Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Eurokomisař vmetl matkám, co odmítají očkovat děti: Podívejte se na hřbitov

Autor: Vera Renovica - 
5. prosince 2017
06:25

Nenechat očkovat své dítě? Nebezpečný trend, který nás vrací do 19. století! Litevský eurokomisař a původním povoláním lékař Vytenis Andriukaitis (66), který má na starosti zdravotnictví, při zmínce o těchto matkách v rozhovoru pro Blesk doslova zbrunátněl.

Co říkáte na hnutí moderních matek, které tvrdí, že je vakcinace nebezpečná, může u dětí vyvolat autismus, a proto ji odmítají?

Proč mluví zrovna o autismu? Kvůli jednomu divnému chlápkovi, který předkládal svůj »výzkum« (článek Andrew Wakefielda o vakcíně proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám z roku 1998, pozn. red.). Na začátku to vědce šokovalo, ale pak jeho práci i metodiku ověřili a bylo to celé špatně. Jenže on mezitím své závěry šířil, přitáhl spoustu pozornosti a skutečně vědecké vyvrácení už pak nikoho nezajímalo. Žijeme v divné době, kdy lidé nedůvěřují vědě.

Co byste tedy vzkázal matkám, které kvůli podobným článkům odmítají nechávat očkovat své děti?

Můj vzkaz je jednoduchý. Navštivte rodiny, které o své děti přišly proto, že nebyly očkovány. Jestli vám to nestačí, běžte se podívat na hřbitov s hroby z 19. století. Najdete tam spousty náhrobků dětí, které zemřely proto, že tehdy očkování prostě neexistovalo.

A pokud vám nestačí ani tohle, podívejte se do Afriky na následky eboly. V Africe se vás každá matka ptá, jestli byste pro její dítě neměli efektivní vakcínu. Ale protože my žijeme v extrémně bezpečné společnosti, každý si myslí, že je expert. Takový ten expert, který si přečte na internetu tři až pět vět a už vám prezentuje svoji teorii. Neví, co je buňka imunitního systému, co jsou protilátky, co je virus. Ale vysvětlí vám, že se máte stravovat jako vegani, protože to vám posílí imunitu.

Takže vy jste v tomto konzervativní.

Ne, jen vysvětluji, že by měl každý využít příležitosti, aby do svého těla dostal protilátky, které jednoduše řečeno pojídají viry, když na ně útočí. A tyto protilátky v nich zůstanou třeba dvacet let a ti lidé jsou v bezpečí. A jsou připraveny vás kdykoliv před viry bránit.

Ve Spojených státech matku poslali na sedm dní do vězení, protože odmítala nechat očkovat své dítě. Zatímco byla za mřížemi, očkování zajistil otec. Vězení vám přijde v tomto případě jako adekvátní?

To není o tom, jaké to přijde mně. Je to o vás. Je to o nás všech. Je to o Úmluvě o právech dítěte (ratifikovalo ji 196 států, USA nikoliv, pozn. red.). Co tato úmluva obsahuje? Že země musí garantovat co nejvyšší úroveň ochrany života dítěte. Dítě až do svých osmnácti let nemá svobodu vlastní volby. A pokud nejlepší péči nezaručí rodina, musí zasáhnout stát. Musí bránit právo dítěte na život.

Připravujete celoevropský postup týkající se očkování. Jaké jsou jeho nejdůležitější části?

Chceme přijít s nástroji, jak se vyhnout nedostatku vakcín. V některých zemích docházelo k epidemiím a byly bezmocné, protože prostě očkovací látky neměly.

Mluvíme o Německu, kde se kvůli příchodu velkého počtu migrantů rozšířila tuberkulóza?

Uprchlíci jsou lidské bytosti, které přicházejí ze zemí, kde se očkovalo. Jejich děti to ale často nestihly. Každopádně toto není ten problém, kvůli kterému čelíme v některých zemích nedostatku vakcín. Mluvím například o Rumunsku, kde měli problémy se spalničkami. A země na to nebyla připravena, zásobena.

Musíme vytvořit celoevropský informační systém, přes který země budou moci snadno komunikovat a navzájem si vakcíny v případě akutní potřeby dodávat, a nastavit, jak to bude vypadat třeba i po finanční stránce.

Co dalšího máte v plánu?

Dnes více než 30 milionů lidí v Unii nežije v zemi původu. Mám kamaráda Itala, který žije i s rodinou v Bruselu. Jeho dítě začalo očkování v Miláně, ale v Belgii je jiný očkovací kalendář, takže je tam problém, jak navázat, jak to propojit.

Takže mají být očkovací látky a doba, kdy se proti čemu očkuje, v celé Unii stejné?

To musí rozhodnout vědecká komunita. Ale obecně to vidím tak, že musí dojít k nějaké koordinaci.

Kdy má ten plán být hotový, kdy se má zavádět?

Na jaře roku 2018 bychom měli být připraveni předstoupit s návrhy před evropské státy.

Už jen z toho, co jste nastínil, to ale zní složitě a také draze.

To ale není o složitosti či výdajích. Bavíme se tady o opravdovém nebezpečí. Ve všech členských státech poklesla proočkovanost. Ta když klesne pod 95 procent populace u nějaké konkrétní nemoci, připravte se na epidemii. A je to tím, že lidé mají k očkování odpor.

Mně je 67. Když jsem byl dítě, očkování bylo povinné a úroveň proočkovanosti v zemích, jako bylo Československo, byla neuvěřitelně vysoká. Když očkujete sebe, jste v bezpečí, ale také garantujete kolektivní imunitu. Je to solidární.

jasquirrel ( 8. prosince 2017 14:50 )

zdravim...musim jeste zareagovat..vidim,ze dnes u clanku pribil obrazek s osypanym ditetem. Samozrejme proti nestovicim spalnickam,spale,cernemu kasli..se musi deti naockovat...ale nevidim opravdu duvod,proc soucasti hexavakciny,kera se,,laduje''do kompletne vsech deti je vakcina napr.na hepatitidu B/zloutenka yupu B/? Ta se prenasi JEN nakazenou krvi cloveka,jeho slinami,pohlavim stykem...prakkticky nakazenymi sekrety.Miminko ze zdrave rodiny k necemu takovemu se nemuze prece dostat..jedine v rodinach drogove zavislych,kde tato nemoc buji nejvice..proc se neockuji tpoto vakcinou jen deti z takovych ,,zavadnych rodin'' a ockuji se vsechna miminka zbytecne se jim zatezuje organizmus. Vite..to ockovani to je zvlastni a smutna vec...moje deti naockovany na priusnice..oba je dostali,jeden od druheho,ten,ktery je dostal prvni,mel silnejsi prubeh,prinesl si je ze skolky..nemuze mit s toho duvodu deti Dalsi vec je ta hexavakcina,ktera se sklada ze sesti vakcin mi vadi...proc se neockuje jednou vakcinou a po case dalsi,tak jako se ockovala moje generace?

squirrel ( 6. prosince 2017 19:51 )

Je to velky business a doktori a farmakologicke firmy politici z toho ziji...potrebuji lidi jako pokusne kraliky,to je cele

squirrel ( 6. prosince 2017 19:48 )

SAMOZREJME..jak pises ockovat..ale ne par mesicu stare miminko hexavakcinou,ktera obsahuje sest vakcin dohromady u miminka neni vyvinuty jeste vubec imunitni system..v JAponsku ockuji touto vakcinou az ve dvou letech kdy imunitni system uz je silnejsi

squirrel ( 6. prosince 2017 19:43 )

aknoli5..mas svatou pravdu,souhlasim od A do Z s tim,co jsi napsal...kazda vakcina obsahuje aluminium/hlinik/ a ten se uzazuje v detskem mozku,cim vice vakcin,tiM vice hliniku.Ja vcera byla na diskuzi o tomto tematu o miminku,ktere po dvou dnech zemrelO...dopadlo to tak,ze dnes uz me vubec do te diskuze nepustili a ted vidim,ze clanek celkove zmiznul...ubila jsem ty redaktory co tam sedi a cenzuruji nase prispevky FAKTY! Vzkaz pro redakci...neni pro me problem si zmenit nick,ale nemam ve zvyku menit nicky jako pan redaktor.ktery disponuje nekolika nicky sedi jako ostriz a jakmile se objevi nezadouci tema uz na neho odepisuje,aby diskutujici obratil smerem,kterou oni chteji a potrebuji..at zije demokracie Je videt,ze jste tuto situaci se mnou ,,neukociroval''pane redaktore,kdyby jsi nas nechal volne diskutovat na dane tema,byl klid a tak budu psat do dalsich temat o ockovani a ty budes muset smazat postupne vsechny diskuze pod clanky Tve jednani me totiz presvedcilo o tom,jak moc se bojite tohoto tematu..diskutujici vam tady v diskuzich sproste nadavaji na prezidenta,na politicke cinitele,ale to je podle vas v poradku..ruzni uchylove vam tu pisi v diskuzich,ze pri cteni jejich prispevku,se clovekovi opravdu zveda zaludek,to je take podle vas v poradku...ale ze se par lidi ozve k clanku o zemrelem malem miminku po dvou dnech od ockovani,tak to je podle vas nebezpecne a zle tema? neco s vami v te redakci neni v poradku PS...V TOM BUDE ASI TO,ZE,VECI NAZYVAM PRAVYMI JMENY...VRACI SE K NAM NEMOCI,KTERE UZ TADY DAVNO NEBYLY A TAK SE PISE..POZOR,MUSITE DAVAT DETI OCKOVAT..TY NEMOCI SE K NAM ALE NEVRACEJI JEN TAK PRO NIC ZA NIC...PRINASEJI NAM JE TADY TI Z ROZVOJOVYCH ZEMI...ZLOUTENKA,TUBERKULOZA,CERNY KASEL A TO JE ZREJME ZACATEK,BUDE ZREJME JESTE HUR

aknoli5 ( 5. prosince 2017 10:07 )

To,źe do Evropy pouštějí miluóny neočkovaných,nemocných s tbc,aids at.d.ro je normální a źe matka nechce nechat naočkovat své dítě protoźe je prokazatelné,źe vakcíny obsahují rtuť a podobné jedovaté látky,způso způsobují autismus a jinè,to vše prohlašují naplno i lékaři a vědci.Očkovat ano proti tbc,záškrtu,neštovicím,ale rozhodně ne v prvních týdnech a měsících źivota,to je můj názor.

Zobrazit celou diskusi