Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku letos přibylo 240 pacientů s HIV. Za listopad nejvíc v Praze

Autor: base, ČTK - 
23. prosince 2017
18:00

V Česku letos za prvních 11 měsíců přibylo 240 nových pacientů s virem HIV. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu. V celém minulém roce odhalily testy vir u 286 lidí. Podle organizace Red Ribbon, která se věnuje prevenci AIDS, tak letošní počet nakažených loňské rekordní množství nových pacientů zřejmě nepřekoná.

Šíření viru HIV a nemoci AIDS se v Česku sleduje od října 1985. Od té doby lékaři evidovali celkem 3146 nakažených - 2703 mužů a 443 žen. Choroba AIDS propukla u 584 lidí, zemřelo 277 pacientů.

V listopadu přibylo 22 nových případů - 12 v Praze, tři v Jihočeském kraji, po dvou ve Středočeském a Královéhradeckém kraji a po jednom Ústeckém, Pardubickém a Jihomoravském kraji. Poslední fáze HIV infekce, tedy onemocnění AIDS, bylo v listopadu zaznamenáno u pěti lidí, jeden člověk zemřel.

Experti v listopadu provedli 95 332 vyšetření. Z toho víc než 66 380 testů se týkalo dárců krve, orgánů a tkání. Celkem 1747 lidí se nechalo testovat na vlastní žádost. Letos za jedenáct měsíců bylo už celkem 1 221 783 vyšetření.

Odborníci poukazují na to, že mnozí lidé přicházejí na testování pozdě. Dorazí až s prvními příznaky, či dokonce s rozvinutou chorobou AIDS. „Včasným diagnostikováním HIV infekce v těle se dá předejít vzniku onemocnění AIDS a fatálním koncům, kterých jsme každý rok svědky,“ podotýká výkonný ředitel organizace Red Ribbon Miroslav Hlavatý.

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi