevíte rady, jste z celé situace zoufalá a potřebujete Vaši nelehkou situaci probrat s psychologem, obraťte se na nás na stránkách www.vasevyzivne.cz, kde máte k dispozici i bezplatné poradenství s psychologem.
vazena pani zadam Vas o radu: Mam 8 leteho syna s přítelem neziji 6 let za celych šest let jsem od neho neobdržela ani korunu .otce syna nemam zapsaneho v rodnem liste,ale rodny list pritele mam.Na matrice o zapsani do rodneho listu ,kde pritel nemel doklady?proto pozadoval aby syn mel Patrik Piotr po me prijmeni Sebek dekuji vam za radu(jana)
Dobrý den, paní Jano, je nezbytné, abyste co nejdřív zapsala otce dítěte do rodného listu, a poté si na soudě zažádala o svěření dítěte do Vaší péče a určení výživného. Bohužel bez právomocného rozsudku nelze vymáhat dlužné výživné. Jakmile budete mít právomocný rozsudek o svěření do péče a výživném, můžete se obrátit na nás a zahájíme exekuční vymáhání.
Dobrý den, jak postupovat, když je otec cizinec, občan EU, který neplatí výživné (naposledy v říjnu zaplatil mnohem nižší částku než je určena soudem) Jeho firma v ČR je v platební neschopnosti a on bez příjmů. Nyní je ve vězení v členské zemi EU na cca. 8 měsíců.(Dáša)
Dobrý den, paní Dášo, není podstatné, zda je dlužník cizinec, ale zda má v České republice nějaký příjem, majetek, bydliště, bankovní účty nebo je držitelem řidičského průkazu, který byl vydán v ČR. Pokud byl rozsudek o výživném vydán českým soudem, můžete zahájit exekuční vymáhání a exekutor prověří jeho majetkové poměry. Pokud rozsudek byl vydán v jiné zemi než v ČR, je nezbytné zajistit vykonatelnost na území České republiky a jeho překlad, pokud si s tím nevíte rady, můžete nás kontaktovat. Pokud má nějaké postižitelné zdroje v zahraničí, můžete se zkusit obrátit na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v Brně, www.umpod.cz. Skutečnost, že je dlužník ve výkonu trestu, nehraje při zahájení exekučního vymáhání žádnou roli.
Dobrý den,otec mi na syna dluží přes 100 000,-kč, u soudu dostal vždycky jen podmínku a veřejně prospěšné práce. V současném zaměstnání dostává jen minimální mzdu, zbytek dostává tzv. na ruku. Synovi je již 18let, ze zdravotních důvodů má přiznaný inv. důchod ll.stupně. Má nějakou šanci dlužné výživné získat ?? Děkuji za odpověď. (Milena Andersová)
Dobrý den, paní Mileno, podmínka a veřejně prospěšné práce řeší potrestání povinného, ale bohužel to většinou nevyřeší problém s nezaplaceným dluhem. I v takovém případě má ovšem Váš plnoletý syn šanci dlužné výživné získat. Můžete se s ním zkusit obrátit na program VašeVýživné.cz, kde se bezplatně zaregistruje, a poté se mu bude věnovat jeden z našich odborných pracovníků, který s ním probere jeho situaci a zahájí vymáhání dlužného výživného. Hlavně to se synem nevzdávejte!