Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zvrhlíci mají smůlu? Podřízené už nemusí dál mlčet, vyhazov vykompenzují miliony od celebrit

Autor: ula - 
7. ledna 2018
08:00

300 hollywoodských hereček, scenáristek, režisérek a spisovatelek představilo deníku The New York Times ambiciózní projekt s názvem Time’s Up (Čas vypršel). Jeho cílem je zabránit sexuálnímu obtěžování žen, které pracují ve službách nebo zemědělství. Ty se podle průzkumů nejčastěji potýkají s obtěžováním ze strany vedoucích pracovníků, ale často mlčí, protože se bojí o práci. Na rozdíl od kampaně #metoo chce Time’s Up dosáhnout určitých změn a zároveň obtěžovaným ženám pomoci i finančně. Co na vznik fondu říká česká expertka?

K hnutí  „Čas vypršel“ se připojila celá řada známých hereček, jako Ashley Judd, Eva Longoria, Natalie Portman, Emma Stone, Reese Whitherspoon, dále pak slavné scenáristky i právničky. Podle informací se jim podařilo nashromáždit sumu 13 milionů dolarů do fondu právní ochrany. Mezi nejštědřejší dárce prý patří herečka Meryl Streep a režisér Steven Spielberg.

Peníze z fondu mají putovat méně privilegovaným ženám, zaměstnankyním ve službách, zdravotnictví, zemědělství a dělnicím a pomoci jim s ochranou proti sexuálnímu zneužívání na pracovištích a také jim pomoci bojovat s následky, které by mohly vést k ohlášení sexuálního obtěžování.

Podle dat na webu iniciativy je prokázáno, že v kolektivech, kde je vyvážený poměr vedoucích pracovníků a pracovnic, je nižší počet incidentů se sexuálním obtěžováním než v těch, kde na vedoucích postech jsou převážně muži. Ženy na nižších pozicích často o sexuálním obtěžování mlčí, protože mají strach ze ztráty zaměstnání nebo že jim nikdo neuvěří.

Video  Každá 10. Češka protrpěla znásilnění, hlavně od partnerů a manželů. „Často je to bez křiku a pláče,“ říká Nejedlová.  - Andrea Ulagová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Penalizace za tolerování harašení

Zároveň iniciativa prosazuje novou legislativu, díky níž bude možné penalizovat firmy, které tolerují sexuální obtěžování a snaží se své oběti umlčet. Zároveň hodlá iniciativa prosazovat vyrovnanější zastoupení žen a mužů na vedoucích pozicích.

Zakladatelky také vyzvaly slavné ženy, aby se v příštím týdnu na předávání Zlatých glóbů oblékly do černé barvy, čímž vyjádří iniciativě podporu.

Obtěžování se netýká jen celebrit

Problém se sexuálním obtěžováním vynesla spontánní kampaň, kdy se ženy pod hashtagem #metoo (já také) přiznávaly se svými nepříjemnými zkušenostmi. Kampaň se týkala hlavně celebrit a obviněni byli spíše významní muži. Ke kampani se připojilo 700 tisíc žen, které vyjádřily herečkám podporu, zároveň se na ně obracely s prosbou o pomoc, protože podle nich se tento problém netýká jen slavných a bohatých.

Expertka: Zatím je těžké odhadnout, zda se iniciativě bude dařit

Zatímco kampaň #metoo v podstatě nic neřešila, zde se zformovalo hnutí, které má reálné požadavky a šanci prosadit systémovou změnu,“ řekla pro Blesk Zprávy Johanna Nejedlová, zakladatelka organizace Konsent, která pomáhá obětem sexuálního násilí, a dodala: „Zásadní je, že se chce věnovat i ženám, které nestojí v záři reflektorů a nemají tak silné slovo jako celebrity.“ 

Podle Nejedlové je zatím těžké odhadovat, jaké bude mít iniciativa výsledky a zda se jí podaří své požadavky prosadit.

Slabinou Time’s Up je to, že zatím je hnutí založené na dobrovolné práci a nadšení může snadno vyprchat. Členky také zmiňují, že v hnutí panují různé názory a ne vždy se všichni shodnou. Navíc chtějí pomáhat ženám, které ale do iniciativy zatím nezahrnuly a bylo by zajímavé slyšet v rámci Time’s Up i jejich hlas,“ myslí si Nejedlová.

Video  Takto se cítí ženy! Proti sexuálnímu násilí bojují sedačkou s penisem.  - youtube.com/watch?v=C6THwRu846M
Video se připravuje ...

Hon na čarodějnice a strach z podržení dveří

I když za kampaň #metoo získaly její iniciátorky ocenění, čelí tato kampaň i kritice a to nejen v zahraničí, ale i u nás.

„Mám pocit, že se metoo dostalo obzvlášť v Česku velkého nepochopení. U nás vlastně nedošlo k žádnému jmenovitému obvinění, přesto se mluví o honu na čarodějnice,“ řekla pro Blesk Zprávy Nejedlová a pokračuje: „Z obrovského hnutí bylo těch nepodložených medializovaných obvinění do desíti, ve většině případů naopak zahájila policie šetření. Zároveň v případě falešných obvinění mají nařknutí i legální prostředky, jak se bránit, ty domnělé čarodějnice rozhodně neměly – například podat trestní oznámení pro pomluvu a očistit tak své jméno. Chápu, že to může být nepříjemné. Ale být znásilněná je ale také věc, která některé ženy poznamená na celý život a to, že o tom nemohly dlouhá léta promluvit, je poškozovalo ještě dál.

Nejedlová se také setkala s názory, které tvrdily, že muži se teď budou bát ženám i podržet dveře. „To je ale úplný nesmysl, nikdo soudný nepovažuje otevření dveří za sexuální obtěžování, natož za napadení,“ uvedla Nejedlová.