Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prvňáčky z Teplic posílali do plynu. Hoteliér je teď zdarma pozval do Špindlu

Autor: pk, ČTK, Mii - 
19. prosince 2017
18:15

Vánoce v Krkonoších zcela zdarma si mohou užít prvňáci z teplické ZŠ Plynárenská. Malé děti musely přitom ještě před několika týdny čelit stovkám rasistických urážek a vyhrůžek smrtí na sociálních sítích. Majitel hotelu Hromovka ve Špindlerově mlýně Alexandr Bílek byl vlnou nenávisti tak znechucený, že se rozhodl děti pozvat na pobyt, aby poznaly také trochu radosti. Zprávu přinesl web Seznam Zprávy.

Rasistické nadávky, nenávist a znechucení. To byly reakce na fotografii třídy prvňáčků, kterou zveřejnil Teplický deník. Lidé na internetu si totiž velice rychle všimli, že třída je složena zejména z dětí arabského a romského původu, což je pohoršilo, a děti zasypali hodně nevybíravými komentáři.

Reakce byly nenávistné, případem se nyní zabývá policie. Zprávy jako „tam by sednul granát jak prdel na prkýnko“ vyděsily rodiny natolik, že se bály děti do školy posílat. Dokonce jim přicházely emaily, v nichž se psalo například toto: „Počkejte, až někomu v naší škole někdo podřeže krk.“ Další diskutéři naznačovali, že by děti měly skončit v plynu - tedy podobně jako Židé v době hitlerovského Německa.

Vánoce zdarma v Krkonoších

Dětem se ale na druhou stranu dostalo také zastání od řady lidí. Postavil se za ně i hoteliér Alexandr Bílek, který se je rozhodl i s rodinami pozvat do svého hotelu Hromovka ve Špindlerově Mlýně. Zadarmo.

Podobný čin již hoteliér před pár lety uskutečnil, když nabídl pobyt zdarma chudým matkám či osamělým lidem. Dočkal se tak velké odezvy. Tato akce byla ovšem velmi náročná, a proto ji další rok už nezopakoval. Rasistická vlna ho ale naštvala natolik, že k sobě tentokrát pozval děti z Teplic. 

Bývalý poslanec Ivan Gabal zorganizoval kampaň na podporu teplických prvňáků. Proč? 

Když někdo vyhrožuje malým dětem, je potřeba se proti tomu rázně ohradit, vysvětlil Ivan Gabal, proč zorganizoval kampaň na podporu teplických prvňáků Když někdo vyhrožuje malým dětem, je potřeba se proti tomu rázně ohradit, vysvětlil Ivan Gabal, proč zorganizoval kampaň na podporu teplických prvňáků | hatefree.cz / Profimedia