Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vánoční stromky jsou extrémně hořlavé. Jak ochráníte svůj byt?

Autor: Mii - 
16. prosince 2017
19:17

Hlavním rizikem o Vánocích nejsou zaseknuté kapří kosti v krku, ale požáry. Suché jehličí, ať už na stromku nebo adventním věnci, může při nesprávném zacházení vzplanout téměř okamžitě a způsobit požár celého bytu nebo domu. Hasiči každoročně vyjíždí k několika případům a už i letošní Vánoce jsou poznamenány prvními hořícími stromky. Stačí se přitom držet několika jednoduchých pravidel a domácnost je v bezpečí.

Celkem 1 456 požárů, 8 mrtvých a 139 zraněných. To je bilance požárů jen za minulý prosinec. Jak na svých stránkách upozorňuje Hasičský záchranný sbor České republiky, většinu jich způsobily adventní věnce.

Rodina si zapálí svíčku, zapomene na ni, a jak začne dohořívat, dostane se do kontaktu s jehličím a pak je jen otázka času, než vzplane i některý z okolních předmětů. Dalším problémem pak jsou kočky, které zapálené adventní věnce často shazují ze stolů.

Mnohem rizikovější jsou ale vánoční stromky. Jak ukázal test amerického Národního institutu standardů a technologií, celá vzrostlá borovice nebo jedle dokáže vzplanout během pouhých 50 sekund. Za necelou minutu se tak může v pokoji objevit hořící kolos, jenž ohrozí obyvatele na životě.

Hlavně vánoční stromek vlhčit

Společným jmenovatelem u stromků a adventních věnců je suché jehličí. Při prevenci požárů je tak důležité začít hned u vybírání – zvolit si stromek, který vypadá čerstvě, nepadá z něj jehličí a nemá žádná suchá místa. Jinak by proces usychání pokračoval ještě rychleji.

Z kmene stromku, na řezu, pak odřízněte dva centimetry silný plátek, kterým se do kmenu dostane vlhkost. Stromek také ideálně umístěte do nádoby s vodou a celý jej několikrát postříkejte. V případě stromku v bytě stačí i postříkání obyčejným rozprašovačem.

V prevenci požárů je také důležité umístění stromku. Neměl by se dotýkat žádného zdroje tepla, ani topení, radiátorů nebo lamp. Nikdy na něj neumisťovat živé svíčky a pálit v jeho blízkosti prskavky. Pokud poblíž visí závěs, tak sundat – zejména umělé materiály jako viskóza hoří velice snadno.

Pozornost je třeba věnovat i osvětlení stromku. Při nákupu světelného řetězu proto vyberte řetěz pro použití v interiéru, ne exteriéru. Výrobek by měl být zakoupen v renomovaném obchodě, aby nehrozila jeho závadnost. Před použitím je nutné zkontrolovat, že všechna světélka jsou v pořádku. Nikdy by se neměla nechávat zapnutá přes noc.

Pokud začne hořet

Pokud i přes veškerou snahu dojde k požáru, je několik možností jak se zachovat. Reakce záleží na míře ohně. Pokud je malý, je možné se pokusit jej uhasit vlastní silnou. V takovém případě co nejdříve zamezit přísun vzduchu a ušlapat jej botou nebo tkaninou bez umělých vláken a vodou. Jen pozor na zapojené elektrické spotřebiče.

Důležité je vždy zajistit bezpečí a zdraví rodiny, majetek řešit až na druhém místě. Pokud člověk zjistí, že nemůže požár uhasit sám, je na místě zavolat hasiče pomocí linek 150 nebo 112. Během čekání by se obyvatelé domácnosti měli přesunout do bezpečné vzdálenosti a zakrýt si dýchací otvory navlhčenou rouškou z textilie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi