Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Miliony vyhrálo na 350 Čechů. Kdo si dal panáka a kdo se těšil na výpověď?

  • Autor: bud - 
    24. 12. 2017
    06:21

    Přibližně polovina nových milionářů je šťastnější než dříve. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu mezi skutečnými výherci milionů, který realizovala společnost Sazka. Jen za letošní rok přibylo v Česku téměř 350 milionářů, kteří zbohatli díky sázení. Ve většině případů chtějí čerství boháči i po výhře zůstat ve své dosavadní práci a jen menšina z nich se těší, až „praští“ svému šéfovi výpovědí na stůl.

  • 1.Kdo jsou výherci milionů?

    Ženatý muž v produktivním věku, který má dvě děti a alespoň dvakrát měsíčně hraje číselné loterie. Slosovací tiket si podává nejčastěji v trafice a zpravidla bydlí v Praze a na jižní nebo severní Moravě. Alespoň tak podle společnosti Sazka vypadá typický výherce milionů. Výhru si ve čtyřech z pěti případů přicházejí vyzvednout muži. Vyplývá to z unikátního šetření, které realizovala Sazka se společností GfK.

    Zároveň je ale nutné počítat s tím, že tato skutečnost může vycházet ze vzájemné dohody mezi partnery nebo manželi – výhru vyzvedne muž, přestože třeba tiket podala žena. V některých případech si ale pro ni přicházejí oba. Například v roce 2013 si pro výhru ve výši téměř 400 milionů korun přišel společně manželský pár z Chrudimska.

    Noví milionáři v roce 2017 Noví milionáři v roce 2017 | Sazka

  • 2.Jak lidé na výhru reagují?

    Osm z deseti lidí v první chvíli po zjištění, že vyhráli miliony korun, nevěřícně zírají na tiket a neustále kontrolují čísla. Zhruba desetina z nich okamžitě přemýšlí, jak s penězi naloží a tři procenta z nich si pro uklidnění dají panáka. Polovina z čerstvých milionářů se o této skutečnosti jako první podělí s partnerem nebo partnerkou, dalších 13 procent lidí pak o výhře zavolá i dalším blízkým lidem.

    „S výhrou v loterii dělají Češi tajnosti. Radost sdílejí se svými partnery, ale někdy ani to ne. A nechají si to jen pro sebe,“ řekl pro Blesk Zprávy mluvčí Sazky Václav Friedmann. Podle něj je přitom ve Velké Británii nebo v Americe běžné, že výherci se stávají rovnou celebritami a jejich fotky i příběhy plní média. V Česku by naopak desetina lidí o své milionové výhře neřekla vůbec nikomu, ani partnerovi.

    Polovina lidí se začne velmi bát, že výherní tiket ztratí, a proto ho pečlivě ukryjí. „Výherní čísla tak končí v trezorech, bankách, ale i založené v knihách, ve sklepě nebo zásuvkách na víno,“ upřesnil Friedmann.

    Video  „Měl jsem infarktový stav,“ popsal Roman chvíli, kdy zjistil, že je milionář.  - Sazka
    Video se připravuje ...

  • 3.Jak se milionáři těší na výpověď v práci?

    Drtivá většina nových milionářů (87 procent) nepřemýšlí o tom, že by dali ve své stávající práci výpověď. Necelá desetina lidí si chce najít práci, která je bude více bavit, případně chtějí přestat pracovat úplně a začít dělat jen věci, které je baví (plánují to čtyři procenta lidí). Jen každý 50. výherce se vyloženě těší na okamžik, kdy dá svému šéfovi výpověď na stůl.

    Na 350 Čechů vyhrálo letos miliony. Na 350 Čechů vyhrálo letos miliony. | Profimedia/Archiv CNC

  • 4.Za co výherci utrácejí peníze?

    Vysoké výhry Češi nejčastěji investují do bydlení (59 procent), a to až dvě třetiny z nich. Dále potom následují luxusní dovolené (26 procent) a koupě auta (30 procent). Přibližně 15 procent lidí chce přispět na charitu.

    Více než polovina (55 procent) lidí je po výhře šťastnější než dříve, a to především díky tomu, že se zlepší jejich finanční situace a mohou také splatit dluhy. Devět z deseti výherců věří, že miliony nijak nezmění jejich charakterové vlastnosti. A 15 procent se zároveň obává, že kvůli získaným financím se projeví negativní vlastnosti přátel a lidí v okolí.

    Na 350 Čechů vyhrálo letos miliony. Na 350 Čechů vyhrálo letos miliony. | Sazka

  • 5.Chtějí být Češi bohatí?

    Přibližně dva ze tří Čechů (71 procent) by chtěli být bohatí a tato představa láká o něco více muže než ženy. Největší zájem zbohatnout mají lidé do 30 let z větších měst a nezadaní. Hranice bohatství podle průzkumu Sazky a GfK začíná na částce 50 tisíc korun čistého měsíčního příjmu. Hodnota majetku bohatého člověka je pak podle průzkumu nejčastěji 10 milionů korun.

    „Pod pojmem majetek lidé vidí zajištěné bydlení, tedy nemovitosti, někdo si představuje velkou vilu s bazénem, pozemky, auto, ale i zlato a šperky. Dále také dostatek peněz na plnění svých snů, na svoje koníčky a cestování,“ vysvětluje Kristina Hanušová z GfK Czech s tím, že za bohaté se považuje jen nepatrná část obyvatel Česka.

    Češi mají i jasnou představu o tom, kolik by museli v loterii vyhrát, aby se stali opravdu bohatými. Pro pětinu z nich by to bylo 10 milionů korun, dalším 20 procentům by k bohatství stačil rovný milion.

    Na 350 Čechů letos vyhrálo miliony. Na 350 Čechů letos vyhrálo miliony. | Profimedia

  • 6.Téměř 600 milionářů za dva roky

    Díky štěstí v loterii přibyl v Česku jeden milionář v průměru každý den roku 2017. Tuzemské sázkové kanceláře a společnosti zatím vyplatily 346 výher překračujících jeden milion korun. Už dva milionáře „vytvořila“ také v listopadu spuštěná státní loterie Účtenkovka, která v každém slosování vyplácí jednu milionovou výhru. Celkem si tak tito šťastlivci rozdělili více než miliardu korun.

    V roce 2016 přibylo méně milionářů, a to celkem 237. V tomto roce se ale objevila výhra ve výši 201 milionů korun. Letos šlo nejvíc zatím „jen“ o 72 milionů.

    I tyto peníze Češi v roce 2017 vyhráli. I tyto peníze Češi v roce 2017 vyhráli. | Archiv CNC

Zobrazit celou diskusi