Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pasti vánočních trhů: „Svařák“ z laciného vína a prošlé zboží

  • Autor: ula,ČTK - 
    8. 12. 2017
    06:13

    Chystáte se navštívit adventní trhy v Rakousku, Německu, Polsku nebo Slovensku? Tak byste se měli mít na pozoru před triky stánkařů, jako jsou předražené nákupy, prošlé zboží nebo padělky. Trhy jsou zároveň rájem pro kapsáře. A podle hygieniků se zde může dařit i nemocem, jako je žloutenka. Co můžete dělat, pokud vám například nechutná svařené víno?

  • 1.Zvýšená pozornost je na místě

    „I dlouhodobá zjištění České obchodní inspekce ukazují, že stánkový prodej patří mezi oblasti, kde se zvýšená pozornost spotřebitelů může vyplatit. Platí to i pro adventní trhy v sousedních zemích, kde je dobré zjistit si cenu nápojů, datum spotřeby, ale i původ u zboží označeného jako ručně vyráběné, a to např. i v Německu,“ říká Ondřej Tichota z Evropského spotřebitelského centra, které působí při České obchodní inspekci.

    Vánoce v Chebu Vánoce v Chebu | ČTK

  • 2.Zkontrolujte si cenu

    Ve všech zemích si dejte pozor na slevové akce typu tři za cenu dvou. Cena totiž nemusí být výhodná, určitě si ji přepočítejte.

    „Na Slovensku patří mezi časté problémy chybějící informace o ceně nabízených nápojů, což může vést k předražení nákupu,“ varuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení časopisu dTest.

    Některá města riziko nákupu zboží či využití služeb nízké kvality za vysoké ceny snižuje kodexy pro stánkaře. V Bratislavě jde o Kódex trhovníka.

    Video  Nadšené odpočítávání do prvního rozsvícení ozdob vánočního stromku na Staroměstském náměstí.  - Eva Fornálová
    Video se připravuje ...

  • 3.Nepropadejte nákupnímu šílenství

    V Německu je v oblibě trik, kdy prodejce má mezi zákazníky nasazeného „vlastního člověka“, který na oko zakoupí nějaký výrobek, vychválí ho a strhne k nákupu i ostatní zákazníky.

    Jindy jsou nakupující lákáni na bezplatné ochutnávky a málokomu se pak podaří z nákupu vymluvit.

    Vánoční trhy ve Vídni Vánoční trhy ve Vídni | Blesk - David Malík, Ondřej Požár

  • 4.Sledujte ceny

    „Pokud zjistíte odlišnosti v cenách ještě před zaplacením, máte na výběr, zda se dožadovat ceny uváděné u zboží, nebo si jej jednoduše nekoupit. Na místě bývá složitější přesvědčit obchodníka, že je uvedenou cenou vázán a že daný výrobek nám musí za těchto podmínek prodat,“ radí Lukáš Zelený.

    Kdo si nechce nechat líbit neseriózní jednání obchodníka, může cenu udávanou u zboží vyfotit a obratem dát podnět České obchodní inspekci k provedení kontroly.

    Na co si dát pozor na vánočních trzích? Na co si dát pozor na vánočních trzích? | Eva Fornálová

  • 5.Co s nekvalitním svařákem?

    Složení a kvalita svařeného vína nejsou určeny žádným právním předpisem. „Na rozdíl od burčáku, jehož kvalita je regulována a kontrolována, pro svařáky žádná pravidla neplatí. Svou legislativní škatulku má pouze Glühwein, ovšem závazná je pouze pro takto pojmenované nápoje. Pro svařák tak není stanoven žádný minimální obsah vína nebo alkoholu. To stejné platí pro grog i punč. Jedinou jistotou tak je minimální teplota 60 °C, kterou musí podávané teplé pokrmy a nápoje mít,“ vysvětluje redaktor časopisu dTest Jan Maryška.

    „Pokud nejste spokojeni s kvalitou jídla a pití, můžete je reklamovat jako v každé jiné restauraci. Stánkaři odpovídají za to, že prodávané pokrmy i nápoje mají sjednané vlastnosti – ať už jde o složení uvedené někde na ceduli, nebo informaci pouze ústně předanou. Pokud vlastnosti nebyly specifikovány, měly by odpovídat povaze zboží a zvyklostem – rozumně lze očekávat, že svařák bude připraven z vína, grog z rumu a bramboráky z brambor,“ doplňuje Lukáš Zelený.

    Jak v případě nespokojenosti postupovat? Klíčový je čas. Prodejci vadu či nespokojenost oznamte neprodleně. Když svařák chutná jako šípkový čaj se skořicí, co nejdříve ho obsluze vraťte. Vaše stížnost se těžko setká s pochopením ve chvíli, kdy už máte snědeno a vypito. Vždy máte právo na přiměřenou slevu. Místo ní můžete žádat nápravu, například ohřátí klobásy nebo výdej nové. Pokud se jedná o závažné nedostatky, které se nedají uspokojivě napravit, můžete odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz.

    Vánoční trhy na náměstí Míru Vánoční trhy na náměstí Míru | Eva Fornálová

  • 6.Pozor na padělky

    V Německu a Rakousku se s padělky prakticky nesetkáte, přesto si raději zkontrolujte označení zboží. Za velmi kvalitní zboží je v Německu považováno to, které je označeno jako „vyrobeno v Německu“, „ručně vyráběné“ nebo „řemeslný výrobek“. Štítek na zboží ovšem prozradí, kde bylo opravdu vyrobeno.

    Vánoční trhy se stovkou stánků si lze v Bratislavě vychutnat na dvou náměstích – Hlavním a SNP. Vánoční trhy se stovkou stánků si lze v Bratislavě vychutnat na dvou náměstích – Hlavním a SNP. | Blesk – David Malík, Slávka Červená, Etienne Bláha, Jitka Pecharová

  • 7.Pozor na prošlé zboží

    Zejména v Polsku byste měli kontrolovat datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti. Někteří prodejci se mohou chtít zbavit zboží, které dlouho leží v regálech jejich kamenných obchodů.

    Vánoční trhy nejen v Česku Vánoční trhy nejen v Česku | David Malik / Blesk

  • 8.Od smlouvy neodstoupíte

    Právo na odstoupení od smlouvy bez udání důvodu neexistuje ani na adventních či vánočních trzích v sousedních zemích. Leda že by prodejce přijal zakoupené zboží zpět dobrovolně. Pokud si zboží zakoupíte, zapomeňte, že pokud byste u vedlejšího stánku narazili na lepší kousek, že ten předchozí klidně vrátíte.

    Vánoční trhy nejen v Česku Vánoční trhy nejen v Česku | Jitka Pecharová / Blesk

  • 9.Nezapomeňte na účtenku

    V Polsku si prodejci rádi vylepují nápis „Po odchodu od pokladny nepřijímáme žádné reklamace“, ale to neplatí v případě vadného zboží. Dvouletou záruku za jakost má spotřebitel díky právu Evropské unie vždy i u stánkového nákupu, ač s drobnými místními specifiky. Vždy si uschovejte účtenku.

    Vánoce v Olomouci Vánoce v Olomouci | ČTK

  • 10.Kupte si průvodce

    Průvodce adventními trhy i v češtině vydávají v některých příhraničních městech, například v Drážďanech. Informují o možnostech parkování, ubytování a veřejné dopravě. Ve Vídni je pak vhodné nechat vůz na parkovišti typu „Park and ride“ s dopravní návazností na místa konání trhů, nebo lze využít i zóny s maximální dobou parkování dvě hodiny.

    Video  Nadšené odpočítávání do prvního rozsvícení ozdob vánočního stromku na Staroměstském náměstí.  - Eva Fornálová
    Video se připravuje ...

  • 11.Pozor na zloděje

    „Lidé by si měli dát pozor i na kapsáře. Německá policie kvůli tomu v minulosti vydala i doporučení, jak si své věci zajistit. Podle nich je dobré nosit peněženku ve vnitřní kapse bundy nebo kabátu, batoh či kabelku si pečlivě zamkněte, případně držte tak, aby zip nebyl přístupný. Hlídat si své věci, pokud někdo člověka „omylem“ polije svařeným vínem nebo se ptá na cestu. Může to být zloděj a může mít i parťáka,“ upozorňuje Ondřej Tichota.

    Nebo se vás podvodník může ptát na cestu a ukazovat mapu, zatímto druhý vás bude okrádat.

    Na náměstí Altmarkt se nachází hlavní vánoční trh Drážďan. Na náměstí Altmarkt se nachází hlavní vánoční trh Drážďan. | Blesk - David Malík, Ondřej Požár

  • 12.Myjte si ruce

    Epidemie žloutenky zasáhla např. Ústí nad Labem nebo Brno, ale s epidemií se potýkají i na Slovensku. Měli byste při výletu na trhy dbát na zvýšenou hygienu rukou. Virus je totiž přenosný při konzumaci jídla neumytýma rukama.

    Pokud si lidé budou kupovat jídlo, měli by si nejprve umýt ruce teplou vodou, mýdlem a použít čistý ručník. „Ne vždy je to ale možné, a proto jsou určitě na místě alespoň dezinfekční ubrousky nebo gely,“ řekla vedoucí protiepidemického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Řekla, že i když se situace na jižní Moravě uklidňuje, například na Slovensku propukla epidemie žloutenky a řeší ji i v Ústeckém kraji. „V dnešní době a hlavně před svátky je přitom pohyb obyvatelstva takový, že se populace prolínají,“ poznamenala.

    Drážďany Drážďany | Blesk - David Malík, Ondřej Požár

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi