Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

4 z 5 Čechů bydlí ve vlastním, mladé ale čeká pronájem: Na koupi nebudou mít peníze

Autor: bud - 
10. prosince 2017
08:00

Česko patří k evropským zemím, kde obyvatelé z většiny vlastní své bydlení, jde o 4 lidi z 5. Nejčastější je tento trend v zemích bývalého sovětského bloku, například v Rumunsku jde o více než 90 procent obyvatel. Naproti tomu v Německu jde jen o polovinu. Ceny nemovitostí nicméně v Česku rychle stoupají a do budoucna se očekává, že se rozšíří nájemní bydlení.

V Německu, Dánsku a Rakousku vlastní domy a byty pro vlastní bydlení méně než 60 procent lidí, naproti tomu v Rumunsku, Litvě a Chorvatsku je to 9 lidí z 10. Také v Česku je vlastnictví bytů nadprůměrné v porovnání s ostatními státy EU. Rozsáhlé šetření Eurostatu, které zkoumalo situaci ve všech zemích, došlo k číslu 78,2 procent. Průměr Unie je necelých 70 procent.

Platit hypotéku je v Česku v současné době výhodnější než nájemné, a to ve všech krajích. Vyplývá to z údajů statistického portálu Cemap.cz, který srovnává 20 tisíc nájemních a 40 tisíc soukromých bytů. Podle čísel například průměrná cena pražského bytu o velikosti 65 metrů čtverečních je 4,3 milionu korun a měsíční nájem činí 16 500 korun. Měsíční splátka hypotéky podle srovnávače Chytrý Honza při 80procentní hypotéce a 30 letech splácení vychází na 15 300 korun.

Nájmů bude více, chtějí je mladí

S rostoucími cenami nemovitostí i zpřísňováním podmínek poskytování hypoték se nicméně čeká, že zájem o nájemní bydlení poroste. Cyril Dejanovski z kanceláře Svoboda & Williams uvedl, že jeho společnost v poslední době zaznamenává růst zájmu o nájemní bydlení zhruba o 20 procent ročně. Důvodem je podle něj kromě růstu cen nemovitostí také nástup generace takzvaných mileniálů, kteří netrvají na vlastním bydlení a dávají přednost flexibilitě.

Ceny domů a bytů v Česku rostly letos nejvíce ze všech zemí EU. Meziročně se zvýšily o 13,3 procenta, vyplývá z čísel Eurostatu. Více než desetiprocentním tempem ceny vzrostly také v Irsku a Litvě, naopak v Itálii o 0,2 procenta klesly. V celé EU se ceny zvýšily v průměru o 4,4 procenta.

Podle ekonomů je růst cen dán i tím, že plánování výstavby v Česku je časově a byrokraticky velmi náročné. „V době obecné ekonomické prosperity, kterou Česko právě prochází, se tak silná poptávka střetává se znatelně omezenou nabídkou. Důsledkem toho je nutně růst cen. Zdražuje přitom jak vlastnické, tak nájemní bydlení,“ říká analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Tarpedivan ( 20. ledna 2019 02:10 )

No, musím říct, že já bych na svůj vlastní byt asi taky nikdy nemohl dosáhnout. Zvlášť v Praze, kde jsou ty ceny bytů šílené. Proto jsem moc rád alespoň za ten pronájem. Sehnat ale byt k pronájmu, který bych si mohl dovolit také nebylo zrovna jednoduché. Nakonec se mi ho podařilo najít tady: https://www.psn.cz/

oliiiii3 ( 10. prosince 2017 11:40 )

Přesně tak

dante ( 10. prosince 2017 09:19 )

TO zas není pravda v Česku je zkupina občanů kteří byt --zdevastují--a obratem dostanou nový--hádejte kdo to je---a stát je radostně ještě živí ????

Zobrazit celou diskusi