Největší problémy byly na Semilsku, kde mezi 10:00 a 14:00 hasiči zasahovali pětatřicetkrát. „Stromy padaly na zaparkované automobily, dětská hřiště v parcích i na střechy domů. Také omezily provoz na řadě komunikací,“ uvedla mluvčí.

Několik stromů spadlo například v parku v Metelkových sadech v Turnově a škody tam jsou i na dětském hřišti, které město otevíralo před několika měsíci. V Jesenném spadl strom na střechu rodinného domu, ve Všeni vítr sebral střechu na jednom objektu a telefonní sloup. K popadaným stromům jeli hasiči například také do Jablonce nad Jizerou, Železného Brodu či Bozkova.

Moravskoslezský kraj se s větrem potýká několik dní

Stejné problémy řešili ve čtvrtek moravskoslezští hasiči. Měli čtyři desítky výjezdů. Odstraňovali větve a kmeny ze silnic, provizorně upevňovali střechy. Informoval o tom tamní mluvčí Petr Kůdela.

„Od rána do odpoledních hodin vyjely naše jednotky osmnáctkrát ke spadlým stromům či silným větvím na komunikace. Stejný byl počet zásahů, kdy jsme odstraňovali nebo provizorně upevňovali plechové střechy. Všechny události se obešly bez zranění,“ uvedl mluvčí.

Nejvíce, 11 výjezdů, zaznamenali hasiči v okres Frýdek-Místek, devět na Karvinsku a šest v okrese Nový Jičín. Dalších pět zaznamenali na Opavsku, tři v Ostravě a dva na Bruntálsku. „Nebezpečně nakloněný strom například odstraňovala jednotka ze stanice Zábřeh odpoledne v Ostravě-Výškovicích v Lumírově ulici,“ dodal Kůdela.

Stovky výjezdů absolvovali moravskoslezští hasiči také od neděle do úterního odpoledne. Nejvíce práce měli na Frýdecko-Místecku. V Karviné vítr v noci na úterý zničil jednu z nafukovacích sportovních hal. Nikdo nebyl zraněn.

Fotogalerie
10 fotografií