Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nejlepší vánočka v Česku? Pečeme ji už přes 600 let

Je libo pletenici, štědrovici nebo štrucli.
Je libo pletenici, štědrovici nebo štrucli.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bau - 
7. prosince 2017
14:59

Jemné máslové pečivo jako sušenky a vánočky se těší velké oblibě. I když sušenky původně sloužily jako trvanlivé dobroty námořníkům, vánočky mají starodávnou tradici především u nás. Původně se jim říkalo »húsky« a vypadaly jako bochník. 

Pletenice, pletanka, žemle, štědrovice, štědrovečernice, štricka, štrucle nebo ceplík – vánočka má v Česku mnoho pojmenování. Jejím předchůdcem byla tzv. calta nebo húska. Měla podobu nepleteného bochníku a na našem území se začala péct už ve 14. století. Postupně se změnila v pečivo pletené z několika pramenů a pekli ji pouze příslušníci pekařského cechu.

Skákáním ke kynutí

Vánočka přestala být výsadou pekařů v 18. století, kdy si ji lidé začali péct doma. A co kraj, to jiný recept. Samotné pečení bylo rituálem – hospodyně, která zadělávala těsto, měla bílou zástěru a na hlavě uvázaný bílý šátek. Při kynutí vánočky pak skákala do výšky, aby se těsto nezdrclo. Do těsta se také zapracovávaly mince. Ten, kdo je pak ve svém kousku našel, měl být zdravý a bohatý po celý nadcházející rok. Špatné znamení ale bylo, pokud se vánočka připálila nebo při pečení praskla.

Už v pátek 8. prosince!

Ne každý má chuť a čas péct vánočku doma. Jaké jsou kupované? A kolik másla se v nich skrývá? Nejen to se dočtete v testu jemného máslového pečiva v pátečním tištěném Blesku, nebo na Blesk.cz.

ale.sandra ( 7. prosince 2017 16:37 )

A proč je zde u staročeské vánočky ilustrační foto drážďanské štóy?

Zobrazit celou diskusi