Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Návrat černého kašle a spalniček. Proočkovanost klesá, varují odborníci

Autor: Mii - 
1. prosince 2017
06:05

V posledních letech výrazně stoupl počet rodičů, kteří nenechávají své děti očkovat. Klesá tak celková proočkovanou společnosti a čím dál více dětí je ohroženo nemocemi, které mohou způsobit vážné zdravotní problémy. A v krajním případě smrt. V Evropě i Česku vypukají lokální epidemie nemocí, které byly dříve potlačené. Informovala o tom Odborná společnost praktických dětských lékařů ČLS JEP.

Nemoci, na které lidé nejčastěji umírají, se v posledním století výrazně proměnily. Před objevem antibiotik, dezinfekce a plošného očkování to byly infekční choroby, které si často jako oběť vybraly děti. Dnes statistiku vedou kardiovaskulární choroby. Důvod změny je jednoznačný: očkování.

Očkování lidé vděčí za to, že dnes malé děti neumírají na černý kašel a spalničky. Existují i vakcíny proti chorobám jako je rakovina děložního čípku. Přesto se stále častěji šíří představa, že očkování je špatné. A matky se rozhodují své děti neočkovat. Často poté, co si přečtou nějaký blud na internetu.

„Že je dnes očkování vnímáno veřejností ambivalentně, považuji za paradoxní. Objevuje se bohužel mnoho dezinformací, především na internetu. Tyto mýty ovlivňují řadu lidí a očkující lékaři jsou pak v dost nelehké situaci. Musejí mnohé rodiče dlouze přesvědčovat, vysvětlovat, dokonce někdy čelí i nevybíravým slovním útokům,“ popisovala na tiskové konferenci k problematice předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková.

„V důsledku kolujících dezinformací nám v České republice začíná povážlivě klesat proočkovanost. A již se hlásí první potíže. Objevují se zatím naštěstí jen lokální epidemie spalniček. Černý kašel v posledních letech způsobil úmrtí několika dětí, které ještě nemohly být očkované, a tudíž se ,spoléhaly‘ na kolektivní imunitu,“ pokračovala předsedkyně.

Selhává společná imunita

Jaký dopad má šíření poplašné zprávy o škodlivosti očkování na společnost, bylo podle Šebkové možné sledovat ve Velké Británii. Dva až tři roky poté, co lidé na základě dezinformace na internetu přestali očkovat své děti, se začaly množit případy spalniček, až v roce 2013 došlo ve Walesu k epidemii, kterou ukončila až masivní očkovací akce.

Také v Česku roste počet případů spalniček. Za letošní leden až říjen jich bylo hlášeno 136. Ještě loni to bylo přitom jen pět. Horší byl jen rok 2014 s 221 případy spalniček za stejné období. Že snižující se proočkovanost spalničky způsobuje, varovaly před časem i ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

I případů černého kašle bylo letos hlášeno přes 500, dost vysoké číslo, byť ne tak vysoké jako v letech 2013 a 2014, kdy byl výskyt mimořádné vysoký. Nejčastěji se toto onemocnění vyskytuje u náctiletých, smrtelně nebezpečné je pro malé děti, které nemají vyvinutý imunitní systém a nemoc získají od člena rodiny.

Obecně je možnost vzniku velkých ohnisek tam, kde proočkovanost klesla pod hranici 95 procent. Nad touto hranicí jsou chránění i ti, kteří nejsou očkování. Okrsků, kde procenta spadla pod potřebnou hranici, je v Česku aktuálně několik.

Problém očkování? Bylo až moc úspěšné

Odborníci vlnu dezinformací o očkování přisuzují tomu, že je jednoduše „moc úspěšné“. Jelikož zachránilo miliony lidí, patří mezi nejúspěšnější preventivní metody a vymýtilo řadu závažných onemocnění, mylně vzbuzuje domněnku, že už není třeba.

Představa laiků je taková, že když je infekční onemocnění pod kontrolou, s očkováním lze přestat. Jenže tak to není a vždy dojde k návratu onemocnění. Ukazují to již záznamy z 19. století, kdy po selhání očkovacího programu proti černým neštovicím došlo k dramatickému nárůstu počtu úmrtí na tuto nemoc.

„Nikdo netvrdí, že očkování nemá žádné nežádoucí účinky. Ty se vyskytují u všech léčivých přípravků, u vakcín tomu není jinak. Rozsáhlé studie i soustavné sledování nežádoucích účinků prováděné v České republice Státním ústavem pro kontrolu léčiv však prokazují, že závažné nežádoucí účinky jsou velmi vzácné. Přínosy očkování výrazně převažují, to je třeba široké veřejnosti trpělivě vysvětlovat,“ uvedla dětská praktička Šebková.

Podle ní by stát měl spustit osvětovou kampaň, která by přinesla kvalitní informace a jasně očkování podpořila. Dětští praktici podle Šebkové nemohou dělat vše sami. S kolegy proto připravila akční plán, který by měl přispět k řešení situace – ministerstvo zdravotnictví na něj ale zatím nereaguje.

Matky, co odmítají očkovat děti? Ať se podívají na hřbitov, říká v rozhovoru pro páteční Blesk litevský eurokomisař Vytenis Andriukaitis.

3812103:full:true:true

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

squirrel ( 6. prosince 2017 15:38 )

SveckaKecka...zdravim..vcera jsme diskutovali na toto tema u clanku o devcatku,ktere zemrelo po dvou dnech po ockovani,pokud mate zajem,bezte si to precist...s Tebou souhlasim co jsi napsal od A a do Z..vis o cem pises Dnes uz me nechteji do te diskuze pustit,tak jsem jim napsala svuj vzkaz jeste k pani ktera hleda ty sve dva pejsky Je to hruza hruz,co se deje,jak v ceske politice,tak i v tom zdravotnictvi..jejich heslo asi je..ze cesi jsou hloupe ovce a oni si to stado budou ridit jak oni budou chtit

SveckaKecka ( 2. prosince 2017 15:23 )

prosim - která nemoc byla očkováním prokazatelně vymýcena? u většiny z nich klesal výskyt a zejména se minimalizovala úmrtnost již v letech či desetiletích před zavedením jejich očkování... Nežádoucí účinky nejsou výmysly šmejdů, jsou to postižené děti (1 ze 100000) a mrtvé děti 1 z 1 000 000) a to přiznává i příbalový leták, což je oficiální dokument.... Najděte si fakta a neblábolte.

SveckaKecka ( 2. prosince 2017 15:21 )

fakta-nejvíce nemocných čeným kašlem je dospělých,ovšem i v kategorii dětí okolo pěti let a to téměř výhradně plně očkovaných. Studie udávají spolehlivost očkování proti ČK okolo 30 procent,tedy i z naočkovaných jej 70 procent může dostat a dostává.Množství nakažených je každoročně několik stovek lidí v čr nehledě na proočkovanost,stačí si projít statistiky na ministerstvu zdr a dalších oficiálních zdrojích.Takže u č kašle máte více než poloviční pravděpodobnost že jej i přes očkování chytíte,navíc si očkováním oslabíte imunitu, ale každého věc zda naočkuje či ne.... Argument kolektivní imunity je nesmyslný ve chvíli kdy se pravidelně po cca 10ti letech nepřeočkovává - stejně protilátek má neočko dítě jako třicátník a tudíž je i stejným nebezpečím pro společnost... a nakonec spalničky - to je dříve označováno jako běžná dětská nemoc, riziko komplikací s trvalými následky menší než u chřipky, a znovu - epidemie na ostravsku byla zejména mezi třicátníky plus několik dětí ve věku do jednoho roku, kde se stejně proti této nemoci ještě očkovat nesmí, až po roce věku.Nevěřte médiím, věřte oficiálním vyjádřením zdrav institucí.Takže tento článek je trapnou recyklací poplašných zpráv které se v posledních dnech objevují v médiích a celé to vypadá jak vlna hysterie vyprovokována studií o přítomnosti hliníku v mozcích dětí i dospělých s poruchami autistického spektra, studie publikována před týdnem a její výsledky i autoři vyzývají k dalšímu zkoumání, protože hodnoty jsou alarmující.takže se buď falešně pohoršujte nad polopravdivým proočkovacím loby farma společností kterým tečou miliardy(oficiální informace,ne můj výmysl),nebo si projděte statistiky, zjistěte proti čemu se vlastně očkuje a s jakou účinností...protože očkování je zejména o víře a když dojde u jednoho dítěte ze 100.000 (viz příbalový leták) k vážným zdravotním komplikacím, tak se člověk raději dvakrát zamyslí než naočkuje.Najděte si pana Nicka Catone a jeho mrtvého syna po vakcíně a pak suďte neočkující

agfor ( 1. prosince 2017 16:45 )

Demokrati je sem tahají i s nemocnou sebrankou, o které lhali, že nám od nich nic nehrozí (snad až na podříznutí nebo roztrhání výbušninou).

arne100 ( 1. prosince 2017 09:26 )

Čemu se divíte.Je to normální když se sem natahá ta verbeš z Asie a Afriky a bude ještě hůře.Co na to říkají naši vítači slimáků?Myslí si že je to nepostihne? Ale ano taky nejsou imuní.Celá Pražská kavárna by se už jednou měla zamyslet a ne žvanit.Nejvíc užvaněný je tunelář Kocáb a jeho banda okolo něj.

Zobrazit celou diskusi