Falšovali stáčené víno: Inspekce ve vzorcích našla umělé aroma
Pětina z 20 vzorků stáčeného vína, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala v minulých měsících především ve vinotékách, byla falšovaná přidáváním umělých aromatických látek. Kontrola potvrdila předpoklad inspektorů, proto se budou na stáčená vína zaměřovat i nadále, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Radoslav Pospíchal.
Při výběru se inspektoři zaměřili na aromatické odrůdy, jako jsou například Tramín, Pálava, Rulandské šedé, Moravský muškát, případně Muškát Ottonel nebo Sauvignon. K laboratorní analýze použili metodu pro stanovení tzv. gama-laktonů, kterou SZPI představila letos v červenci.
S prodejci falšovaných vín zahájí SZPI správní řízení o uložení pokuty. Právě kvůli falšování sudových vín vznikal tzv. vinařský zákon, který má omezit možnosti stáčená vína falšovat.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.