Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ochrnutý Lukáš bojuje s vážnou nemocí. Nové Star Wars mu splnily přání

Video se připravuje ...
Autor: ula, ČTK - 
20. prosince 2017
06:00

Lukáš (14) trpí svalovou dystrofií. Vážnou diagnózu se jeho matka Alice dozvěděla, když byly jejímu synovi tři roky. Od té doby oba dva bojují s touto vážnou nemocí. Chlapci postupně ochabují svaly a nyní se od krku dolů nehýbe, je upoután na invalidní vozík. Minulý týden ho ale čekalo velké překvapení. Lukáš miluje Star Wars a skupinka fanoušků mu zařídila, aby mohl nový film podtitulem Poslední z Jediů vidět dříve než ostatní.

Do poslední chvíle netušil, co se na něj chystá. Lukáš s mámou vyrazil z rodných Kralup nad Vltavou. Až v kině se dozvěděl, že uvidí pokračování oblíbené hvězdné ságy mezi prvními.

Dostat se na uzavřené promitání plné celebrit ale nebylo vůbec snadné. Za Lukáše se přimluvila skupina fanoušků, která nosí kostýmy z filmů Star Wars. Jde o členy mezinárodní kostýmové organizace Rebel Legion, která podporuje charitativní projekty nebo navštěvuje děti v nemocnicích. Tam poznali i Lukáše, jednoho z největších fanoušků Star Wars.

„Byli jsme připraveni se svých lístků do kina i vzdát, aby Lukáš s maminkou mohli film vidět,“ řekl Blesk Zprávy Vlastimil Šprta, velitel české jednotky Rebel Legion - Lion Base. Lukáš je podle své matky fanouškem Star Wars už pět let a pod stromeček si přeje vše s tématikou svého oblíbeného filmu.

Jak vypadala česká premiéra jednoho z nejočekávanějších filmů roku? A co na překvapení říkal Lukáš? Na koho se ve filmu nejvíce těšil? Dozvíte se v reportáži:

Poslední epizoda Hvězdných válek je se stopáží 152 minut vůbec nejdelší z celé hvězdné série. Princeznu Leiu si v něm naposledy zahrála Carrie Fisherová, která zemřela před rokem ve věku 60 let. Skupina Disney mezitím oznámila, že chystá „zcela novou trilogii“ Star Wars. Ještě předtím však má být v roce 2019 uvedena do kin devátá epizoda.

Rekordní tržby v USA i v Česku

Poslední epizoda filmové ságy Hvězdné války zaznamenala v severoamerických kinech druhé nejvyšší tržby v historii během prvního víkendu po premiéře. Ve Spojených státech a Kanadě vydělal film 220 milionů dolarů (4,8 miliardy korun). Lepší výsledek zaznamenal už jen předchozí díl Star Wars: Síla se probouzí z roku 2015. Informovala o tom distribuční společnost Walt Disney, podle níž celosvětově poslední Hvězdné války zatím utržily 450 milionů dolarů (9,8 miliardy korun).

Video  Osmé Hvězdné války se blíží... Trailer filmu.  - Falcon
Video se připravuje ...

V Česku od čtvrtku do neděle vidělo film 202 tisíc lidí, kteří za vstupenky zaplatili 32,2 milionu korun. Hvězdné války se poprvé na plátnech objevily v roce 1977, od té doby patří k nejvýdělečnějším hollywoodským snímkům. Předchozí sedmý díl s podtitulem Síla se probouzí byl o svém premiérovém víkendu v roce 2015 v českých kinech ale o něco úspěšnější než ten současný. Podle tehdejších údajů UFD a společnosti Falcon sedmou část sci-fi ságy vidělo za první víkend po premiéře v českých kinech kolem 230 tisíc diváků a její tržby činily na 37 milionů korun.

Video  Star Wars: Poslední z Jediů • v českých kinech od 14. 12. 2017 • film o filmu  - Falcon, INT
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině