Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Aktivisté chtějí ve vládě dál rezort lidských práv. Chvojku přitom kritizovali

Autor: mah - 
7. prosince 2017
06:15

Nově jmenovaný premiér Andrej Babiš (ANO) by měl zachovat post ministra pro lidská práva. Tvrdí to lidskoprávní organizace, které ve středu uspořádaly shromáždění. Na něm vyjádřily zájem na tom, aby i nově vznikající vláda měla ministra či ministryni pro lidská práva. Obávají se, že v opačném případě se tato problematika dostane do pozadí zájmu. Česku by rovněž při zrušení úřadu hrozilo, že bude muset vracet miliardy za evropské projekty, které měl ministr pro lidská práva na starosti.

Shromáždění svolala k památníku Milady Horákové Česká ženská lobby. „Ministr či ministryně pro lidská práva by v době přibývajícího populismu a extrémních názorů měl být i morální kotvou. Důležitá je etická rovina,“ vysvětlila ředitelka ženské lobby Hana Selzerová.

„Považujeme za zásadně důležité, aby byl nejen zachován post ministra či ministryně pro lidská práva, ale také aby tato průřezová agenda zůstala začleněna pod Úřadem vlády ČR,“ uvedli v prohlášení organizátoři. Podle nich je rovněž nezbytné, aby se lidská práva řešila i nadále jako jeden celek.

K ženské lobby se přidala i Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD) hájící práva LGBT komunity, Česká společnost pro inkluzivní vzdělávání nebo Konsorcium nevládních institucí pracujících s migranty.

Neziskovky mají strach z Okamury

„Máme podobný názor jako pořádající organizace. Tento post je v dnešní době, kdy se místopředsedou parlamentu stal předseda strany, která tady šíří nenávist, důležitý. A pan premiér Babiš by post měl zachovat,“ odpověděl na dotaz Blesk.cz ředitel společnosti Romea Zdeněk Ryšavý.

Babiš s pozicí ministra pro lidská práva zatím nepočítá. Není ani jasné, kdo by měl mít agendu, týkající se menšin, rovnosti žen a mužů, práv dětí nebo podmínek, v jakých žijí senioři a postižení, na starosti. Organizace se proto obávají, že by mohlo dojít k roztříštění agendy k různým ministerstvům.

Podle posledních informací mělo dojít k přesunu lidskoprávní agendy pod ministerstvo spravedlnosti. „Teoreticky by to fungovat mohlo, v tuhle chvíli se ale bojím, že ta agenda půjde stranou a stane se neviditelnou,“ uvedl Ryšavý.

Hrozí roztříštění agendy?

Podle Heleny Skálové ze společnosti Gender Studies, která je zároveň místopředsedkyní ženské lobby, by pak přesunutí pod ministerstvo spravedlnosti bylo pouze nejlepší ze špatných možností. Největším nebezpečím je roztříštěnost té agendy do gescí jednotlivých ministerstev. „To, že se zatím řešila komplexně, bylo nejlepší zárukou toho, že se řešila systémově,“ vysvětlila.

„Důležitá je i symbolika toho, že existuje člověk, který je přímo zodpovědný za agendu lidských práv,“ doplnila pro Blesk.cz Skálová.

Oslovené organizace se rovněž shodly na tom, že problémem mohla být i postava posledního ministra pro lidská práva Jana Chvojky (ČSSD). „Naší hlavní obavou je, aby se problematika lidských práv nestala neviditelnou. Bohužel se takovou už částečně stala díky působení posledního ministra pro lidská práva a současná situace je možná i jeho chybou,“ doplnil pro Blesk.cz Ryšavý.

Miliardy z evropských zdrojů

Kabinet ministra pro lidská práva možná ale nebude snadné zrušit. I přesto, že působil pod Úřadem vlády, měl desítky zaměstnanců. Pod ministra spadali dva náměstci: pro legislativu a lidská práva. Ti řídili celkem pět různých odborů. Na některé úřednické posty ministerstva přitom platí úřední zákon. Úřad rovněž rozhodoval o projektech financovaných miliardami z Evropské unie.

To, zda v nové vládě bude, či nebude působit ministryně nebo ministr pro lidská práva, zatím příliš neřeší Amnesty International. „Pro Amnesty International ČR je důležité hlavně to, aby byl zachován důraz na lidská práva v agendě českých politiků,“ řekla Blesk.cz mluvčí české pobočky AI Martina Pařízková. Upozornila ale, že je nežádoucí, aby případná změna postavila lidská práva mimo prioritu nové vlády.

salto ( 8. prosince 2017 07:53 )

Jakpak asi skončila ta slavná Generace 21? Kdepak asi skončili ti sluníčkáři, nějak není o nich slyšet. Asi vlezli do jiné neziskovky, kde se věnují opět nějaké bohulibé činnosti (samozřejmě za naše prachy)

salto ( 8. prosince 2017 07:48 )

A ministrem bych udělal třebas toho chlapce ze Slavíka, jenže jak se on vlastně jmenuje?

begina ( 7. prosince 2017 08:00 )

Ještě je třeba zrušit platby v řádech miliard VŠEM NEZISKOVKÁM. Když se chtějí věnovat bohulibým činnostem a pomáhat, ať si na sebe vydělají a seženou si sponzory. A ne že to občan zaplatí ze své kapsy automaticky.

gabreta ( 7. prosince 2017 07:46 )

Nejúsměvnější je, když z polovičního Japonce, kavárna dělá fašistu, rasistu a xenofóba, potlačujícího lidská práva! Ten si zrovna musel se šikmejma očima svoje! A jak je vidět, pokračuje to dál, když hájí národní zájmy!

barracuda.sro ( 7. prosince 2017 07:18 )

Zajímavý ,že nejvíc křičí Ryšavý z Romea. Asi má strach,že přijdou o svůj pravidelný příjem za rady, jak oškubat co nejvíc stát.

Zobrazit celou diskusi