Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Neřešíte prevenci? Ročně proto umře 43 tisíc lidí. Na tyhle prohlídky musíte

  • Autor: ula - 
    8. 1. 2018
    06:15

    Dali jste si novoroční předsevzetí, že zhubnete, začnete cvičit nebo budete jíst zdravě? Myslet na svoje zdraví je sice chvályhodné, ale lékaři nabádají, že spíše než o to, jak vypadáme, bychom se měli zaměřit na prevenci. Češi jsou totiž dle odborníků velcí lajdáci a zanedbávají prevenci nemocí, které mohou být pro člověka smrtelné. Na nemoci, kterým se dá předejít, zemře ročně 43 tisíc lidí. Toto jsou ty nejzanedbávanější choroby v Česku.

  • 1.Žlučník

    Trávicí soustava je během Vánoc zatížena až extrémně. Jedním z nejčastějších onemocnění v tomto ohledu jsou přitom žlučové kameny. Potká se s nimi až 20 % dospělé populace a pravda je taková, že jde také o jednu z nejzanedbávanějších chorob vůbec. Akutní stavy totiž většinou střídá období klidu, které může být i relativně dlouhé. Nemoc, která postupně často přechází do chronické fáze spojené se zánětem žlučníku, se pak probouzí v období, kdy zažívání dostává takříkajíc zabrat, a to je právě období během svátků i po nich. Kdo už jednou prodělal žlučníkový záchvat, je podle odborníků na čekací listině.

    „Neléčené žlučníkové kameny mohou způsobit ucpání žlučových cest či zánět slinivky břišní - a pak může jít i o život. Stejně tak dlouhodobý zánět žlučníku může být jednou z příčin vzniku nádorového onemocnění tohoto orgánu. To má navíc jen velmi nenápadné nebo dokonce žádné příznaky a projeví se často až v pokročilé fázi onemocnění,“ říká Jiří Fencl z oddělení jednodenní chirurgie polikliniky Vysočany.

    Žlučníkové kameny Žlučníkové kameny | Profimedia

  • 2.Rakovina prsu

    Z rakoviny prsu se stává civilizační nemoc. Čím dál tím více se týká mladých pacientek, které zanedbávají prevenci, tedy samovyšetření. A přitom právě u mladých žen je rakovina mnohem agresivnější než u starších ročníků. Ještě před patnácti lety byla žena pod 45 let s rakovinou prsu výjimkou. Tyto pacientky tvořily pouze 4 % procenta, nyní je to podle Národního onkologického registru skoro 10 %.

    „Nejčastěji je rakovina prsu diagnostikována ve věkové kategorii zhruba od 50 do 75 let. Víme, že s věkem riziko rakoviny prsu stoupá. Paradoxně chování nádoru s rostoucím věkem je stále lepší. Jinými slovy, pokud diagnostikujeme rakovinu prsu u mladých žen, často se jedná o rychle rostoucí, agresivní nádory a léčba v těchto případech je složitější než u žen vyššího věku,“ uvedla Regina Šírová, vedoucí lékařka mamografických center skupiny MEDICON.

    Lékařka doporučuje samovyšetření provádět od dvacátého věku ženy a ideálně po menstruačním krvácení, kdy mléčná žláza je odpočinutá, relaxovaná a nejlépe prohmatná a má nejméně hmatných bulek, což je to, s čím přichází pacientky nejčastěji. Ideální je samovyšetření ve sprše nebo při mazání tělovým mlékem.

    „Pokud si žena zjistí nějakou abnormalitu, která nevymizí s cyklem, systematicky roste, zvětšuje se, může i nemusí být bolestivá, je důležité, aby neprodleně přišla na vyšetření,“ doporučuje Šírová.

  • 3.Rakovina prostaty

    Rakovina prostaty je nejčastějším typem rakoviny u mužů. Ročně onemocní 7 000 mužů a 1500 každý rok zemře. Důvodem je opět podcenění preventivních prohlídek. Většinou postihuje muže nad padesát let, ale mladých přibývá.

    Počínající rakovinu na sobě nemůže muž poznat, proto by měl chodit na pravidelné preventivní prohlídky. V pozdějších stadiích se mohou projevit problémy s močením, krev v moči, bolesti zad, brnění nohou a rukou, nemocný je unavený, slabý a hubne.

    Rakovina prostaty Rakovina prostaty | Profimedia

  • 4.Rakovina varlat


    Rakovina varlat postihuje většinou muže ve věkové skupině 15–40 let – čili v tom nejlepším věku, kdy mají pocit, že je nemůže vůbec nic ohrozit. Rakovina se projevuje tak, že jedno z varlat je tužší, větší, má na sobě hrbolek nebo bulku. Varlata nebolí, ale může bolet břicho nebo záda. Nádorem varlat v České republice onemocní přes 400 mužů ročně.

    Zde pomůže samovyšetření. Pokud muž zjistí, že něco není v pořádku, měl by okamžitě navštívit urologa.

    Badmintonista Petr Koukal se dozvěděl o své nemoci v pouhých pětadvaceti letech. „Jsme zvyklí si plánovat den, rok, celý život, ale na to, abychom na to měli čas, nemyslíme. Přitom stačí do svých kalendářů zapsat pravidelné prohlídky a myslet na prevenci.“ nabádá Koukal.

    Rakovina varlat Rakovina varlat | Profimedia

     

doktormediciny ( 8. ledna 2018 11:18 )

Ono je to jedno vysetreni...Stprocenntni neni myslim v medicine nic..

Zobrazit celou diskusi