Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelka měla hlídat druháčky v bazénu, radši si dala litr vína. Ředitel školy rezignoval

Autor: Matěj Hynek - 
6. ledna 2018
06:00

Rodiče dětí ze základní školy v Kosmonosech u Mladé Boleslavi nemají zrovna dobrý rok. Nejdříve byla místní učitelka přistižena, jak v době, kdy byla s druháky na plaveckém kurzu, vypila skoro litr vína. Následně rezignoval velmi oblíbený ředitel školy. Jan Šilhán se prý nemohl smířit s tím, jak jednání s přistiženou učitelkou probíhalo.

„Třídní učitelka 2. třídy v dopoledních hodinách po dobu plaveckého výcviku, kdy má vykonávat dohled nad dětmi, požila v restauraci plaveckého bazénu alkohol,“ popsal na Facebooku začátek incidentu, který ho vedl k rozhodnutí, Šilhán.

Zásadním pak podle jeho slov bylo, že v ten den nebyl ve škole a řešení celé situace padlo na ramena jeho zástupkyně. Ta podle něj sice urychleně zajistila dětem dozor, nezajistila už ale dechovou zkoušku učitelky. Ženu přitom měly zachytit kamery v bazénu, jak postupně vypila 0,8 litru vína.

To byl podle ředitele zásadní problém, jelikož mu tak chyběly důkazy pro to, aby mohl provinilé učitelce ukončit smlouvu a jediným řešením tak podle něj byla dohoda na odchodu s provinilou ženou. „Paní učitelka s mým návrhem nesouhlasila, naopak, dnes je v pracovní neschopnosti a tudíž nejenže se může kdykoli vrátit k práci s dětmi, ale i čerpá prostředky z rozpočtu školy,“ konstatoval v prohlášení Šilhán, jak pokus o dohodu dopadl.

Ředitel: Nemůžu se smířit s tím, že bych s učitelkou měl dál pracovat

K výpovědi ho tak prý vede vědomí, že „nemůže nést odpovědnost za člověka, který nemá zábrany a je schopen požívat alkohol ve své pracovní době, při práci s dětmi“. Incident se odehrál během prosince.

„Cítím, že daná učitelka není způsobilá práce s dětmi a v případě dalšího pochybení by mohlo dojít k ohrožení dětí na životě a následnému trestnímu stíhání nejen dané učitelky, ale i mému,“ vysvětlil dále důvody, proč se rozhodl pro rezignaci, bývalý ředitel.

Dodal ještě, že mu jeho rozhodnutí dává možnost odejít s hlavou vztyčenou a poděkoval dětem i rodičům za hezké chvíle, které během 11 let ve funkci prožil.

Pod příspěvkem na sociálních sítích to vře

Příspěvek byl však záhy ze stránek školy smazán. To už se ale mezi lidmi začal v několika kopiích šířit i na sociálních sítích, kde lidé začali bývalému řediteli vyjadřovat podporu. Zároveň nešetřili kritikou učitelky, která celou situaci způsobila. „Je mi to hrozně moc líto, pana ředitele Šilhána máme moc rádi a stojíme za ním i přesto, že je pro něj odchod ze školy moc těžký. Odchází se ctí a toho si vážím,“ napsala na adresu bývalého ředitele třeba Ivona H.

„Jsem smutná z těchto řádků, které jsem si přečetla a je mi moc líto pana ředitele, který je ředitelem na pravém místě, je mi líto hlavně dětí z kosmonoské školy, neboť v panu řediteli viděli nejen ředitele této úžasné školy, ale i respekt a kamaráda v jednom,“ přidala se k obraně ředitele i Jana P. Ta Šilhána zažila jak jako učitele v době, kdy sama chodila na základní školu, tak i jako ředitele školy, kam chodily její děti.

Starosta: K čemu rezignace?

Rozhodnutí Šilhána ale příliš nechápe starosta Kosmonos Jiří Müller. Ten ve svém vyjádření uvedl, že řediteli nabídl veškerou podporu při snaze o ukončení pracovního poměru nezodpovědné učitelky. Právě to, že tuto situaci nebyl schopný vyřešit sám, přitom Šilhán označil za hlavní důvod, proč chce skončit.

„Pan ředitel mi sdělil, že své manažerské selhání spatřuje v tom, že přijal do pracovního poměru učitelku, která hrubě neplnila své pracovní povinnosti při dohledu nad žáky a s touto učitelkou nyní nebyl schopen ukončit pracovní poměr,“ napsal v prohlášení starosta. Zároveň dodal, že svou rezignaci mu Šilhán došel oznámit osobně.

Zároveň v prohlášení Müller odmítl tvrzení Šilhána o tom, že by jeho zástupkyně nezvládla u učitelky zajistit dechovou zkoušku. „Sepsala s paní učitelkou zápis o porušení pracovních povinností, dechovou zkoušku paní učitelka odmítla,“ uvedl události na pravou míru. Zástupkyně ředitele ho totiž o situaci neprodleně informovala.

Panu řediteli Šilhánovi jsem nabídl, že zřizovatel mu pomůže v řešení ukončení pracovního poměru s paní učitelkou, která selhala,“ dodal Müller s tím, že pomoc řediteli po telefonu nabídl i místostarosta Kosmonos Martin Macoun. Ani jednomu z nich se však bývalého ředitele nepodařilo přesvědčit o setrvání na škole a zastupitelům tak nezbylo, než vedením školy dočasně pověřit Milana Petráše, který na škole působil jako pedagog.

Starosta zároveň uvedl, že celá situace nebyla tak neřešitelnou, jak ji bývalý ředitel vykreslil. „Co se nepodařilo panu Mgr. Šilhánovi, to je ukončení pracovního poměru s paní učitelkou, která hrubě porušila své pracovní povinnosti, vyřídil pan Mgr. Petráš během prvního dne ve svěřené funkci. Paní učitelka už není zaměstnancem naší školy a opustila řady pedagogů bez nároku na odstupné,“ ubezpečil rodiče žáků starosta Müller. 

nika70 ( 6. ledna 2018 15:19 )

Pokud někdo během dopoledne vyžahne flašku alkoholu, pak je to těžký alkoholik. Toho si nikdo ve škole nevšiml? Taková učitelka musela pít i jiné dny, když byla závislá. Alkoholik se pozná.

nika70 ( 6. ledna 2018 15:16 )

Vyhodil ji starosta. Ředitel ještě ředitelem je, jen podal žádost.

syrucek ( 6. ledna 2018 12:44 )

Nový ředitel vyrazil učitelku hned první den. Starý ředitel byl zřejmě bačkora, čehož si byl vědom, když odešel.

doktormediciny ( 6. ledna 2018 12:22 )

Ovsem je to posuzovano dost prisne...Podle mne si mela dat 2 ddcl a vratiti se rychle kl bazenu..Otazka je co za tim stoji, zda zhrzena laska, umrti v rodine nebo tak nejak podobne.. Precesi neprihne pro nic za nic..

arne100 ( 6. ledna 2018 11:20 )

Paralenka tys byla u toho co pila pokud ne tak buď laskavě zticha nic nevíš jen tady žvaníš.Policie u toho nebyla aby ji dala dýchnout tak ty jsi pouze užvaněná káča z balíkova

Zobrazit celou diskusi