Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Osamělým seniorům hrozí o Vánocích nebezpečí. Jsou snadný terč zlodějů

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
23. prosince 2017
06:15

Pro většinu z nás je domov místem, kde bychom se měli cítit nejbezpečněji. Jenže i doma je ale nutné počítat s tím, že se můžeme setkat s různými druhy nebezpečných situací. Jednu z nejohroženějších skupin obyvatel podle statistik tvoří senioři, pachatelé je totiž často vnímají jako snadnou oběť. Nejvíce jsou senioři ohroženi právě v době vánočních svátků. Zvlášť pokud žijí sami a chtějí si popovídat, to se pak často stávají terčem zlodějů i násilníků.

Hlavním nebezpečím, které seniorům doma hrozí, je krádež. Rozšířené jsou krádeže vloupáním, tedy situace, kdy lidé nejsou doma a pachatelé násilně vniknou do jejich obydlí s cílem ukrást cokoliv cenného.

Pro většinu z nás jsou ale daleko více stresující situace, kdy jsou lidé doma a pachatelé se pod různými záminkami dostávají do jejich obydlí, kde je pak podvodem nebo krádeží nejen připraví o majetek, ale často jim i vážně ublíží.

Samota jako hlavní problém

„Jedním z největších problémů u seniorů je samota. Mnoho z nich žije v jednočlenné domácnosti a chybí jim kontakt. Kvůli tomu jsou pak náchylnější podlehnout svodům mazaných lupičů, kteří působí vlídně a přátelsky,“ vysvětluje Jakub Otipka, ředitel neziskového projektu Bezpečí pro seniory.

„Když pak na ně zazvoní usměvavý, příjemně vypadající mladík, který jim přišel údajně vrátit přeplatek za elektřinu a začne si s nimi povídat, seniory ani nenapadne, že by jim mohl nějakým způsobem ublížit,“ pokračuje Otipka.

„Vždy je potřeba mít na paměti, že nikdo nemá povinnost pouštět cizí osoby do bytu, a to ani pokud má na sobě například uniformu policie,“ doplňuje instruktor sebeobrany pro seniory Ladislav Sedlák.

Podívejte se na video, ve kterém uvidíte modelovou situaci vniknutí zloděje do bytu a návod, jak se v takové situaci zachovat:

Krádeže pod záminkou vstupu

Podobné příběhy se bohužel dějí velmi často. Nicnetušící oběti násilníky do svých domovů pustí v dobré víře samy, protože je považují za instalatéry, energetiky, pracovníky pošty a podobně.

Jak je možné, že ten stejný scénář pachatelům stále prochází? Pro seniory je těžké rozpoznat, že se jedná o podvodníka. Nejjednodušší proto je dodržovat několik jednoduchých zásad, které podobným situacím zabrání. Vždy je lepší být trošku paranoidní a pak se tomu zasmát než být příliš důvěřivý a pak toho litovat.

Do bytu nemáte povinnost nikoho pouštět

  • Udržovat dobré sousedské vztahy může pro někoho znít jako klišé, ale v praxi je to tím nejlepším preventivním opatřením. Nejen že budete schopni rozeznat případné podezřelé lidi v blízkosti svého obydlí, protože víte, kdo tam bydlí. Ale budete mít i jistotu, že v případě potřeby se můžete na své sousedy spolehnout.
  • Umožněte vstup do bytu jen osobám, kterým důvěřujete. Pachatelé se často snaží vytvořit psychologický tlak pod všemožnými záminkami, abyste jim otevřeli dveře a umožnili vstup do obydlí. Může to být vrácení přeplatku, havárie vody, vzkaz od příbuzných, tíživá životní situace a podobně. V případě, že někdo potřebuje akutní pomoc, obraťte se na někoho dalšího: policii, městskou policii, zavolejte sousedce, jestli by nemohla přijít. Doporučujeme to také člověku za dveřmi říci, že už mu voláte pomoc. Ve většině případů už toto odradí případné pachatele.
  • Pamatujte, že nemáte žádnou povinnost pouštět kohokoliv k vám domů.

  • Nepouštějte bez předchozího ohlášení nikoho dovnitř, popř. si ověřte totožnost údajného zaměstnance u společnosti, pro kterou má pracovat. Každý zaměstnanec, opravář a technik by měl být vybaven identifikačním průkazem, kde je číslo na firmu, pro kterou pracuje. V případě i těch nejmenších pochybností doporučujeme vždy si ověřit jeho totožnost na této telefonní lince.
  • Doma vždy používejte dveřní kukátko a vždy se přesvědčte, komu otevíráte. Pokud něco přebíráte, mějte dveře zajištěné řetízkem nebo alespoň nohou.
  • Neotvírejte, pokud se nepřesvědčíte, kdo je za dveřmi.
  • Preferujte použití výtahu, ovšem vždy je lepší, abyste v něm nebyli sami s cizím člověkem.
  • Jmenovku na dveřích mějte vždy v množném čísle, např. „Novákovi“.
  • Na plotě mějte ceduli „POZOR PES!“, i když psa nemáte. Může to odradit potenciální útočníky.
  • Jestliže se již ocitnete s pachatelem v obydlí, tak pokud to jde, snažte se opustit obydlí a dostat se do bezpečí. V případě, že by únik byl příliš riskantní, dejte mu vše, co chce. Nic nestojí za případná zranění. Pokud pachatel i tak pokračuje ve fyzickém napadání, je nejlepším řešením lehnout si na zem a krýt si citlivá místa – nohy přitáhnout k tělu a rukama si krýt hlavu.

Krádeže vloupáním

Ani vloupání v době nepřítomnosti není dobré podceňovat. Velikou výhodou domácího prostředí je fakt, že je to naše území, a tudíž se můžeme v klidu a relativně snadno připravit na případné problémy. Resp. zabezpečit svůj domov natolik, že pro případné pachatele nebude zajímavý a raději zvolí nějaký jiný, snadnější cíl.

  • Vždy zamykejte. Při odchodu i po příchodu.
  • Větší množství peněz v hotovosti je lépe uložit do banky.
  • Pokud opouštíte vaše obydlí na delší dobu (např. v období léta), tak doporučujeme udělat několik jednoduchých kroků, aby eventuální pachatelé nepoznali, že nejste delší dobu doma. Doporučujeme nastavit časový spínač na pár světel v obydlí, přesměrovat poštu a případně i požádat příbuzné či sousedy o několik nepravidelných návštěv obydlí.
  • Vhodně vybrané a instalované mechanické prvky zabezpečení mohou nejen odradit pachatele, ale bezesporu přispějí i k většímu pocitu bezpečí. Mezi doporučené prvky zabezpečení patří: kvalitní zámek, případně i přídavný zámek, bezpečnostní dveře s odpovídajícími zárubněmi (rámem), panoramatické kukátko či videotelefon, řetízek či jiná bariéra proti rozražení dveří a dobré osvětlení ve všech prostorách domu i kolem něj – to platí především pro oblast vstupu do domu.

Pro všechny případy je dobré mít kopie všech dokladů, fotografie cenných věcí, nejlépe i s výrobními čísly. Zvýší to nejen šance policie na dopadení pachatele, ale také usnadní jednání s pojišťovnami při likvidaci pojistné události.

Jestliže přijdete domů a všimnete si nějakých známek násilného vniknutí, nikdy nechoďte dovnitř. Možný pachatel by mohl být stále vevnitř, či byste mohli znehodnotit stopy pro policii. Vhodnější je jít na bezpečné místo, např. k sousedům, a zavolat na policii.

mrazkova@tiscali.cz ( 10. ledna 2018 18:13 )

Přesně z tohoto důvodu jsme babičce pořídili zabezpečovací systém, a to konkrétně z https://www.bezpecnydum.cz/ Celé Vánoce sice tráví u nás, ale po většinu roku je doma sama a i když se ji snažíme navštěvovat, jak jen to jde, pořád tam s ní být nemůžeme. Alarm se dá ovládat přes SMS, takže máme o všem přehled i z domu, a tak jsme aspoň o něco klidnější

Zobrazit celou diskusi