Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První děti roku 2018: Jakub z Kadaně o minutu předstihl Elišku z Prahy

  • Autor: mah,ČTK - 
    1. 1. 2018
    15:30

    Zatímco Česko slavilo příchod nového roku, v porodnicích měli na pilno. Už minutu po půlnoci se narodil v Kadani chlapec Jakub (50 centimetrů, 3670 gramů). Bylo to první letošní dítě v Ústeckém kraji i v celé republice. Dvě minuty po půlnoci pak „vykoukla“ na svět Eliška (47 centimetrů, 3070 gramů) v pražském Motole a v 0:04 se narodil Kryštof  (52 centimetrů, 3940 gramů) v Mladé Boleslavi. Adam z Tábora (51 centimetrů, 3580 gramů) pak přišel na svět v čase 0:05.

  • 1.Ústecký kraj: Jakub, 0:01, Kadaň

    Prvním dítětem narozeným v roce 2018 v Ústeckém kraji je chlapec Jakub. Narodil se v první minutě po půlnoci v porodnici v Kadani na Chomutovsku. Řekla to lékařka Hana Dvořáková. První porody za sebou mají i krajské nemocnice v Ústí a Teplicích a také nemocnice v Roudnici nad Labem.

    Jakub se narodil v Kadani jako první české dítě roku 2018 Jakub se narodil v Kadani jako první české dítě roku 2018 | ČTK

    Jakub Hrabal měří podle Dvořákové 50 centimetrů a váží 3670 gramů. „Narodil se 25 vteřin po půlnoci. Rozhodně jsme to tak neplánovali,“ uvedla Dvořáková.

    Jakub (na snímku s maminkou) se narodil v Kadani jako první české dítě roku 2018 Jakub (na snímku s maminkou) se narodil v Kadani jako první české dítě roku 2018 | ČTK

    První dítě v Krajské zdravotní, pod kterou spadá pět krajských nemocnic, přišlo na svět v 01:08, uvedl Petr Sochůrek z tiskového oddělení společnosti. Holčička Pavlína se narodila v Teplicích, měří 51 centimetrů a váží 3300 gramů. Maminka Petra Nováková je z Teplic.

    Prvnímu dítěti roku dává tradičně finanční dar Ústecký kraj. V minulých letech to bylo 15 000 korun.

  • 2.Praha: Eliška, 0:02, Motol

    Prvním miminkem roku 2018 se v Praze stala Eliška, která přišla na svět už dvě minuty po půlnoci. Na svět přišla ve Fakultní nemocnici Motol. Podle tiskové mluvčí nemocnice měří 47 centimetrů a váží 3070 gramů.

    Eliška se narodila jako první pražské dítě roku 2018 dvě minuty po půlnoci v Motole Eliška se narodila jako první pražské dítě roku 2018 dvě minuty po půlnoci v Motole | ČTK

    Její rodiče se zároveň mohou těšit na 15 tisíc od magistrátu. Ten se totiž rozhodl takto odměnit všechny děti, které se narodí na Nový rok v Praze. Loni tak Praha odměnila 19 dětí.

    Eliška se narodila jako první pražské dítě roku 2018 dvě minuty po půlnoci v Motole Eliška se narodila jako první pražské dítě roku 2018 dvě minuty po půlnoci v Motole | ČTK

  • 3.Středočeský kraj: Kryštof, 0:04, Mladá Boleslav

    Ve středních Čechách se letos narodilo první dítě v nemocnici v Mladé Boleslavi. Chlapeček Kryštof přišel na svět čtyři minuty po půlnoci. Váží 3940 gramů a měří 52 centimetrů, sdělila mluvčí boleslavské nemocnice Hana Kopalová. Další dvě děti se do rána narodily v Rakovníku a Mělníku, v ostatních nemocnicích v regionu byl po půlnoci klid.

    Druhé letošní dítě ve středních Čechách přivítali ve 02:45 v Rakovníku. Holčička Kristýna přišla na svět přirozenou cestou. „Váží 3250 gramů a měří 51 centimetrů. Její maminka není rakovnická, ale z Loun,“ uvedla pracovnice porodnického oddělení. Další dívka Anička se v 03:08 narodila v mělnické porodnici.

  • 4.Jihočeský kraj: Adam, 0:05, Tábor

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na jihu Čech je chlapec Adam Loskota. Narodil se v porodnici nemocnice Tábor v 0:05. Váží 3580 gramů a měří 51 centimetrů. Řekla to v pondělí mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

    Matkou dítěte je Petra Loskotová, která žije v Táboře. „Cítím se už dobře, je to po tom porodu dobré. Je to moje první miminko. Určitě zatím to druhé neplánuju,“ řekla Loskotová.

    Druhým jihočeským miminkem je chlapec Petr, narodil se ve 2:20 v českokrumlovské nemocnici. Jako třetí na jihu přišel na svět ve stejné porodnici chlapec Tadeáš, ve 4:34. V českobudějovické porodnici se dnes jako první narodila dívka Soňa, krátce před 7:00, váží 3210 gramů.

    Loni se na jihu Čech narodilo první dítě ve tři hodiny a 16 minut v porodnici českobudějovické nemocnice. Byl to chlapec Vojtěch Liška.

  • 5.Liberecký kraj: Nela, 0:11, Česká Lípa

    První dítě v Libereckém kraji se na Nový rok narodilo v České Lípě. Malá Nela Palusková přišla na svět 11 minut po půlnoci. Zdravá holčička váží 3545 gramů a měří 51 cm. Ona i její maminka Erika Sprengerová z Jablonného v Podještědí jsou zdravé, řekla to v pondělí mluvčí Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa Kateřina Amrichová.

    První chlapec nového roku v Libereckém kraji se narodil v 06:25 v Krajské nemocnici Liberec. „Malý Tomáš váží 3580 gramů a měří 51 cm,“ sdělil mluvčí nemocnice Václav Řičář. O půl hodiny později se další chlapeček narodil v Jablonci nad Nisou a první dítě v letošním roce už mají i v nemocnici v Jilemnici.

    „První holčička a také chlapec narození v Libereckém kraji v roce 2018 dostanou od hejtmana Martina Půty jako tradičně zlatý řetízek s přívěskem se znamením kozoroha,“ řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná. Rodičům předá také peněžitý dar 5000 Kč a dětskou kosmetiku.

    Loni si kraj na první miminko počkal. První dítě roku 2017 přišlo na svět až v 02:45 v Jilemnici. Byla jím také holčička - Luisa. Vážila 3,455 kilogramu a měřila 51 centimetrů. V ostatních porodnicích v Liberci, České Lípě a Jablonci tehdy ještě v 09:00 na první miminka nového roku čekali.

  • 6.Moravskoslezský kraj: Tomáš, 0:12, Ostrava

    V nemocnici Ostrava přišel 12 minut po půlnoci na svět Tomáš, o dvě minuty později se v Třinci na Frýdecko-Místecku narodil Jan. Řekli to mluvčí nemocnic v kraji a zdravotníci z porodních oddělení.

    Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská uvedla, že Tomáš vážil 3260 gramů a měřil 51 centimetrů. Jeho maminka má trvalé bydliště ve Fulneku na Novojičínsku, otec je z Ostravy. „Máme malého Jana. Váhu má 3,05 kilogramu, 50 centimetrů a maminka je z Vendryně,“ řekla mluvčí Nemocnice Třinec Irena Sikorová Nožková.

  • 7.Královehradecký kraj: Nicolas, 0:22, Jičín

    Prvním miminkem letošního roku narozeným v Královéhradeckém kraji je chlapec Nicolas Alexander (3000 gramů a 48 centimetrů). Narodil se dnes 22 minut po půlnoci v nemocnici v Jičíně. První letos narozenou holčičkou v hradeckém kraji je Karolína, která přišla na svět ve 02:32 v nemocnici v Trutnově.

    Ve zbývajících porodnicích v Královéhradeckém kraji v Hradci Králové, Náchodě a v Rychnově nad Kněžnou se do dnešního rána žádné miminko nenarodilo.

  • 8.Plzeňský kraj: Jiří, 0:32, Plzeň

    V Plzeňském kraji se zřejmě první letošní miminko narodilo ve fakultní nemocnici v Plzni. Ve 0:32 tam přišel na svět chlapec Jiří, který vážil 3460 gramů a měřil 50 centimetrů. V pondělí ráno to řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

    „Zajímavostí je, že poslední dítě loňského roku přišlo na svět jen minutu před půlnocí,“ dodala Levorová.

  • 9.Zlínský kraj: Jan, 0:44, Zlín

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích Zlínského kraje je chlapec Jan. Na svět přišel v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně v 00:44, maminka dítěte je z Otrokovic. Řekla to mluvčí krajských nemocnic Dana Lipovská.

    „Malý Jan má 4020 gramů a 52 centimetrů. Je to kluk jako buk,“ uvedla Lipovská. V úterý od 10:00 by mělo první letošní dítě v kraji navštívit vedení nemocnice, zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN) a pravděpodobně také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL).

    Ve Vsetínské nemocnici přišlo na svět první letošní dítě v 5:29. Chlapec vážil 4250 gramů a dostal jméno Rudolf. „Maminka je ze Vsetína, ona i chlapec jsou v pořádku. Ve Vsetíně bylo v roce 2017 rekordních 879 porodů, což je o 99 více než v roce předchozím. Rodilo se i chvíli před silvestrovskou půlnocí, ve 22.46 hodin se narodila holčička,“ sdělila Lipovská.

    Ve valašskomeziříčské nemocnici pomohli dnes v 5:55 zdravotníci na svět holčičce Veronice. Měla 3000 gramů a 48 centimetrů. „Maminka přijela přímo z Valašského Meziříčí,“ uvedla mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská. V porodnicích v Kroměříži a Uherském Hradišti na první děti letošního roku zatím čekají.

  • 10.Jihomoravský kraj: Leo, 0:48, Břeclav

    První dítě na jižní Moravě se letos narodilo v 0:48 v břeclavské porodnici. Chlapec Leo Kratochvíl váží 3,5 kila a měří 52 centimetrů. V Brně se letos první miminko narodilo přesně v 1:00 v porodnici na Obilním trhu. Holčička Darina má téměř stejné míry jako chlapec z Břeclavi. Řekl to ředitel Nemocnice Milosrdných bratří Josef Drbal.

    Do ranních hodin měly za sebou první porody i brněnská Nemocnice Milosrdných bratří a nemocnice ve Vyškově, v Blansku a v Kyjově. Holčička se narodila v Kyjově, ve zbývajících třech se narodili chlapci.

    Loňský i předloňský rok se na jižní Moravě rodilo proti předchozím letům více dětí. Předloni to bylo 13.193 dětí. „Jestli tato míra porodnosti vydrží i letos, je velmi těžké prognózovat,“ řekl Drbal.

  • 11.Karlovarský kraj: Marek, 1:17, Cheb

    První dítě letošního roku v Karlovarském kraji se narodilo v 1:17 v chebské nemocnici. Jmenuje se Marek a váží 3170 gramů. Narodil se matce z Rájova u Mariánských Lázní. Další dítě v kraji se pak narodilo v 4:21 v Sokolově.

    Podle mluvčí sokolovské nemocnice Markéty Singerové se v Sokolově narodil chlapec s porodní váhou 3690 gramů. Třetím dítětem v kraji pak zřejmě bude chlapec, který se v 5:22 narodil v karlovarské nemocnici matce z Karlových Varů. Váží 3650 gramů a měří 52 centimetrů.

  • 12.Olomoucký kraj: Viktorie, 1:24, Prostějov

    První letošní dítě v Olomouckém kraji se narodilo v prostějovské nemocnici. Holčička Viktorie přišla na svět dnes v 1:24. Měří 50 centimetrů a váží 2 950 gramů. Maminka přijela do porodnice z 30 kilometrů vzdálených Nezamyslic, řekla ČTK mluvčí nemocnice Radka Miloševská. V kraji přišly na svět první letošní děti i v dalších dvou nemocnicích, ve třech dalších na přírůstky ještě čekají.

    První miminko letošního roku se v 4:30 narodilo také ve šternberské porodnici, holčička Valerie váží 3270 gramů a měří 50 centimetrů. O pět minut později přišla na svět v šumperské nemocnici holčička Alenka s váhou 3,4 kilogramu. Maminka pochází z Červeného Potoka na Šumpersku a jde o její druhé dítě, řekla mluvčí nemocnice Hana Hanke.

  • 13.Vysočina: Kryštof, 1:53, Třebíč

    Prvním letošním dítětem narozeným v nemocnicích na Vysočině je chlapec Kryštof. Narodil se v porodnici nemocnice Třebíč dnes v 1:53. Váží 3700 gramů a měří 52 centimetrů. Řekl to mluvčí třebíčské nemocnice Petr Palovčík.

    „Maminka Kryštofa se jmenuje Jana a je z obce Třebenice,“ řekl Palovčík. Celkem měli loni v třebíčské nemocnici 1259 porodů.

  • 14.Pardubický kraj: Adam, 1:59, Ústí nad Orlicí

    Prvním miminkem letošního roku v Pardubickém kraji je chlapec Adam Mikyska z Nekoře. Narodil se v 1:59 v nemocnici v Ústí nad Orlicí. Po porodu vážil 3,19 kilogramu. Sdělil to mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Dušan Korel.

    V dalších nemocnicích Pardubického kraje v Pardubicích, Chrudimi a ve Svitavách se do dnešního rána žádné miminko zatím nenarodilo.

ravenaargoni ( 1. ledna 2018 12:14 )

Byla to velmi zvlastni nahoda poznani se,ja tu chodila obcas cist,ale nikdy jsem nic nepsala,ovsem byl tu clanek,ktery me zajimal a dole byl kraticce napsany text a byl napsan uplne tak jako bych to napsala ja,tak jsem se zaregistrovala a napsala mu to.A on zareagoval tak,ze mi poslal adresu,jestli chci at mu napisu,no a ja jsem mu tady odepsala,ze to tady neni seznamka,ze me zajimal ten clanek a ze neni mym zvykem litat ve virtualnim prostoru a vymenovat si nejake mystifikace,tim to pro me skoncilo.Ale nedalo mi a sla jsem se tam druhy den podivat a on mi napsal znovu a uz s toho psani,jsem pochopila,ze to je velice inteligentni clovek a hned dopisu to,ze pozdeji jsem si rikala,ze tak ematickeho cloveka jsem nemela prilezitost ve svem zivote potkat OK,takze tyden trvalo nase psani pod tim clankem,nez jsem se nechala,,zlomit'' a napsala mu,ja uz tusila,ze bude mit v sobe nejaky problem,podle jeho nicku..ovsem jinak podle psani to poznat nebylo,psal velmi spisovne,umel anglicky.Jen mi lezel na mysli ten jeho nick,tak jsem se zeptala,tak pry je podle songu a poslal mi ho,ale zrejme uz mu zacalo byt jasne,ze neco tusim,tak se pomalicku mi zacal sverovat a ja zacala uvazovat,jak ten zivot dokaze byt nespravedlivy a zly k tak milemu a hodnemu cloveku..tolik Tobe na vysvetleni proc to me zoufale hledani jeho pres svatky tady.Vice to konkretizovat nemohu..ted jen cekat,jetli otevre to me vanocni prani a ja si usilovne preji at ho otevre..Tobe dekuji za vyslechnuti jednoho opravdu smutneho pribehu,ja jsem presvedcena,ze kdyby on mel kolem sebe lidi,kteri mu chteji pomoci,tak on se s toho dostane...ovsem v jeho pripade tak tomu neni,zrejme pro tu jeho zvlastnost..mej se pekne

ravenaargoni ( 1. ledna 2018 11:47 )

Zdravim,dobre rano,pisu Ti to sem,nebo me nechteji pustit tam kde jsem vcera byla..ja nemuzu spat pres ty svatky,porad musim na to myslet,jsem daleko a nemuzu nic tady delat..ja zkusim napsat to co vim,ovsem nemuzu psat jmenovite,on ma znameho rodinneho prislusnika...Ja tady toho pana strednich let nikdy nevidela ani neslysela,abych ho poznala,me privedla velika nahoda,,myslim si,ze by Te take zajimal smutny osud tohoto cloveka..tak jak on se propletl tady s mym nickem,tak se vlastne propletl s Tvym.Jak jsem tady napsala par dni predem,ja opravdu plakala a hledala ho vsude..myslim,ze tento vanocni pribeh nebude mit stastny happy end.Ja mu poslala Christmas card s tim,ze az ji otevre tam mi to tu ukaze a nic. Naposledy co mi napsal a poslal stary song,ze mi dekuje,ze jsem ho udelala novym/ to myslel zrejme tim,ze jsem dokazala ho ,,otevrit ''a on mi psal o sobe a ja ho umela podrzet a povzbudit,ovsem to,ze se leci s problemem mi nesdelil,ale ja to poznala hned podle jeho nicku,napisu pozdeji. ze mi napise mezi svatky a jeho kredo bylo,ze vzdy dodrzi slovo a take ho vzdy dodrzel..coz uz se nestalo,jelikoz prisel sem a cetl znovu ten clanek a tu svoji starou zpravu co napsal..a nechci domyslet. U nich v rodine se stala pred lety tragedie,nemuzu psat konkretne.a on se s toho nemuze vzpamatovat a zrejme se leci?

zubar ( 1. ledna 2018 11:32 )

Od kdy je v Blansku porodnice? Pokud vím,tak okresní nemocnice s porodnicí je od r.1959 v Boskovicích.V Blansku je pouze satelitní lůžková část bez porodnice,chirurgie,ortpedie,aro

hr0p ( 1. ledna 2018 11:17 )

o minutu? To jako nic moc, ja jsem cekal o sekundu...

moiaza ( 1. ledna 2018 09:22 )

Připomíná mi to trošku anketu "zlatý slavík". Slavík měl zfalšované hlasy a první narozené děti měly zfalšované časy.

Zobrazit celou diskusi