Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel profesor Petráň (†87). Historik s medailí od Klause pracoval až do smrti

V 87 letech zemřel 3. prosince Josef Petráň (vpravo). Ve svém díle se zabýval především hospodářskými a sociálními dějinami pozdního středověku a raného novověku. Za svou práci mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.
V 87 letech zemřel 3. prosince Josef Petráň (vpravo). Ve svém díle se zabýval především hospodářskými a sociálními dějinami pozdního středověku a raného novověku. Za svou práci mu prezident Václav Klaus udělil medaili Za zásluhy.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
5. prosince 2017
15:35

Ve věku 87 let zemřel v neděli český historik Josef Petráň. Na webu to oznámil Ústav dějin Univerzity Karlovy a archiv Univerzity Karlovy, který Petráň dlouho vedl. Ve svém díle se zabýval především hospodářskými a sociálními dějinami pozdního středověku a raného novověku. Byl nositelem státního vyznamenání, medaile Za zásluhy, kterou mu udělil Václav Klaus.

„Profesor Petráň byl inspirujícím a formujícím učitelem a kolegou. Byl nepřehlédnutelnou osobností, která po dlouhá léta zásadně ovlivňovala směřování Ústavu dějin a archivu i celé univerzity,“ uvedl Ústav dějin. Pohřeb bude mít v rodinném kruhu, rozloučení s akademickou obcí je naplánováno na začátek nového roku, řekl ředitel ústavu Petr Svobodný.

Petráň se narodil 23. srpna 1930 v Ouběnicích. Na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy vystudoval dějepis a český jazyk. „Jeho pozornost zprvu patřila starším českým hospodářským a sociálním dějinám,“ uvedl ústav. Zabýval se také regionálními dějinami, vydal několik prací o rodné obci Ouběnice, na které popsal dějiny českého venkova.

Zajímal se i o dějiny Univerzity Karlovy, o jejíž historii vydal několik prací. Podle Svobodného byla jeho posledním velkým dílem kniha Filozofové dělají revoluci. Zabýval se v ní dějinami filozofické fakulty. Příští rok by měla ještě vyjít publikace věnovaná čestným doktorátům, které Univerzita Karlova udělovala.

V roce 1990 byl Petráň jmenován profesorem. Na Univerzitě Karlově působil také jako prorektor pro studium a záležitosti studentů a v letech 1992 až 2005 byl ředitelem Ústavu dějin a archivu Univerzity Karlovy. „Pan profesor pracoval do poslední chvíle, zůstával v kontaktu s naším ústavem,“ řekl Svobodný.

Petráň byl držitelem mnoha ocenění. Kromě medaile Za zásluhy získal třeba čestný doktorát Jihočeské univerzity, Jubilejní medaili UK nebo čestné členství České archivní společnosti.

Video  Zeman a Klaus se špičkovali na večírku po vyznamenání.  - David Vaníček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi