Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vánoce jsou svátky přejídání. Jak „obžerství“ nejlépe přežít ve zdraví?

  • Autor: ula,Iva Dvořáková - 
    23. 12. 2017
    05:58

    Vánoce jsou svátky klidu, hojnosti a v posledních letech už také přejídání. Vánoční cukroví, smažený kapr, salát, chlebíčky, vánočka, to všechno jsou kalorické bomby. Lidé se rozvalí u televize, nehnou se a propadají obžerství. Každoroční varování a nabádání ke střídmosti nemá v podstatě cenu, bědují lékaři. Někteří z nás by tak měli počítat, že se u nich svátky nejspíš neobejdou bez zdravotních potíží. Jak tomu předejít?

  • 1.Češi mezi nejtlustšími národy v Evropě

    Nad složením vánočního menu by se tedy měla zamyslet většina lidí. Vždyť v naší republice má téměř 70 procent Čechů zvýšenou hladinu cholesterolu, diabetiků už je v ČR více než 780 tisíc. Lidí obézních a s nadváhou je víc než polovina a patříme k nejtlustším národům v Evropě.

    „Je to takové hromadné, dobrovolné ubližování na zdraví. V případě našich pacientů to sice může být i velmi nebezpečné, ale právě o Vánocích si rizika chce připustit málokdo. Ten tlak okolí na přípitek, na ochutnání cukroví, salátu a podobně je prostě velký,“ říká lékařka diabetologického centra pražské polikliniky Medicon Budějovická Michala Pelikánová.

    Řízek Řízek | M. Přibyl, K. Kopáč, D. Malík, archiv

  • 2.Nezapomínejte na zeleninu

    Přísun cukrů a tuků je přes Vánoce extrémní. Podle odborníků na výživu to však nemusí být tak hrozné, aniž by si člověk vyloženě odpíral.

    Člověk by také měl zachovat pravidelnost v jídle, tedy rozložit přísun potravy na celý den a nezapomínat na zeleninu, klidně i mraženou, jako přílohu k tradičně hodně kalorické sváteční tabuli. Zelenina by neměla chybět ani u obligátních obložených mís a jednohubek, které jsou oblíbené navečer k televizi. Všechna jídla by se také měla konzumovat v rozumném množství.

    Pokud si dáte jeden večer mísu jednohubek, kterou zalijete větším množstvím alkoholu a druhý den v poledne sednete k huse se šesti, dáváte organismu opravdu co proto.

    Vanilkové rohlíčky Vanilkové rohlíčky | M. Přibyl, K. Kopáč, D. Malík, archiv

  • 3.Dbejte na přípravu jídla

    „Tím nejjednodušším, na co se můžeme u vánoční tabule zaměřit, je příprava jídla a kvalita potravin, které použijeme. Jednoduše řečeno i tradiční jídla, jako bramborový salát či řízek, lze připravit ve variantě s nižším obsahem tuků,“ říká nutriční terapeutka Jana Svitálková z Nutriční poradny INCARE.

    Konkrétně u salátu jde hlavně o náhradu tučné majonézy. Ideální je varianta s bílým jogurtem do 3,5 % tuku. Je možné ji ale nahradit i kuřecím vývarem či olivovým olejem. A pokud chceme salát zpestřit salámem, je dobré vybrat kvalitní šunkový salám s vysokým obsahem masa. U smažených řízků jde o nahrazení klasického trojobalu – mouka, vejce, strouhanka.

    „Řízek můžeme obalit v takzvané Hrašce. Jde o směs hrachu a bezlepkových obilovin s vyšším obsahem bílkovin a vlákniny. Nepotřebujete k tomu ani vejce. Dobré také je zbavit řízek po smažení přebytečného oleje tím, že jej usušíme ubrouskem, nebo dobrý trik je také ponořit řízek na dvě sekundy do vroucí vody,“ doplňuje Svitálková.

    Vánoce jsou svátky obžerství. Vánoce jsou svátky obžerství. | istock.com

  • 4.Vynechte sádlo

    Podobně se dá řešit i zahuštění rybí polévky, což se většinou dělá jikrami. I tady může „zaskočit“ Hraška, jemné ovesné vločky nebo krupička z celozrnné mouky.

    Oblíbenou vinnou klobásu se doporučuje místo běžného smažení připravit v troubě na pečicím papíře. A když máme rádi jídla, kde by se náhražky už výrazně projevily v chuti, jako třeba absence sádla ve vánočním kubovi, doporučuje se alespoň omezit jeho množství na nejnutnější minimum.

    I drobná změna a odtučnění vánočního jídelníčku může předejít nejen tradiční nevolnosti, ale i vážnějším zdravotním komplikacím spojeným s nadměrným přísunem jídla v krátkém časovém období.

    Video  Horká linka Blesku s odborníky na zdraví: Co radí obezitolog Svačina?  - Iva Dvořáková, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 5.A na čem tedy smažit?

    Zvolit správný tuk je velice důležité. Vhodné jsou například rafinovaný olivový olej, případně řepkový olej. Na dlouhodobější smažení jsou to pak speciální pokrmové tuky, fritovací oleje nebo vepřové sádlo, které „snesou“ velmi vysoké teploty. Sádlo však má jednu velkou nevýhodu – obsahuje cholesterol, který za vysokých teplot oxiduje a při časté konzumaci ucpává cévy.

    Vánočka Vánočka | M. Přibyl, K. Kopáč, D. Malík, archiv

  • 6.Tipy na přípravu štědrovečerní večeře

    Cukroví

    • Používejte na přípravu (aspoň zčásti) celozrnnou mouku.
    • Vyměňte máslo za margarín, na nepečené druhy můžete použít nízkotučné varianty.
    • Nepečené druhy slaďte sušeným ovocem a snižte dávku cukru.

    Štědrovečerní menu:

    • Polévku nezahušťujte jíškou, ale mixovanou zeleninou, malé množství oleje nebo margarínu přidejte do hotové polévky, na jednu porci tak můžete ušetřit i 300 kJ a 4 g tuku.
    • Když už musíte mít kapra smaženého, vyberte olej, který je na smažení vhodný a nechte ho dostatečně rozehřát tak, že se začne na pánvi mírně vlnit. Když totiž dáte potravinu do studeného oleje, více ho nasákne.
    • Usmaženého kapra ponořte na několik sekund do vroucí vody a pak vysušte v ubrousku, zbavíte se velké části tuku.
    • V bramborovém salátu si odpusťte uzeninu, vejce a na spojení použijte light majonézu místo klasické. Nezapomínejte na to, že brambor a zeleniny by mělo být v salátu nejvíce.

    Jednohubky mohou být zrádné! Jednohubky mohou být zrádné! | Profimedia.cz

  • 7.Hlavně se hýbejte

    „Pravidelné delší procházky, když už se člověku nechce nebo nemůže běhat. To je nejjednodušší, a přitom velmi účinná obrana před zatěžováním organismu přejídáním a přemírou alkoholu. Rozhodně by na to lidé měli pamatovat i při novoročních předsevzetích. Budu chodit pravidelně ven s dětmi, s vnoučaty na procházku,“ uvádí lékařka.

    Právě zvýšený pohyb může celkem přirozeně organismu ulevit. Přitom to nikoho nic nestojí.

    „Je to jednoduché. Když na jedné straně zvýšíte příjem energie, můžete to na druhé straně kompenzovat jejím zvýšeným výdejem. Stačí opravdu vyrazit každý den na delší procházku a sami poznáte, že se budete cítit i po kaloricky náročných Vánocích mnohem lépe než obvykle,“ vysvětluje nutriční terapeutka.

    Vánoce jsou svátky obžerství. Vánoce jsou svátky obžerství. | CNC/Martin Pekárek

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi