Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Manžel Češky, kterou zabil terorista, se pustil do Merkelové. Pozůstalí chtějí víc peněz

Autor: ČTK, var - 
13. prosince 2017
20:00

Zmocněnec německé vlády pro oběti loňského teroristického útoku na vánoční trhy v Berlíně Kurt Beck požaduje výrazně větší finanční podporu zraněným obětem a pozůstalým. Manžel zabité Češky Petr Čižmár se před několika dny připojil ke kritice kancléřky Angely Merkelové. Podle něj německé úřady mnohokrát chybovaly a němečtí politici se vzdali své odpovědnosti. 

Mělo by se urychleně přezkoumat, jaké změny jsou žádoucí, aby mohla být i finančně poskytnuta ještě lepší podpora zraněným a pozůstalým při teroristickém útoku,“ uvedl Beck. Nyní poskytovaná podpora ve výši 10 tisíc eur (téměř 260 tisíc korun) pro blízkého příbuzného oběti teroristického útoku je podle bývalého předsedy sociální demokracie (SPD) příliš nízká.

Beck rovněž požaduje, aby bylo v případě dalšího útoku zřízeno na místě krizové centrum pro pomoc obětem a na centrální úrovni internetová informační platforma. Příbuzní obětí mají být rychleji informováni o úmrtí blízkých, pokud je alespoň předběžně zjištěna totožnost.

Video  Naďu Čižmár (†34) zabil islamista v Berlíně: Její syn vzpomíná u obrázku a přemýšlí o zločincích.  - David Vaníček
Video se připravuje ...

Čižmár: „Očekával bych, že nám bude kondolovat“

Manžel zabité Češky Petr Čižmár se před několika dny ke kritice na adresu kancléřky připojil. „Očekával bych, že nám bude kondolovat,“ řekl. Německé úřady podle něj mnohokrát pochybily a němečtí politici odmítli přijmout zodpovědnost.

Při dosud nejhorším islamistickém útoku v Německu zahynulo loni 19. prosince na adventním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz 12 lidí včetně jedné Češky. Podle Beckových údajů bylo přibližně 100 lidí zraněno. Tunisan Anis Amri vjel do davu ukradeným nákladním vozem. O několik dní později ho na útěku zastřelila italská policie.

Německý ministr spravedlnosti (SPD) Heiko Maas Beckovy návrhy podpořil a řekl, že by měly být urychleně uvedeny do praxe. „Spolková vláda nemůže nechat zraněné a pozůstalé po atentátu samotné,“ zdůraznil.

Merkelová navštívila pietní místo

V prvních týdnech po útoku si zranění a pozůstalí stěžovali na chaos a byrokracii. Pozůstalí obětí atentátu v nedávno zveřejněném otevřeném dopise kancléřce Angele Merkelové napsali, že v Německu chybí základní profesionalita v zacházení s terorismem“. Text mimo jiné poukazuje na četné chyby bezpečnostních úřadů v případu atentátníka Anise Amriho.

Merkelová v úterý vánoční trhy na náměstí Breitscheidplatz překvapivě navštívila a na tamní pietní místo položila bílou růži.

Na Kurta Becka jako příslušného zmocněnce se oběti a pozůstalí mohou se svými problémy obracet od letošního března. V úřadu bude do konce března nadcházejícího roku.