Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi mají velké oči: Napečou hory cukroví a pak ho házejí zvířatům. Výslužkou je ale zabíjejí

Autor: Zuzana Zelenková - 
11. ledna 2018
07:20

Vánoce jsou ty tam, ale v mnoha domácnostech zbylo vánoční cukroví. Podle průzkumu společnosti „Z farmy domů“ cukroví napeklo 77 procent dotázaných. Sedmnáct procent lidí si ho koupilo. Přitom ne vždycky Češi odhadnou množství, které celá rodina spořádá. Lidé tak cukroví často vyhodí, podstrojí zvířatům v lese nebo z něho upečou bábovku či povánoční dort. 

Vánoční pečivo stojí nemalé částky a tak ho spousta lidí i „syslí“ na horší časy. Končí třeba v mrazácích našich ledniček. Podle ankety Blesk Zpráv ho lidé rádi vytahují na Velikonoce. Sedmdesát dva procent lidí utratí za cukroví do jednoho tisíce korun.

65 procent respondentů tvrdí, že jim žádné napečené dobroty nezbývají, 19 procent respondentů podle průzkumu cukroví mrazí, deset procent jej vyhodí a dvě rozdají.

Vyhodíme neuvěřitelných 356 tun pečiva

„Pečivo, mezi které vánoční cukroví spadá, patří v Česku dlouhodobě na vrchol žebříčku nejvíce vyhazovaných potravin. Ročně se v Česku celkem vyhodí 356 835 tun pečiva, domácnosti se na tomto plýtvání podílejí 109 273 tunami,“ popsal Martin Prokop, autor projektu zfarmydomu.cz, jehož cílem je zamezit plýtvání potravinami a naučit spotřebitele zodpovědnému přístupu k potravinám a dodal: 

„Důvodů k vyhození vánočního cukroví je hned několik, v první řadě je to neodhadnuté množství, dále je to i schraňování napečeného cukroví na Štědrý den, po jeho uplynutí ale většina lidí cukroví už tolik nejí. Někteří lidé obohatí cukrovím ještě silvestrovskou tabuli, potom už ale nezkonzumované cukroví míří do odpadků.“

Jak se s vánočním pečivem pasují lidé, které Blesk Zprávy oslovily? Nejčastěji ho prý opravdu zvládnou zkonzumovat, potom jsou řešení všelijaká. Nejčastěji končí v mrazácích s tím, že je domácnosti „slupnou“ na Velikonoce. Někdo je také dá ptáčkům do krmítek, kachnám nebo slepicím.

Ptáčkům, pro bezdomovce nebo do koláče

Jan K. (26) by cukroví rozhodně nevyhodil. „Sním ho, i kdyby to mělo trvat do května,“ uvedl pro Blesk Zprávy.

„Zamrazím ho a vytáhne se na Velikonoce, když na něj zapomenu, můžu ho použít příští Vánoce,“ popsala s nadsázkou Monika W. A stejný postup volí i Kamila S. (26), ale té letos prý nic nezbylo.

Čtenářka Andrea dává zbytky cukroví do ptačího krmítka na zahradě, je to prý jedinečná podívaná, když se později slétnou všemožné ptačí druhy a drobečky vyzobávají. Martin (33) by přebytky odnesl bezdomovcům, letos ale také žádné nemá.

Foodblogerka Barbora Turková z cukroví dokonce peče oblíbený vánoční koláč. Doma ho prý milují. Prozradila i to, z čeho se tato pečená dobrota skládá.

Suroviny na těsto:
200 gramů hladké mouky
65 gramů třtinového cukru
1 vajíčko
100 gramů namletých mandlí
125 rozměklého másla
špetka soli
studená voda

Suroviny na náplň:
lžička perníkového koření
150 ml bílé jogurtu
3 vajíčka
50 gramů cukru krystal
3 lžíce medu
hrst vlašských ořechů
A k tomu samozřejmě zbytky cukroví.

Proč zvěř pečivo nesmí?

Podle průzkumu ale volí lidé i méně bezpečné formy likvidace vánočního cukroví. Nosí ho prý zvířatům do lesa. To je ale velmi nebezpečné. Přibližně před 14 dny za takovou věc zaplatil svým životem srnec v Praze. Pečivo rozhodně není možné nosit zvířatům.

Před krmením zvěře podobnými dobrotami také důrazně varují Lesy České republiky na svém webu. Co zvířatům na pečivu vadí? „Zvěř má na zimu uzpůsobeno trávení na úsporný režim a energeticky vydatná strava, jako kynuté vánočky, štoly, chleby a podobně, může zvěři způsobit střevní koliky, problémy s trávením, až uhynutí,popsala situaci pro Blesk Zprávy tisková mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Žena zároveň dodala, že to stejná situace jako v případě zoologických zahrad, kde platí stejný zákaz krmení zvířat lidskou potravou.

dandova ( 11. ledna 2018 08:23 )

Proč to nedají do mrazáku, když už toho musí mít tolik.

Zobrazit celou diskusi