Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sociolog Lux varuje Čechy: Až praskne realitní bublina, bude nás to bolet

Autor: pk - 
14. prosince 2017
11:57

Developeři nestíhají stavět, obchodníci s realitami zažívají zlaté časy. Objevují se však pochybnosti, jestli stejně jako před deseti lety nehrozí nový krach. „Nejhůře na tom budou logicky ti, kteří nakoupili v době nejvyšších cen,“ řekl sociolog bydlení Martin Lux z Akademie věd ČR v rozhovoru pro E15.

Sociolog bydlení Martin Lux uvádí, že od roku 2013 dochází v České republice k nárůstu cen bytů a společně s tím se zvyšuje i nájemné. Naskýtá se tedy obava, jestli se nevytváří cenová bublina, jako tomu bylo před rokem 2007. Důvodem je i fakt, že ceny rezidenčních nemovitostí rostou také ve všech ostatních vyspělých zemích. Pokud rostou ceny globálně, vytváří to nebezpečnou situaci, neboť mohou jít také globálně dolů.

Míru ohrožení zvyšuje i přehnaný důraz na vlastnické bydlení. My bohužel patříme k těm zemím, kde je sociální norma vlastnit své bydlení stále větší. Tím pádem nás v případě nové bubliny čeká dramatičtější průběh, až bublina praskne. Budoucí bubliny tedy budou asi mnohem bolestivější.

Video  Bilance cen bytů  - Jaroslav Bukovský
Video se připravuje ...

„V roce 2007 bylo podle všech indikátorů jasné, že jsme v cenové bublině. Tehdy bylo evidentní, že výnosy z nájmů jsou menší, než kdyby si investor nakoupil státní dluhopisy. Stejně tak se tehdy ve většině krajských měst průměrné domácnosti čistě finančně vyplatilo bydlet v nájmu a ne ve vlastním. Dnes je to ale jiné. A to z toho důvodu, že úrokové sazby jsou výrazně nižší. Když jsou sazby nízko, tak se i při těchto cenách vyplatí průměrné domácnosti byt koupit, než si ho pronajmout. Za celou Českou republiku tedy nelze jednoznačně říci, že se už nacházíme v nějaké nebezpečné fázi, ale v určitých krajských městech či regionech ano,“ říká Lux v rozhovoru pro E15.cz

Video  Investice Martina Burdy: Vyplatí se kupovat byt?  - Martin Burda, E15
Video se připravuje ...

Pokud tedy budeme posilovat důraz na vlastnické bydlení, tak v době ekonomického růstu bude ČR zažívat také razantnější růst cen, v době krize ale jejich o to strmější pád. Nejhůře na tom budou logicky ti, kteří nakoupili v době nejvyšších cen. Navíc v krizi se jim může stát, že přijdou o práci. Musí splácet hypotéku, ale současně výrazně klesla cena jejich nemovitosti. Vzali si úvěr na dva miliony, ale cena bytu je najednou milion.

Tuto hrozivou skutečnost si uvědomily země jako například Španělsko či Irsko, ve kterých je snaha o zvýšení nájemního bydlení. Lidé tam už vědí, že investovat do cihel nemusí být až zas tak skvělé.

Celý rozhovor si můžete přečíst ZDE.

 

 

Hanele123 ( 9. ledna 2018 09:03 )

Nesmysl. V roce 2006 mi říkali makléři, že ceny už jen porostou. Koupila jsem byt za milion a půl. Pak šly ceny chvíli nahoru a v roce 2012, kdy jsem ho potřebovala prodat, tak měl hodnotu 900 000,-Kc (takže trochu dolu v roce 2011 bylo hodně dolů). Nakonec jsem neprodala (i když makléři mi říkali celou dobu, že ceny už nahoru moc nepůjdou) a prodala až se ziskem v roce 2017. Jsem si jistá, že ceny zase spadnou, možná ne tolik jako v roce 2011, ale spoustu hypotekářů to bude setsakramentsky bolet. CR není Německo ani Velká Británie. Technologicky na ně nemáme. Až dělníky vystřídají roboti, nezaměstnanost půjde zas nahoru. Ti, kdo koupili za miliony zapláčou. Ti, kdo mají dluhy, zapláčou víc. V Kanadě teď zvedly sazby a bublinka už jim praskla. Btw. v Berlíně jsou byty asi o čtvrtinu levnější než v Praze a je to západní Evropa, takže asi tak....

ivoadler ( 14. prosince 2017 19:48 )

Důraz na vlastní bydlení je blbost, která se vymstí. Lépe je bydlet v pronajatém. Nějaká krize bude to srovná. Vlastní bydlení je podporováno kvůli vlivu na ekonomiku. Banky dávají levné úvěry, bytová výstavba je akcelerátor hospodářského růstu. Je jen otázkou, jak dlouho to bude trvat.

stellastella ( 14. prosince 2017 16:55 )

 V Praze a blizkem okoli ceny bytu razantnum zpusobem klesat nebudou.Nejsou zdaleka na vysi cen v západní Evrope. Pad cen bytu se novinari obavaji od roku cca 2006 a zatim jen rostou. Pak asi v r.2011 ceny sly dolu cca o statisice ale jiz v roce 2013 se znovu zvedly.Dalsi navyseni je videt od poloviny r.2016.Hodne lidi si byty koupilo na investici.Vyse uroku nikdy nedosahovala vynosu z pronajmu.Pred duchodem byt prodaji a maji penize na stari.Slovaci mají priznacne slovo Nehnutelnost!A ceny porostou dale.Zvedaji se platy,roste úkon sila.Kdyz nekdo prijde o praci,svuj byt vyhodne pronajme a pujde do mensiho pronajmu.Nehnutelnosti budou cenene vzdy

renataren ( 14. prosince 2017 16:33 )

A zaplatí to jako vždycky ten poslední...

Zobrazit celou diskusi