Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Plast mužům zmenšuje penisy, tvrdí vědkyně. Vlákna denně pijeme i jíme

Autor: mah - 
3. prosince 2017
17:25

Syntetické chemikálie jsou všude kolem nás. Profesorka Sherri Masonová se podílela na celosvětově citované studii, která ukázala, že plastová mikrovlákna se nacházejí i v pitné vodě na celém světě. K dopadům neustálého vystavení syntetickým chemikáliím podle ní patří i zvýšený výskyt poruchy pozornosti s hyperaktivitou, autismu, ale i zvýšený výskyt rakoviny u žen a snížení kvality spermatu u mužů. O to, co plasty způsobují a jak by s nimi mělo lidstvo nakládat, mluvila s Lidovými novinami.

„Obecně lze konstatovat, že syntetické chemikálie přispívají k feminizaci mužů,“ řekla Masonová Lidovým novinám. Plasty tak podle ní vedou k tomu, že se mužům zmenšují penisy, nebo plocha mezi análním otvorem a šourkem. I na to má podle profesorky vliv výskyt syntetických chemikálií.

Mezi zdravotní rizika plastů podle ní patří i zvýšený výskyt obezity. Plasty podle Masonové mají významný dopad i na zdraví žen. „Jde například o dřívější nástup puberty, což v pozdějším životě vede k častějšímu výskytu rakoviny vaječníků a prsu,“ vysvětlila profesorka.

Nejde jen o problém dnešní generace

Je tak podle ní na čase se situací něco udělat. Upozorňuje, že nejde jenom o zdravotní problémy dnešních generací. Náš přístup k plastům by se podle ní měl řešit i kvůli transgeneračnímu přenosu, protože těhotné a kojící ženy vše předávají i svým dosud nenarozeným, nebo čerstvě narozeným dětem.

Profesorka ale zároveň uvedla, že nechce plasty zakazovat celkově. Přes problémy, které způsobují, jsou podle Masonové plasty velmi užitečným materiálem. Přála by si ale, abychom s nimi začali zacházet zodpovědněji než v současnosti.

„Například bych ráda na regálech v obchodních centrech viděla potraviny častěji balené ve skle,“ popsala, kde by podle ní bylo možné plasty vídat méně. Použití syntetických vláken by se podle ní dalo omezit i při výrobě oblečení. Zde se podle ní plasty dají nahradit přírodními vlákny.

Plasty pijeme, jíme i dýcháme

Plasty jsou podle Masonové všude kolem nás i ve vzduchu, v potravinách a ve vodě. To je způsobeno i tempem, jakým lidstvo plasty produkuje. „Loni to bylo okolo 320 milionů tun, a to nejsou započtena syntetická vlákna,“ upozornila v rozhovoru profesorka.

Zároveň si myslí, že bychom měli být obezřetní i navzdory tomu, že státní zdravotní úřady se stopovým množstvím plastů v pitné vodě zatím problém nemají. Poukazuje na změny u jiných organismů.

Drobné organismy nám mají být varováním

„Například žáby nebo ryby z vody nemohou uniknout, a proto se u nich změny projevují rychleji než u lidí a jsou drastické,“ upozorňuje. Zároveň dodala, že i při pohledu do historie můžeme zjistit, že změny první zasáhnou drobné organismy a až později se začnou dít i u člověka.

Je tak podle ní na čase začít o plastech uvažovat jinak. Nebrání se ani tlakem na vlády, aby plasty více regulovaly. Začít se podle ní totiž dá i po malých krůčcích, například omezením používání jednorázových igelitových tašek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

prycsnima ( 3. prosince 2017 21:04 )

 A babám se zvětšuje kli toris. A chlapi budou brzy neplodní, takže už se tahle planeta konečně zbaví všech šmejdů .🐖

Zobrazit celou diskusi