Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Alza porušila zákaz prodeje o Vánocích, tvrdí ČOI. Čeká ji další pokuta?

Autor: ČTK, bru - 
28. prosince 2017
12:08

Česká obchodní inspekce o vánočních svátcích zjistila porušení zákazu prodeje v jednom případě, a to v provozovně internetového prodejce v Praze-Holešovicích. Celkem provedla 111 kontrol. Řekl to ve čtvrtek mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. S tímto prodejcem povede ČOI podle mluvčího řízení pro opakované porušení zákona. Podle informací ČTK jde o největší tuzemský e-shop Alza.cz, s nímž vedla inspekce správní řízení již před rokem.

Alza.cz tehdy tvrdila, že zákon neporušuje. Provozovny podle ní slouží k výdeji zboží, řešení reklamací a prezentaci výrobků smluvních partnerů. Podle Fröhlicha je ale i výdej součástí prodeje. „Protože bez výdeje by asi nic neprodali, kdyby šlo jenom o objednávku, tak když si někdo něco objedná, tak tím prodej není dokončen, někdo to musí také zaplatit a vyzvednout, případně doručit,“ řekl tehdy. Pokud se z toho něco děje v prostorách nad 200 metrů čtverečních, tak je to prodej, a tím pádem podle ČOI porušení zákona.

Alza se pokutě bude bránit žalobou

Za porušení zákazu je možné ze zákona uložit sankci až jeden milion korun, v případě opakovaného porušení zákazů až pět milionů korun. Alza.cz dostala pokutu 230 000 Kč, před týdnem oznámila, že se proti ní bude bránit žalobou.

Podle nové legislativy musí obchody zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Video  Co si myslí o zavřených obchodech nakupující? Část je kritická, někteří rozhodnutí chápou.  - DDeM pro Hospodářskou komoru a SOCR
Video se připravuje ...

V meziresortním připomínkovém řízení je nyní návrh poslanců ODS na zrušení tohoto zákona, které podporují Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu. Na Ústavním soudu také leží stížnost na omezení otevírací doby velkých obchodů o některých státních svátcích. Plénum soudu se jí začne zabývat na začátku příštího roku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Stegosaurus ( 30. prosince 2017 01:07 )

Já jsem to slyšel ve zprávách na rádiové stanici Rádio BEAT ClassicRock a tam moderátor rozhlasových zpráv pán Petr Šimáček říkal že prodejně alza.cz hrozí pokuta až 230.000 tisíc korun českých kdo by poslouchal tu jejich nejhorší reklamu která je s tím zeleným uřvaným ufonem uplně na draka

Stegosaurus ( 30. prosince 2017 00:46 )

Já jsem to slyšel ve zprávách na rádiové stanici Rádio BEAT ClassicRock a tam moderátor zpráv Pán Petr Šimáček říkal že prodejně alza.cz hrozí pokuta az 230.000 tisíc korun českých kdo by poslouchal tu jejich nejhorší televizní reklama která je s tím zeleným uřvaným ufonem uplně na draka

bullshit ( 28. prosince 2017 13:51 )

Kraviny do kravína.... Hlavně že je dostatek kontrolórů...

zlymikes ( 28. prosince 2017 12:56 )

Nesmyslné omezení nejen pro prodejce ale i pro některé výrobce, třeba pekaře. Ale třeba to podržtaška Feri napraví

Zobrazit celou diskusi