Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

18 lidí na mušce Daňové Kobry: Měli „obrat“ stát o 1,4 miliardy na daních

Autor: ČTK, Mii - 
8. ledna 2018
11:29

Policejní tým Daňová Kobra navrhl obžalovat 18 lidí, kteří se měli podílet na krácení daní při s obchodování s naftou a benzinem. Vyšetřovatelé odhadují, že tím způsobili škodu zhruba 1,4 miliardy korun. Za trestný čin krácení daní a legalizaci výnosu z trestné činnosti hrozí obviněným až deset let vězení. Na webu to v pondělí uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Podle policie obvinění od poloviny června 2010 do začátku května 2011 nakupovali pohonné hmoty v Rakousku a v Německu, z obchodů ale neodváděli DPH. K dovozu byly postupně využity tři české obchodní korporace. „Výnos z daňové trestné činnosti pak měl být sofistikovaným způsobem vyváděn předstíranými právními vztahy s dalšími firmami – 16 českých, jedna slovenská a jedna obchodní společnost registrovaná v USA,“ uvedl mluvčí.

Ze zahraničí bylo podle vyšetřovatelů nezdaněně pořízeno asi 276 milionů litrů nafty a benzinu. „V přepočtu na automobilové cisterny o objemu 30 tisíc litrů se jedná o 9187 cisteren za necelých 11 měsíců, tedy více než 800 cisteren měsíčně,“ upozornil Ibehej.

Tři z obviněných jsou podle mluvčího cizinci. O případném podání obžaloby nyní rozhodně pražské vrchní státní zastupitelství. Spisový materiál se skládá z více jak 11 tisíc stran základního spisu a téměř 31 tisíc stran příloh,“ dodal Ibehej.

Podvody zahrnující komodity zatížené spotřební daní jsou časté:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zadnice ( 8. ledna 2018 13:34 )

Naše soudy se "postarají".

sores ( 8. ledna 2018 11:43 )

Na celém světě se krade a podvádí, ale tak jako v Česku to nemá obdoby.V malinkém státě Česka to ještě více vynikne. V Česku už mi přijde že je víc zlodějů a podvodníků nežli slušných a čestných lidí,fakt že jo! Němci nás mají za hodně velké zloděje, vždyť měli i cedule venku "pozor na češi kradou" jsme hnusná zlodějská rasa!

Zobrazit celou diskusi