Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bývalá šéfka ERÚ Vitásková před soudem. Vstup do jednací místnosti jen s místenkou

Autor: ČTK - 
8. ledna 2018
06:58

Před olomouckým vrchním soudem dnes stane devět obžalovaných v čele s bývalou předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou kvůli případu solárních elektráren na Chomutovsku. Soud se bude rozsáhlou kauzou zabývat sedm jednacích dnů. Proti rozsudku brněnského prvoinstančního soudu se odvolalo osm z devíti obžalovaných a také státní zástupce, který podal odvolání v neprospěch šestice obžalovaných. Případ otevře odvolací soud téměř dva roky poté, co brněnský krajský soud vynesl rozsudek.

Kauza se týká údajného nezákonného vydání licencí dvěma solárním elektrárnám na Chomutovsku. Podle obžaloby elektrárny Saša-sun a Zdeněk-sun obdržely licence neoprávněně, a to na základě falešných revizních zpráv. S tím získali jejich majitelé, synové miliardáře a průmyslníka Zdeňka Zemka, také právo na velmi výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu dodanou do veřejné sítě. Vitásková podle obžaloby později zastavila jednání o obnově správního řízení o udělení licence, v němž mohli Zemkové o tato povolení přijít. Podle spisu mohla státu za 20 let odběru energie z těchto elektráren vzniknout dvoumiliardová škoda.

Video  Advokát Aleny Vitáskové Josef Lžičař s rozsudkem pro svoji klientku nesouhlasí  - Blesk - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Brněnský soud Vitáskovou potrestal 8,5 lety vězení. Bývalá předsedkyně ERÚ vinu popírá a obvinění považuje za vykonstruované. Odvolává se mimo jiné na to, že případ se stal osm měsíců před jejím nástupem do úřadu. Sedmi dalším obžalovaným, včetně majitelů zmíněných elektráren, udělil soud tresty v rozmezí 5,5 až 8,5 roku vězení, a také vysoké pokuty. Jednání u někdejšího šéfa odboru licencí ERÚ Luďka Pražáka vyloučil k samostatnému projednání, jeho stíhání nakonec letos v listopadu vrchní soud zastavil, neboť muž zemřel. U bývalé úřednice ERÚ Ilony Florianové krajský soud upustil od potrestání.

Veřejné zasedání je nařízeno na 8. až 11. ledna a na 15. až 17. ledna. Kvůli omezené kapacitě v jednací síni bude soud vydávat na každý jednací den místenky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi