Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nejchudší pracující Češi si polepší. Minimální mzda stoupne o 1200 korun

Autor: ČTK - 
29. prosince 2017
11:00

Od ledna se zvýší minimální mzda o 1200 korun, jak rozhodl ještě kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). O 11 procent si tak podle ministerstva práce polepší přes 130 tisíc lidí, kteří za ni pracují. Nová vláda Andreje Babiše (ANO) ve svém programovém prohlášení slíbila připravit závazná pravidla pro její další předvídatelný růst. Kabinet složený ze členů ANO a odborníků ale zatím nemá jistou podporu Sněmovny.

Nejnižší hodinová mzda se z 66 korun zvyšuje na 73,20. Přidání lidem s minimálním výdělkem podle propočtů resortu práce podnikatele letos vyjde navíc na 3,1 miliardy a stát pak na 671 milionů. Na sociálním a zdravotním pojištění by mělo do rozpočtu přitéct o 1,28 miliardy víc.

Bývalá vláda Bohuslava Sobotky zvedala minimální mzdu každý rok. Za čtyři roky ji tak zvýšila o 3700 korun. Chtěla ji přiblížit dvěma pětinám průměrné mzdy a tlačit také na růst ostatních výdělků v zemi.

Podle zaměstnavatelů se minimální mzda v Česku stala politickým tématem. Její skokové zvyšování odmítají. Žádají jasná pravidla pro růst, aby firmy mohly předem odhadnout náklady a připravit se na ně. Podle vedení Svazu průmyslu a dopravy ČR by se nejnižší výdělek měl navázat na vývoj průměrné mzdy, HDP a cen.

Hranice chudoby? Necelých 11 tisíc

Podnikatelé podotýkají, že zvýšení minimální mzdy o 11 procent neodpovídá růstu ostatních výdělků, ani růstu české ekonomiky. Odbory naopak požadovaly výraznější přidání, a to o 1500 korun. Argumentovaly tím, že čistá minimální mzda je pod hranicí příjmové chudoby. V roce 2016 nejnižší čistý výdělek činil 8811 korun a hranice chudoby pro jednotlivce 10 691 korun.

Babišova menšinová vláda chce ve zvyšování minimální mzdy pokračovat. V programovém prohlášení uvedla, že připraví závazná pravidla, aby byl růst předvídatelný. S přidáváním počítala loni ve svých volebních programech většina parlamentních stran. ČSSD a Starostové chtěli nejnižší výdělek udržovat na 40 procentech průměrné mzdy, komunisté slibovali dostat ho postupně na 50 procent. Piráti by přidávali průběžně, SPD pravidelně.

Podle analýzy, kterou si nechaly před několika lety vypracovat odbory, rostou při zvyšování minimální mzdy nejrychleji právě nejnižší tarifní stupně. Naopak vyšší výdělky pro kvalifikované síly se zvedají pomaleji. Mzdové rozdíly mezi odbornými a nekvalifikovanými pracovníky se tak snižují. Někteří zaměstnanci to podle analýzy vnímají jako nespravedlnost, což může vést k poklesu jejich produktivity, a tím ke snížení výkonnosti celého podniku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dobry-clovek ( 29. prosince 2017 17:21 )

Pan Prezident Zeman ví která bije a má vás štváči všechny na háku, jste slaboduchè nuly, zakomplexovany vzorek zanedbatelné části obyvatel ČR, zloději co se boji čistky Babiše a pořádku který nastane od ledna 2018.. Argumentujete tady vymyslenym podvodem Čapi hnízdo, ale že megazlodeji a Kalousek rozkradli miliardy to se vám kritizovat nehodí co?Že Zeman nazve zloděje zlodějem to je hulvactví? Ubohý zlodejsky Čechu, jsi z 50% jen lůza bez cti a charakteru a většina z vás jsou bohužel ti ve funkcich co kradou, podvádí, intrikaří protože člověk co má 14000 měsíčně poctivě a tech je vetšina, bude volit jen Zemana, ODPADE podnikatelsky!

sekebo ( 29. prosince 2017 12:44 )

Obdivuji ty, co chodí za minimální mzdu do práce a je jich cca 130 000. Za minimální mzdu (almužnu) bych nedělal ani jako student, natož živitel rodiny. ODS bych doporučil si vyzkoušet, co to vůbec obnáší za těchto podmínek "žít".

agfor ( 29. prosince 2017 12:11 )

Když se řekne A, musí se říct i B - nepracující cikáni si polepší o větší částku na zvýšených přídavcích na mateřské.

moiaza ( 29. prosince 2017 12:06 )

O kolik přidaji, to už přibižně víme. Ještě nevíme, kolik nám z kapes vytáhnou. A buďte si jisti, že to málo nebude.

zlymikes ( 29. prosince 2017 11:20 )

hranice chudoby pro jednotlivce 10 691 korun - kurňa, to by mi měli přidat na důchodu 1500!

Zobrazit celou diskusi