Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Takhle zdraží život v Česku: Porostou ceny vody, nájmy i parkování. O kolik u vás?

  • Autor: ČTK,bru - 
    17. 12. 2017
    12:32

    Od nového roku se na mnoha místech České republiky změní ceny za vodné a stočné, svoz odpadů, ale třeba i MHD a parkování. Zatímco poplatek za popelnice někde lidem úplně odpouští, mnohde zdraží i nájmy a teplo. Změny cen vám přinášíme v přehledném seznamu po jednotlivých krajích.

  • 1.Olomoucký kraj

    Lidé v Olomouckém kraji nebudou příští rok platit víc peněz za služby, jako je například dodávka tepla, pitné vody či odvoz odpadků. Ceny těchto služeb zpravidla zůstanou na letošní úrovni, za tepelnou energii pak lidé mnohde zaplatí méně peněz, řekli zástupci radnic a distributorů.

    Ceny tepla příští rok klesnou například v Prostějově, a to z letošních 544 korun za gigajoule na 481 korun za gigajoule. Méně peněz za teplo příští rok zaplatí také obyvatelé Jeseníku a Šumperku, které tepelnou energií zásobuje společnost Sateza. V Jeseníku cena gigajoule tepelné energie včetně DPH klesne z letošních 590 korun na 560 korun a v Šumperku z 564 korun na 545 korun.

    V Olomouci nezdraží příští rok nájemné v obecních bytech ani pitná voda. Na fixaci cen vodného a stočného na letošní úrovni se dohodla radnice s Moravskou vodárenskou, která ve městě provozuje vodohospodářskou infrastrukturu.

    „Olomoučané se tak v roce 2018 vyhnou nárůstu vodného a stočného o 2,5 procenta, které by přišlo, kdyby nebyla dohoda uzavřena. Cena tak zůstane na úrovni letošního roku ve výši 72,41 koruny za metr krychlový bez DPH, což je ještě o 1,1 procenta méně, než tomu bylo v roce 2016,“ řekl primátorův náměstek Filip Žáček (ČSSD).

    Ve velkých městech Olomouckého kraje příští rok nebude zvýšen ani poplatek za odpad. Obyvatelé Přerova v roce 2018 za odvoz odpadu zaplatí 650 korun, což je stejná částka jako v letech 2013 až 2017. Náklady na likvidaci odpadu jsou ale v Přerově vyšší a rozdíl 6,3 milionu korun doplatí město.

    Stoupají i ceny tepla. Stoupají i ceny tepla. | Profimedia

  • 2.Plzeňský kraj

    Plzeň udrží příští rok současné ceny tepla, vody, jízdného, nájmů v městských bytech i poplatků za odpady. Ostatní velká města v Plzeňském kraji také energie a služby nezdražují. Klatovy mírně zdraží teplo i vodu, Rokycany zvednou nájem. Tachov zlevní teplo, ale zdraží vodu.

    Plzeň příští rok zachová současnou cenu vodného a stočného na 86,14 koruny za metr krychlový s DPH. Průměrná cena v Česku činí nyní podle sdružení vodovodů a kanalizací téměř 85 korun, letos vzrostla o jedno až tři procenta, někde se ale ceny snížily.

    „Potvrzuje se to, co jsme říkali při převzetí Vodárny Plzeň (loni v lednu), tedy že zachováme výši ceny a nebudeme zdražovat,“ uvedl náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Cena vodného pro rok 2018 bude 52,58 koruny za metr krychlový s DPH, cena stočného 33,56 koruny. Ceny jsou jednotné pro všechny odběratele. Letos byla cena za vodné 51,82 koruny a za stočné 34,32 koruny.

    Cena tepla ve stosedmdesátitisícové Plzni zůstane už čtvrtým rokem na částce 513 korun za gigajoule včetně DPH, a dále tak bude jedna z nejnižších v Česku, údajně druhá po Elektrárně Opatovice. Zastupitelé ve čtvrtek schválili, že se městská firma Plzeňská teplárenská sloučí se soukromou Plzeňskou energetikou ze skupiny EPH. Současná cena tepla tak bude podle dohody obou firem platit také v letech 2019 až 2021.

    Nájmy bytů nezvýšila Plzeň od roku 2012. U jednotek standardní kvality bude nadále činit 82,10 koruny za metr čtvereční měsíčně, u bytů se sníženou kvalitou je to 73,89 koruny. Aktuálně město spravuje 3034 bytů. Také od roku 2012 zůstává v Plzni stejné jízdné v MHD, a to 18 korun za papírovou jízdenku, 16 korun za třicetiminutový tarif zakoupený na Plzeňskou kartu ve voze, 60minutová přestupní sazba vyjde na 20 korun.

    I platba za komunální odpad, který od září 2015 sváží místo soukromníků městská firma, zůstane stejná. Za svoz popelnice s obsahem 120 litrů jednou týdně se platí 606 korun za půl roku. Plzeň zatím nechce měnit ceny, které po převzetí svozu klesly na polovinu.

    V Klatovech, druhém největším městě kraje, zdraží vodné a stočné o 1,8 procenta na 63,66 koruny. Cena tepla se zvýší meziročně o sedm procent na 635,40 koruny za gigajoule. „Důvodem je především legislativou vynucená investice do ekologizace uhelného kotle, následně zvýšené provozní náklady na odsíření a odpisy dalších investic,“ řekl ředitel Klatovské teplárny Petr Beránek, podle něhož se jedná o předběžné ceny.

    Nájemné v městských bytech zůstává v Klatovech na 70 korunách za metr čtvereční, u bytů pro seniory a sociálně slabé 46,45 koruny a nájemné na městské ubytovně bude nadále 55 korun. Město vlastní 648 bytů, z toho 277 je pro sociálně znevýhodněné občany včetně 36 buněk na ubytovně. Od roku 2006 se nemění ani cena plného jízdného v MHD, které činí osm korun. Ceny za svoz odpadu zůstávají stejné jako v předchozích deseti letech, řekl jednatel Pošumavské odpadové Michael Skrbek. Třeba za popelnici o objemu 110 litrů budou lidé dál platit od 165 do 1940 korun dle četnosti vývozů.

    Rokycany nezvyšují poplatek za odpady, který je 550 korun na osobu a rok. Nemění se ani cena vody, vodné a stočné stojí dohromady 93,43 koruny. Ceny tepla jsou individuální, dohadované s firmou Energie AG Teplo. „Obyčejné jízdné v MHD zůstane na 12 korunách, linku MHD zajišťuje Miroslav Hrouda – Autobusový dopravce,“ uvedla mluvčí města Aneta Benešová. Nájemné v městských bytech, které je u bytů první a druhé kategorie 71,39 koruny za metr čtvereční, se do roku 2020 zvyšuje vždy od července o pět procent plus inflaci. Město vlastní 560 bytů.

    V Domažlicích zůstane jízdné na osmi korunách. Ceny za odpad se třetím rokem nemění, jsou 450 korun za dospělého poplatníka a za děti 300 korun. Kalkulace cen vody nebyla zatím pro rok 2018 schválena, uvedla tajemnice radnice Milena Vlčková. Nyní je cena vodného a stočného 76,88 koruny. Cenu tepla bude rada schvalovat v lednu, letos byla 569,90 koruny. Nájemné v 741 městských bytech zůstává od 40,42 do 64,65 koruny.

    Tachov udrží třetím rokem nájmy v 577 bytech na 40 korunách. Teplo zlevní o dvě procenta na 586 koruny. O čtyři procenta více budou lidé platit za vodné a stočné, tedy 78,86 koruny. Ceny stanovuje sdružení 95 obcí a měst. Na 750 korunách pro trvale žijícího občana se udrží roční poplatky za popelnici, plné jízdné v autobusech MHD zůstane na sedmi korunách. „Od ledna se snižuje hranice pro bezplatnou přepravu z 80 na 70 let,“ řekl místostarosta Jan Straka.

    Nájemné podraží. Nájemné podraží. | Profimedia

  • 3.Středočeský kraj

    Ceny většiny služeb ve středočeských městech v příštím roce nestoupnou. V některých městech podraží jen jedna služba, například v Nymburce pak poplatek za svoz odpadu dokonce klesne. Zvýšení poplatků za vodné nebo stočné pak čeká na obyvatele Rakovníku, Berouna nebo Příbrami

    Nymburk sníží cenu za svoz komunálního odpadu o 100 korun ze současných 760 na 660 korun. „Další změnou pro následující rok je úleva ve výši 160 korun ročně pro poplatníka do šesti let věku včetně a osvobození pro poplatníky ve věku 90 let a více,“ řekl ČTK starosta Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk).

    Cena vodného pak v Nymburce zůstává stejná jako letos, za metr krychlový lidé zaplatí 41,18 koruny. O necelá tři procenta se ale zvýšil poplatek za stočné, lidé nově zaplatí 44,22 koruny za metr krychlový.

    Vyšší cena za vodné a stočné čeká také na obyvatele Rakovníku. Oba poplatky zdraží o dvě koruny, důvodem jsou podle mluvčího radnice Jiřího Cafourka investice do infrastruktury a daně státu. Poplatky za svoz odpadu nicméně zůstanou v roce 2018 stejné jako letos.

    V Kladně pak zůstávají veškeré poplatky na stejné úrovni jako letos. „I cena vody a tepla zůstává pro příští rok stejná. Voda se nezdražuje v Kladně dokonce třetím rokem v řadě, což považujeme za velký úspěch,“ řekla mluvčí magistrátu Lenka Růžková.

    V Mladé Boleslavi pak zůstanou na stejné úrovni poplatky za psa i za svoz odpadu, o případném zdražení vodného a stočného se občané teprve dozvědí, o poplatcích totiž rozhoduje valná hromada společnosti VaK Mladá Boleslav, která se koná až 19. prosince.

    Poplatky za svoz odpadu zůstanou pro rok 2018 na stejné úrovni jako letos také v Příbrami, a to 552 korun za poplatníka. Nezdražuje ani poplatek za psa. Lehce se ale zvýší stočné, a to o 17 haléřů na 23,31 koruny za metr krychlový. Vodné zůstane na stejné úrovni, lidé za metr krychlový zaplatí 52,23 koruny.

    Vodné a stočné zvyšuje i Beroun. Za vodné zaplatí lidé o 40 haléřů více, za stočné o 1,09 koruny více. Poplatek za svoz odpadu a psa se ale v příštím roce zvyšovat nebude. Stejné ceny poplatků zůstanou v příštím roce také v Mělníce.

    Ceny za vodu jdou nahoru. Ceny za vodu jdou nahoru. | Profimedia

  • 4.Karlovarský kraj

    Lidé v Karlovarském kraji si v roce 2018 připlatí více za vodu, za parkování, někde mírně zdraží i MHD. Cena tepla se zvýší jen nepatrně nebo vůbec.

    Zatímco většina služeb, které platí obyvatelé kraje, se od ledna zdraží v řádech procent, návštěvníci centra Karlových Varů zaplatí výrazně více za parkování. Na nejvytíženějších parkovištích zaplatí řidiči za první hodinu místo 20 korun 40. U vícehodinového stání bude zdražení nižší.

    V Karlových Varech také mírně zdraží základní jízdné v MHD z 18 na 20 korun. Jízdenka bude ale přestupní. V Sokolově jednání s provozovatelem MHD ještě není u konce, vedení města ale přislíbilo, že se ceny jízdenek zvyšovat nebudou.

    Téměř o čtyři procenta zdraží v příštím roce vodné a stočné v obcích Vodohospodářského sdružení obcí západních Čech. Cena za odebraný a odkanalizovaný metr krychlový vody přepočtená na jednosložkovou cenu se v roce 2018 zvýší na 78,86 Kč včetně DPH. Na Chebsku vzroste cena vodného a stočného v příštím roce o 2,6 procenta a zákazníci zaplatí za krychlový metr odkanalizované vody 86,83 koruny včetně DPH.

    Se zdražením vody budou muset v roce 2018 počítat obyvatelé Sokolova. Jednotková cena vody stoupne z 97,76 koruny na 98,72 koruny. Podle starosty Jana Picky (ČSSD) to při průměrné spotřebě bude znamenat zvýšení nákladů o 32 korun na osobu a rok. „Důvodem je stále klesající spotřeba vody a také tlak na zvyšování mezd,“ vysvětlil Picka.

    Naopak teplo v Sokolově zůstane na cenách roku 2017, obyvatelé tak zaplatí 583 korun za GJ včetně DPH. V Karlových Varech se cena zvýší o 1,5 procenta, což bude znamenat nárůst ceny zhruba na úroveň 630 až 640 korun za GJ včetně DPH, řekl prokurista Karlovarské teplárenské Roman Miarka.

    Stoupají i ceny tepla. Stoupají i ceny tepla. | Profimedia.cz
  • 5.Jihočeský kraj

    Čtyři okresní města v Jihočeském kraji zvýší příští rok ceny vodného a stočného. Ceny služeb se pro obyvatele řady jihočeských měst nezmění, ale třeba ve Strakonicích klesne od 1. ledna poplatek za svoz odpadu o 200 korun na 260 korun. Nájmy obecních bytů i ceny tepla nechají radnice nebo jejich společnosti často stejné. V Českých Budějovicích se některé položky mohou změnit v průběhu roku. 

    Ve Strakonicích zastupitelé odsouhlasili, že roční poplatek za svoz odpadu klesne z letošních 460 na 260 korun. Po dvou letech, kdy cena tepla klesala, stoupne ve městě o 3,7 procenta. Jeden gigajoule bude stát 558,30 koruny. „Průměrná domácnost zaplatí přibližně o 55 Kč měsíčně více než letos,“ řekla mluvčí radnice Markéta Bučoková. Výše nájemného se nemění, vodné a stočné zdraží z 91,11 na 94,5 korun.

    V Českých Budějovicích zaplatí lidé za metr krychlový vodného a stočného do 31. března 71,54 koruny. Další hospodářský rok pak začne 1. dubna. „Cena vodného a stočného na hospodářský rok 2018/2019 bude na programu rady města pravděpodobně v březnu,“ řekla mluvčí radnice Jitka Welzlová. Dodala, že mírně se zvýší cena tepla. Průměrná domácnost při roční spotřebě 25 gigajoulů zaplatí o 86 korun více než letos.

    Jindřichův Hradec ponechává ceny všech služeb stejné. Podobně se v příštím roce nic nezmění ani v Táboře. Písek zdraží vodné a stočné přibližně o korunu na 77,20 Kč. „Případné zvýšení ceny za teplo nebylo ještě schváleno," uvedla mluvčí písecké radnice Irena Malotová.

    V Českém Krumlově chtějí radní zvýšit poplatek za svoz odpadu o 48 korun ročně na 600 korun. Návrh projedná zastupitelstvo 21. prosince. Vodné a stočné zdraží z letošních 74,14 koruny za metr krychlový včetně DPH na 75,003 koruny. „Nárůst cen vody zatíží čtyřčlennou domácnost asi o jednu stokorunu za rok,“ řekl místostarosta Josef Hermann (KDU-ČSL). Nájemné ve 157 městských bytech, kde žije 301 lidí, zůstává jako letos 53,49 koruny. Cena tepla klesne podle mluvčí radnice Petry Nestávalové o jedno až dvě procenta, letos byla kolem 550 korun za gigajoule.

    V Prachaticích bude vodné a stočné od 1. ledna dražší o 2,31 koruny. Za metr krychlový letos obyvatelé platili 76,85 koruny, od ledna to bude 79,16 koruny. Cena nájemného v téměř 1400 městských bytech zůstává od roku 2010 stejná, měsíční minimální nájem je 53,49 koruny. „Poplatky za odpad zůstávají již od roku 2006 stejné, 500 korun ročně na osobu,“ řekl starosta Martin Malý (Nezávislí). Za teplo lidé zaplatí stejně jako letos 739 korun za gigajoule. „Chystáme se ho (teplo) v příštím roce zlevnit,“ dodal Malý.

    Ceny za vodu jdou nahoru. Ceny za vodu jdou nahoru. | Profimedia.cz
  • 6.Ústecký kraj

    V Ústeckém kraji se ceny za služby v příštím roce příliš nezmění. Mírně si připlatí obyvatelé regionu za vodu, ceny tepla se zvyšovat nebudou, města neměnila ani výši daně z nemovitosti. Nově budou mít zdarma svoz odpadu lidé v Ústí nad Labem a Chomutově.

    Cena vody na severu Čech vzroste příští rok o 0,4 procenta. Severočeská vodárenská společnost (SVS) stanovila cenu vodného a stočného pro rok 2018 na 98,67 koruny za metr krychlový vody. SVS zásobuje vodou většinu obyvatel Ústeckého kraje i části Libereckého kraje. Za 1000 litrů vody obyvatelé severočeského regionu zaplatí v příštím roce o 37 haléřů více než letos. Cena vody na severu Čech patří k nejvyšším v rámci celé republiky.

    Na stejné úrovni jako v letošním roce zůstane cena tepla v kraji od firmy ČEZ Teplárenská. Lidé za gigajoule v Ústí nad Labem zaplatí 556 korun. „V Teplicích rovněž dlouhodobě držíme ceny tepla na úrovni minulých let, pouze v případě teplé užitkové vody dojde v příštím roce k navýšení o 1,5 procenta, což představuje zvýšení nákladů pro čtyřčlennou domácnost v bytě 3+1 o zhruba 200 korun za rok. V dalších městech Ústeckého kraje, například v Chomutově, Klášterci nad Ohří, Jirkově a Bílině budou v příštím roce také na cenách roku 2017,“ uvedl obchodní ředitel společnosti Radim Sobotík.

    Pro příští rok neplánují města v kraji zvyšování daně z nemovitosti ani úpravy ceníku za jízdenky MHD. Naopak rok před komunálními volbami se rozhodli v Ústí nad Labem a Chomutově zrušit poplatky za svoz odpadu. Již řadu let platí svoz za občany radnice v Teplicích a Mostě.

    Změny se dotknou i cen za svoz odpadu. Změny se dotknou i cen za svoz odpadu. | Jaroslav Paták
  • 7.Pardubický kraj

    V Pardubickém kraji se zvýší od příštího roku ceny za některé energie a služby. Ve větších městech poroste vodné a stočné i cena tepla. Za odpady lidé budou platit stejně jako letos.

    Vodu zdražují vodárny v Pardubicích a Svitavách. Odběratelé na Pardubicku zaplatí za metr krychlový zhruba o pět korun více než letos, celkem 89,60 koruny. Menší růst cen zaznamenají lidé na Svitavsku, voda bude stát 77,94 koruny za metr krychlový, tedy o zhruba 90 haléřů víc než v letošním roce.

    „Musíme dodržet podmínky evropské dotace, která stanovuje cenové rozmezí vody, opravovali jsme čistírnu odpadních vod. Zdražení ale není velké, v průměru vychází na 27 korun na osobu a rok,“ řekl jednatel Vodárenské společnosti Jaromír Hurych.

    V Ústí nad Orlicí bude stát vodné a stočné stejně jako letos, tedy 77,11 koruny za metr krychlový. Vodárny sice splácejí úvěr za modernizaci čističky odpadních vod, ale podařilo se jim vyjednat u banky lepší podmínky, řekl ředitel vodohospodářské divize městské firmy Tepvos Michal Kaválek.

    Zvýšení cen tepla čeká obyvatele Chrudimska, Pardubicka a Ústí nad Orlicí. Elektrárny Opatovice, které dodávají teplo 35 000 domácnostem na Pardubicku a Chrudimsku a některým odběratelům na Hradecku, od ledna zvyšují cenu o 2,5 procenta. Domácnostem, které žijí v třípokojovém bytě, se zvýší náklady o částku od 20 korun měsíčně, jeden gigajoule bude stát 508 korun. V průměru spotřebují 25 gigajoulů ročně. Cena je od roku 2015 dvousložková, v platbě tedy mají domácnosti také povinnou fixní platbu.

    V Ústí nad Orlicí firma Tepvos zdraží teplo zhruba o korunu na 451,95 koruny za GJ. Ve Svitavách energetická společnost ceník upravovat nebude, za gigajoule domácnosti zaplatí opět 511,70 koruny.

    Města v příštím roce nezdraží odpady. Ceny jsou na stejné úrovni řadu let, pohybují se v rozmezí od 500 do 600 korun. Radnice chtějí, aby lidé třídili odpad, a poskytují lidem i bonusy. Zdražování plateb za odvoz a likvidaci směsného odpadu by mohlo podle radnic obyvatele měst od třídění odradit.

    Stejná zůstane i cena za jízdenky městské hromadné dopravy, kterou provozují Pardubice a v menším měřítku také Chrudim. V Pardubicích dopravní podnik zvyšoval ceny od letošního září, papírová jízdenka stojí 16 korun. Při platbě elektronickou peněženkou vychází jednorázové jízdné o tři koruny levněji. V Chrudimi nezvyšují jízdné dlouhodobě. Za jízdu v MHD zaplatí cestující deset korun za papírovou jízdenku. Pokud vlastní čipovou kartu, cesta je stojí o dvě koruny méně.

    Nájemné v městských bytech radnice ponechávají stejné od dokončení deregulace v roce 2012. Loni zvyšovalo nájemné pouze Ústí nad Orlicí. Za metr čtvereční budou nájemníci příští rok platit od 51,95 koruny do 72,69 koruny.

    Ceny energií a služeb v Pardubickém kraji (rok 2017/rok 2018):

      Chrudim Pardubice Svitavy Ústí n. O.
    Vodné a stočné (m3/Kč) 79,48 a paušální poplatek 736/79,48 a paušální poplatek 736 84,40/89,60 77,08/77,94 77,11/77,11
    Základní jízdné v MHD v Kč 10 16 - -
    Nájemné standardní (Kč/m2) 51,95/51,95 72,69/72,69 51,95/ 55,49/
    Teplo (Kč/GJ) 498/508 498/508 511,70/511,70 450,80/451,95
    Odpady (Kč/rok) 600/600 500/500 600/600 590/590

    Zdroj: městské úřady, firmy

  • 8.Zlínský kraj

    Lidé ve Zlínském kraji si většinou příští rok připlatí za vodu. Zdraží na Vsetínsku, Kroměřížsku i Uherskohradišťsku, pouze na Zlínsku voda zlevní. Místy klesne cena tepla a ceny služeb, jako je poplatek za komunální odpad a psy, či nájemné v městských bytech zůstanou ve velkých městech stejné jako letos.

    Vodné a stočné na Zlínsku zlevní o korunu, lidé budou platit 85,71 koruny za kubický metr. „Konečnou cenu pro obyvatele Zlína jsme dostali na úroveň roku 2014. Snížení ceny si cením o to víc, že se nám ho podařilo dosáhnout v době, kdy průměrné ceny zboží i služeb dlouhodobě rostou,“ uvedl předseda představenstva firmy Vodovody a kanalizace Zlín Svatopluk Březík. I přes zlevnění je ale voda na Zlínsku nadále nejdražší v kraji.

    Nejméně v kraji platí za vodu lidé na Kroměřížsku, kde se příští rok cena zvýší o 2,6 procenta na 76,86 koruny za metr krychlový. Podle předsedy představenstva a ředitele firmy Vodovody a kanalizace Kroměříž Ladislava Lejsala je důvodem zdražení růst mezd zaměstnanců, cen energií i nákladů na zpracování odpadů z čistíren vod.

    Na Uherskohradišťsku zaplatí lidé příští rok za metr krychlový vody 78,54 koruny, letos stál 75,90 koruny. Cena vody na Vsetínsku se příští rok zvýší na 80,73 koruny za metr krychlový včetně DPH. Letos lidé platili 79,47 koruny. Cena vodného zůstane stejná, zvýší se však cena stočného.

    Obyvatelé Zlína příští rok zaplatí méně kromě vody také za teplo. „Teplo Zlín rozhodlo, že cena za GJ bude o dvě koruny nižší než letos,“ řekl mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Lidé zaplatí podle způsobu přenosu 591,94 koruny či 631,09 koruny na gigajoule (GJ).

    Teplo zlevní i ve Vsetíně. „Odběratelé společnosti Zásobování teplem Vsetín ve Vsetíně budou mít od 1. ledna 2018 cenu tepla a teplé užitkové vody nižší v průměru o 2,5 procenta. Cena na nejčastější úrovni předání bude ve výši 541 korun za GJ bez DPH. Uvedené snížení ceny představuje pro průměrnou domácnost úsporu asi 400 korun,“ řekl předseda představenstva firmy Michal Chmela.

    V Uherském Hradišti cena naopak o dvě procenta vzroste, lidé zaplatí za gigajoule 522 koruny bez DPH, letos to bylo 511 koruny. „Společnost CTZ se snaží udržet ceny na příznivé úrovni řadou dlouhodobých opatření zvyšujících efektivitu výroby, zlepšením distribuce tepla a snížením provozních nákladů, avšak narůstající ceny vstupů, zejména nákup emisních povolenek, které během roku 2017 zaznamenaly nárůst ceny o asi 40 procent, nám neumožnily udržet cenu tepla na stejné úrovni jako v předchozích dvou letech,“ uvedl Chmela, který je jednatelem CTZ.

    Výši místních poplatků radnice v kraji nemění. „Městu se daří dobře, jeho daňové příjmy se díky stálému růstu DPH zvyšují, není tedy důvod navyšovat jakékoliv poplatky. Myslím ty, které jako město dokážeme ovlivnit,“ uvedl zlínský primátor Miroslav Adámek (STAN).

    Kroměříž například úpravou vyhlášky o místních poplatcích zavedla, že tamní senioři již nebudou od příštího roku odvádět poplatek za prvního psa ve svém vlastnictví, kterého ve městě přihlásí. Lidé pobírající starobní či jiný důchod, jež je jejich jediným zdrojem příjmu, dosud platí za prvního psa ročně 200 korun a za každého dalšího 300 korun. Poplatek 300 korun za druhého a dalšího psa se pro seniory nemění. Ve městě bylo v září asi 2500 psů, osvobození od poplatku by se mělo týkat zhruba 1300 z nich.

    Mění se poplatky za psy. Mění se poplatky za psy. | Profimedia
  • 9.Královéhradecký kraj

    Ve třech z pěti okresních měst Královéhradeckého kraje příští rok zdraží vodné a stočné. Více lidé zaplatí i za teplo dodávané Elektrárnami Opatovice (EOP). V Hradci Králové od 1. ledna také podraží vstup do bazénu a aquacentra. Měnit se ale v největších městech kraje nebudou městské nájmy, poplatky ze psů a popelnic či parkovné

    Nejvyšší ceny za vodu budou v porovnání okresních měst nadále platit lidé ve stotisícovém Hradci Králové a okolí. Tamní vodárny od ledna 2018 zvednou ceny v průměru o 1,9 procenta na 98,14 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Nejnižší cenu 76,21 koruny bude mít i přes tříprocentní zdražení dvacetitisícový Náchod. Vodárny v Jičíně pro příští rok zachovají cenu 78,95 koruny, kterou drží od roku 2013. Trutnov bude mít po zdražení o 3,1 procenta cenu 76,30 koruny. Vodárny v Rychnově nad Kněžnou zachovají cenu 81 koruny, kterou mají od roku 2015.

    Ceny dálkového tepla ze zdrojů společnosti ČEZ Teplárenská v Trutnově, Dvoře Králové nad Labem a Vrchlabí zůstanou stejné jako letos. „Ceny se daří držet na úrovni minulých let díky programu snižování nákladů napříč všemi lokalitami v ČR,“ uvedla regionální mluvčí ČEZ Šárka Beránková.

    Cenu tepla nebude měnit ani městská firma Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo do 24.000 domácností a její podíl na trhu s teplem v Hradci se odhaduje na 80 procent. Elektrárny Opatovice, které také dodávají teplo do Hradce Králové, příští rok zdraží o 2,5 procenta. Domácnosti v třípokojovém bytě se tím zvýší náklady na teplo asi o 20 korun měsíčně. Centrálně dodávané teplo v Jičíně v roce 2018 naopak zlevní o šest procent. Hlavním důvodem je pokles ceny plynu, který pro výrobu tepla nakupuje Správa nemovitostí města Jičína.

    Poplatek za odvoz odpadu ve všech okresních městech kraje zůstane stejný. Nejnižší poplatek 450 korun má Náchod. Podmínkou je zaplatit do konce února, při pozdější úhradě cena roste až na 650 korun za osobu. Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou nechají základní taxu za popelnice na 500 korunách, Trutnov na 480 korunách a Jičín na 492 korunách. Největší města v kraji nezmění ani ceny v městské hromadné dopravě.

    V Hradci Králové lidé v příštím roce zaplatí více za vstup do krytého plaveckého bazénu a sousedního aquacentra. Průměrné zdražení bude činit pět procent. Jedna hodina plavání v bazénu pro dospělého zdraží z 69 korun na 72 korun. Hodinový vstup do aquacentra s vodními atrakcemi a současně do bazénu bude za 130 korun místo dosavadních 125 korun.

    Za elektřinu si lidé příští rok připlatí stovky korun. Energetický regulační úřad v listopadu oznámil, že pro domácnosti u elektřiny zvýšil pro rok 2018 část ceny, kterou určuje, průměrně o 2,5 procenta. U plynu úřad očekává pro příští rok stagnaci konečných cen, nebo jejich mírný růst v rozmezí přibližně dvou až tří procent.

    Ceny vodného a stočného v Královéhradeckém kraji v korunách za metr krychlový dodané a odvedené vody:

      2018 2017
    Královéhradecká provozní, Hradec Králové 98,14 96,28
    VAK Trutnov 76,30 74,00
    VAK Náchod 76,21 73,99
    Vodohospodářská a obchodní společnost Jičín 78,95 78,95
    Aqua Servis, Rychnov nad Kněžnou 81,00 81,00

    Zdroj: vodárenské společnosti

    Ceny tepla u vybraných dodavatelů v Královéhradeckém kraji v Kč za jeden gigajoule (GJ):

      2018 2017
    Tepelné hospodářství Hradec Králové 509 509
    Elektrárny Opatovice 508 498
    ČEZ - zdroj Trutnov-Poříčí 574 574
    ČEZ - zdroj Dvůr Králové nad Labem 559 559
    ČEZ - lokalita Vrchlabí 533 533
    Jičín - Správa nemovitostí 548 580

    Zdroj: dodavatelé tepla

  • 10.Moravskoslezský kraj

    Obyvatelé Moravskoslezského kraje budou od ledna jako každoročně platit více za vodu. Ceny jízdného či výše nájemného se příliš měnit nebudou, zpravidla jen o inflaci. Za svoz odpadů v některých městech lidé ušetři, Karviná poplatky dokonce zrušila úplně.

    Cena vody na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, kam dodávají vodu Severomoravské vodovody a kanalizace, stoupne od 1. ledna o 2,34 koruny na 81,07 koruny za metr krychlový. V Ostravě, kde dodávají vodu Ostravské vodárny a kanalizace, cena vzroste o 68 haléřů na 77,30 koruny. Zdražení podle vodohospodářů souvisí mimo jiné s vývojem nákladů na obnovu infrastruktury, nárůstem cen surové vody nebo náklady v personální oblasti.

    Firma Residomo (dříve RPG Byty), která je největším poskytovatelem nájemního bydlení v Česku, zvýší nájmy u bytů, ve kterých dříve platilo regulované nájemné a kde nájemné ještě nedosáhlo ceny, jaká je v daném místě obvyklá. „Nezvýšili jsme nájemné skokově, ale navyšujeme jej po dohodě s nájemníky meziročně jen o jednotky procent a míru hodnoty inflace. V každém bytě stanovujeme výši nájemného individuálně. Od 1. ledna 2018 se změna dotkne už jen necelé pětiny domácností a průměrné měsíční navýšení nájemného nepřesáhne 259 korun,“ uvedla mluvčí firmy Kateřina Piechowicz.

    O míru inflace, jejíž výše ještě není známa, se nájemné zvýší od 1. března. Residomo v kraji vlastní a spravuje zhruba 43 000 bytů.

    Města nájemné ve svých bytech příliš zvyšovat nebudou. „Pronájmy bytů i nebytových prostor, poplatky ze psů nebo pronájmu veřejných prostranství zůstávají stejné,“ řekla mluvčí karvinské radnice Šárka Swiderová.

    Nájemné se zvýší například v domech s pečovatelskou službou v Krnově na Bruntálsku. V současné době existují v těchto domech dvě sazby – 35 korun za metr čtvereční měsíčně u starších smluv a 40 korun u zbývajících. Město je sloučí na 42 korun. „Tuto nerovnost nové opatření odstraňuje a zároveň srovnává výši nájmu na úroveň nájemného v sociálních bytech. V současné době totiž méně než 50 procent nájemníků trvale odebírá placené sociální služby. Z toho je vidět, že pro řadu nových žadatelů prioritní není péče, ale nízké nájemné,“ vysvětlila mluvčí krnovské radnice Dira Círová.

    V Orlové a Bohumíně na Karvinsku, kam dodává teplo firmy ČEZ Teplárenská, zůstane cena stejná jako letos. „V Bohumíně zůstává cena tepla na sekundární síti 562,35 Kč a v Orlové 572,02 Kč za gigajoule,“ uvedl obchodní ředitel firmy Radim Sobotík. Generální ředitel firmy Petr Hodek uvedl, že stabilizovat většinu cen na úrovni předchozích let se povedlo i díky investicím do tepelných soustav, které vedly k úsporám.

    Společnost Veolia Energie ČR, která dodává teplo například na Ostravsku, v Karviné, Havířově nebo Frýdku-Místku, ceny nebude zveřejňovat. „V cenovém vývoji pro příští rok nedojde k výrazným změnám oproti roku 2017,“ uvedla mluvčí firmy Jana Dronská.

    Nový tarif v krajském dopravním integrovaném systému začne platit až od února a neobsahuje žádné výrazné změny. „Žáci a studenti se dočkají v ostravské zóně 77 nové dvanáctiměsíční jízdenky za 1106 Kč, jízdenky budou platit v období září–srpen. Studentům v ostravské zóně zlevní pětiměsíční jízdenka z 879 na 553 Kč,“ uvedl jednatel firmy Koordinátor ODIS Aleš Stejskal. V regionálních zónách se zvýší ceny většiny dlouhodobých jízdenek o inflační rozdíl 2,13 procenta. Například u obyčejného jízdného tak stoupne cena za jednu regionální zónu u třicetidenní jízdenky z 235 na 240 korun.

    Karvinští zastupitelé tento měsíc rozhodli, že obyvatelé města nebudou od příštího roku platit za odpady. Dosud platili ročně 500 korun za osobu. Od poplatku ale budou osvobozeni jen ti, kteří za odpady nedluží nebo svůj dluh do 30. září 2018 zaplatí.

    Na poplatcích za odpady od příštího roku ušetří i rodiny s dětmi v Opavě. Dosud tam byly od poplatku osvobozeny děti do tří let, tento týden zastupitelé schválili, že nebudou platit všechny děti do 15 let. Týkat se to bude asi 10 000 lidí. Roční poplatek za odpad činí v Opavě 495 korun.

    Ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku zaplatí obyvatelé příští rok za odpad 590 korun, o deset korun méně než dosud. V Ostravě se za odpad platí stejně už od roku 2005, a to 498 korun na osobu a rok. Stejná výše poplatků za komunální odpad zůstane i v Novém Jičíně, kde lidé šestým rokem platí 552 korun za osobu.

    V Bohumíně na Karvinsku domkaři, kteří za popelnici platili 1404 korun, zaplatí příští rok 1482 korun. Cena za vývoz kontejneru na sídlišti, která se rozpočítává mezi jednotlivé domácnosti, vzroste ze 7 982 na 8 346 korun.

    Změny se dotknou i cen za svoz odpadu. Změny se dotknou i cen za svoz odpadu. | Matěj Smlsal
  • 11.Vysočina

    Obyvatelům největších měst Vysočiny od nového roku většinou služby nepodraží. Cena pitné vody o něco stoupne jen na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku. Platby za teplo budou vyšší v Jihlavě a Třebíči, nárůst bude do dvou procent. Ve Žďáru nad Sázavou začne platit nový ceník MHD a v Havlíčkově Brodě se po třech letech stagnace zvýší nájemné u bytů, jichž se týkalo regulované nájemné. Třebíč zvyšuje nájemné o inflaci. Poplatky tyto radnice zvyšovat nebudou.

    Za metr krychlový pitné vody včetně stočného budou lidé v pěti největších sídlech kraje od 1. ledna platit od 69,95 koruny v Pelhřimově po více než 90 korun na Žďársku, Třebíčsku a Jihlavsku. Obyvatelům Třebíče cena za metr krychlový vody se stočným od 1. ledna stoupne o 2,6 procenta na 90,68 koruny. „Je to v podstatě inflační nárůst,“ řekl dříve ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti Jaroslav Hedbávný.

    Havlíčkobrodská firma Vodovody a kanalizace bude od 1. ledna za metr krychlový pitné vody se stočným účtovat 72,99 koruny, o 4,3 procenta více než letos. Na Jihlavsku cena vzrostla od července, obyvatelé za metr krychlový platí 94,85 koruny. Na Žďársku zůstane příští rok platba na 94,90 koruny za metr krychlový.

    Odvážení odpadků se obyvatelům největších měst Vysočiny příští rok neprodraží. Roční platba na hlavu se bude pohybovat od 580 korun ve Žďáru nad Sázavou po 680 korun v Jihlavě, kde ale mohou 80 korun ušetřit lidé zapojení do motivačního programu na podporu třídění odpadků. Obyvatelé v Třebíči budou za odpad nadále platit 648 korun, v Pelhřimově 650 korun a v Havlíčkově Brodě 600 korun.

    Ceník MHD se s Novým rokem změní jen ve Žďáru nad Sázavou. Růst se bude týkat jednorázových jízdenek, zatímco předplatní kupony zlevní. Nejvíc podraží placení hotově, kde jízdné stoupne z 11 na 14 korun, při platbě elektronickou peněženkou jen o korunu na deset korun. Ale například měsíční předplatné podle webu města bude stát 220 korun, o dvacet korun méně než v tomto roce.

    Nájemné u části městských bytů stoupne v Havlíčkově Brodě a Třebíči. „Ve většině nájemních smluv máme sjednané inflační doložky, nájemné v městských bytech a nemovitostech bývá tedy pravidelně zvyšováno o inflaci,“ uvedla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

    V Havlíčkově Brodě vzroste nájemné u bytů, jichž se týkal regulovaný nájem. Jejich obyvatelé od roku 2014 platí 59,35 koruny za metr čtvereční plochy. Příští rok sazba stoupne nejvýše na 62,73 koruny. Růst se podle mluvčí města Aleny Doležalové nebude týkat sociálních, startovacích bytů, domova s pečovatelskou službou ani bytů, u nichž nájemné vzešlo ze soutěžních řízení.

    Průměrná cena tepla z centrálního zásobování v krajské Jihlavě bude příští rok 586 korun za gigajoule (GJ), v porovnání s plánem pro letošek vzroste o dvě procenta. Uvedl to jednatel Jihlavských kotelen Vladimír Nedvěd. V Třebíči budou lidé platit 498 korun za GJ, tedy o 1,4 procenta více než v tomto roce. Podle údajů třebíčské firmy TTS energo se tak roční platba za topení a ohřev vody obyvatelům třípokojového bytu zvýší zhruba o 170 korun. V Jihlavě je centrální zásobování závislé na zemním plynu, v Třebíči se topí biomasou.

    Havlíčkobrodská firma Teplo HB příští rok sníží cenu za GJ o dvě koruny na 542 korun, uvedl jednatel společnosti Miroslav Sommer. Cena tepla nestoupne ani ve Žďáru nad Sázavou.

    Stoupají i ceny tepla. Stoupají i ceny tepla. | Profimedia

  • 12.Praha

    Pražané si v příštím roce připlatí za vodu a za teplo. Zvýšit cenu se chystá Pražská teplárenská (PT) a o inflaci budou vodné a stočné zdražovat Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Naopak zdražovat by neměla elektřina ani plyn a nebude se zvedat ani cena ročního kuponu městské hromadné dopravy.

    Pražská energetika (PRE) a Pražská plynárenská od nového roku ceny zatím měnit nebudou. „Konkurenční boj o zákazníky zatím udržuje ceny energií na nezměněných úrovních, i když podle vývoje nákupních cen by již mělo dojít k jejich zvýšení pro konečné zákazníky,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

    Vodné a stočné se v příštím roce zvýší o inflaci. Na přelomu 2018 a 2019 by podle ČNB inflace měla být zhruba dvě procenta. Vodné a stočné zdražovalo naposledy letos. Pražané nyní platí 85,42 korun za metr krychlový. Cenu vodného a stočného se rozhodly zvýšit PVK, což jim umožňuje smlouva s městskou firmou Pražská vodohospodářská společnost, které patří vodohospodářská infrastruktura. Cenu by mohla zvednout ještě rada hlavního města. Podle programu letos posledního jednání rady by ale o ceně vodného a stočného nemělo vedení města jednat.

    Pražská teplárenská zvýší od nového roku většině zákazníků cenu tepla v průměru o 2,8 procenta. Domácnosti v bytě s rozlohou 65 metrů čtverečních s průměrnou spotřebou 25 gigajoulů (GJ) za rok se měsíční náklady zvýší o zhruba 45 korun. Nárůst cen se týká odběratelů, kteří jsou zásobováni uhelnými zdroji. Pro zákazníky, kteří jsou zásobováni z plynového zdroje Holešovice a blokové kotelny Lhotka-Libuš, se cena tepla nemění. Lokální plynové zdroje však tvoří pouze 1,2 procenta všech odběrných míst firmy. Průměrnou cenu tepla společnost nesdělila.

    Zvyšovat se nebudou ani ceny za roční kupony ve veřejné dopravě. Ten si lidé i nadále pořídí za 3650 korun.

    Pražská MHD Pražská MHD | Tonda Tran

  • 13.Jihomoravský kraj

    Brňané se před začátkem roku 2018 nemusejí obávat, že by z peněženky vydali za teplo, vodu, odpady i MHD více peněz než letos. Všechny ceny totiž zůstávají stejné. Ani v okresních městech v kraji nebude příští rok pro obyvatele nijak výrazně dražší. Cena jízdenek a poplatků za odpad se také nemění, teplo někde dokonce zlevňuje, většinou zdražuje pouze voda

    V Brně stojí a bude stát jeden gigajoule tepla 635 korun, cena se snižovala letos v lednu. A to i přesto, že cena plynu na světových trzích zdražuje a roli může sehrát i výbuch v nedalekém zásobníku v Rakousku. Cena vodného a stočného v Brně zůstane na 75,74 koruny za metr krychlový a nezvyšuje se tak de facto poprvé od 90. let. Poplatek za odpad zůstává na 670 korunách.

    Cena jízdenek za MHD zůstává stejná již od roku 2012 nejen v Brně, ale i ve všech ostatních okresních městech jižní Moravy.

    V Blansku lidé ušetří za teplo příští rok sedm korun za gigajoule, který bude stát 528 korun. Poplatek za odpad zůstává na 540 korunách. Zdraží pouze voda na 96,81 koruny za metr krychlový, což je téměř o tři koruny více a nejvíce z okresních měst.

    O desetikorunu zlevní teplo v Břeclavi v domech, které vytápí společnost Teplo Břeclav. „Předběžně byla stanovena průměrná cena na 636,73 koruny,“ uvedl mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek. Mírně v Břeclavi podraží voda zhruba o tři koruny na metr krychlový. V příštím roce bude stát 94,87 Kč/m3. Poplatky za svoz a likvidaci odpadu zůstanou nezměněné. Dospělý zaplatí 600 korun, senioři a děti do šesti let o dvě stovky méně.

    V Hodoníně o dvě koruny podraží voda. Od ledna lidé zaplatí za metr krychlový 73,99 koruny. Cena tepla se měnit patrně nebude, stejně jako místní poplatky za odpad. Za sběr a likvidaci odpadu zaplatí občané města 600 korun na osobu a rok, přičemž je stanovena řada slev, například pro děti a seniory.

    Ve Vyškově zůstává cena za svoz odpadu 580 korun. Za vodu si budou vodárny od ledna účtovat 87,40 koruny, o dvě koruny více. „Cena tepla bude příští rok stejná jako letos. Předběžná cena je stanovená na 598 korun za gigajoule. Jedná se již o šestý rok v řadě, kdy cena tepla zůstala buď stejná, nebo byla snížena,“ uvedl mluvčí města Michal Kočí.

    Ještě lépe než v Brně se budou mít lidé ve Znojmě. Voda totiž zůstává na ceně 88,58 koruny za metr krychlový a teplo zlevní pravděpodobně o 13 korun na 595 korun za gigajoule. „Zatím jsme takto cenu stanovili, ale ještě je možné, že se bude mírně upravovat vzhledem k situaci na trhu s plynem,“ řekl ředitel Znojemské tepelné společnosti Lubomír Texl. Poplatek za odpad zůstává na 400 korunách, což je nejméně z okresních měst.

    Změny se dotknou i cen za svoz odpadu. Změny se dotknou i cen za svoz odpadu. | Jaroslav Paták

  • 14.Liberecký kraj

    Životní náklady v Libereckém kraji vzrostou v příštím roce jen minimálně. Jako každý rok roste cena vody, i když ne všichni dodavatelé zdražili. Naopak některé teplárny navzdory růstu cen plynu dokonce zlevňují. Radnice nepočítají ani se zdražováním nájemného v městských bytech nebo zvýšením daně z nemovitosti. Také ceny jízdného v regionální a městské dopravě zůstanou na úrovni letošního roku.

    Nejvýraznější zdražení čeká obyvatele na Frýdlantsku, kde v příštím roce stoupne cena vody o dalších 2,3 procenta. „Za metr krychlový zaplatí domácnosti na vodném a stočném 105,29 Kč,“ řekl Dan Ramzer, starosta Frýdlantu a předseda představenstva Frýdlantské vodárenské společnosti. Pro čtyřčlennou rodinu na Frýdlantsku to představuje zaplatit navíc za rok zhruba 420 korun. Podobně už letos platí za vodu domácnosti zásobované Vodohospodářským sdružením Turnov. To ale i příští rok nechá cenu na letošních 105,30 Kč. O 0,4 procenta zvedla cenu pro příští rok Severočeská vodárenská. Za krychlový metr domácnosti zaplatí 98,67 Kč.

    Klesnou naopak v některých městech ceny tepla. Třeba Českolipská teplárenská zlevní od Nového roku teplo a teplou vodu v České Lípě v průměru o čtyři procenta. Tamní domácnosti tak za gigajoule zaplatí zhruba 654 korun, o 26 korun méně než letos. Průměrná domácnost by měla za rok na teple ušetřit kolem 690 korun. O dvě procenta zlevní v příštím roce teplo také Teplárna Liberec. Domácnosti s pětiletým kontraktem, které tvoří většinu odběratelů, zaplatí 660 korun za gigajoule tepla, tedy o 13 korun méně než letos.

    V Jablonecké energetické zůstávají ceny na stejné úrovni jako v loňském roce. „Platit budou opět dva základní tarify, a to podle toho, jak přesně je teplo do objektů distribuováno a v kterém místě je měřeno. Jedná se o cenu 579 Kč za gigajoule, respektive 564 Kč. Obě ceny jsou včetně DPH. Máme ale i zákazníky, kteří díky dlouhodobým smlouvám platí ještě méně,“ řekl ČTK ředitel Jablonecké energetické Petr Roubíček.

    V Jablonci se v příštím roce nezvednou například ani poplatky za likvidaci odpadu, přestože svozová firma zdražila o 4,5 procenta. Obyvatelé v Jablonci platí za popelnici. U nejčastěji používané 120litrové nádoby vyvážené každý týden platí domácnost 2788 korun, což je o 205 korun více než loni. Příští rok zůstane cena stejná. „Svozová firma SKS musela zdražit, potřebují stabilizovat pracovní kádr, mzdy šly nahoru. My jsme to zdražení respektovali, ale nechceme ho přenášet na lidi,“ řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Radnice tak zhruba dva miliony navíc zaplatí ze svého. Zdražovat podle něj nebudou ani nájmy v městských bytech, parkování, vyšší nebude ani daň z nemovitosti.

    Rostou ceny nájemného. Rostou ceny nájemného. | Veronika Raffajová

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lesnismes ( 18. prosince 2017 05:56 )

Kdekoliv jinde se zije lepe nez v rozkradenem a zahnedlem kocourkove!!!!!!!!!Ceskej duchodcu je mi lito,ted uz nic nezmenej.Kolikata uz je to generace co ma bidu cele zivot.Chudac cesi.

ivoadller ( 17. prosince 2017 18:01 )

My se na rozdíl od tebe dokážeme uživit sami a dokonce poctivou prací, vydržovaný asociále!

arne100 ( 17. prosince 2017 17:14 )

ty už si blbý dnes a ve stáří budeš ještě blbější

arne100 ( 17. prosince 2017 17:12 )

Co chcete od takového magora jako je tatazdenek.Člověka který vyšel z páté třídy základní školy

aIiaIi ( 17. prosince 2017 17:04 )

On jenom provokuje, sám dře bídu s nouzí.

Zobrazit celou diskusi