Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Důchod je zrádný, nenechte rodiče zahořknout. Pomůžou i fotky z mládí, radí expert

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
4. prosince 2017
05:46

Senioři by měli trvale udržovat zájem o své zdraví a vyvíjet duševní aktivitu, jinak je může obklopit smutek a zahořklost. A rodina by jim v tom měla pomáhat, třebaže to nemusí být vždy jednoduché. Je o tom přesvědčen Zdeněk Svoboda z nadačního fondu Lepší senior, který pořádá přednášky o pozitivním vnímání stáří. „Nepropásněte chvíle, kdy si s rodiči nebo prarodiči můžete povídat o zážitcích z jejich mládí. Snadno je mohou zapomenout,“ říká v rozhovoru ve studiu Blesku.

„Senior by měl trvale udržovat zájem o sebe a tělesnou schránku, hlavně o nohy. To znamená, aby se denně alespoň trochu pohyboval a měl duševní aktivitu,“ je přesvědčen Zdeněk Svoboda, který v rozhovoru pro Blesk.cz hovořil o tom, jaké nástrahy přináší důchod a jak se jim vyhnout.

Podle něj rozhodně není vhodné nechat rodiče nebo prarodiče pasivně vysedávat před televizí, protože je pak snadno může pohltit smutek, zahořklost a nechuť k životu. A to v konečném důsledku může zhoršit i jejich zdravotní stav.

Zážitky vytahují seniory z letargie

Blízká rodina se v tomto ohledu musí aktivně zapojovat a mít o staré lidi zájem. Jejich děti i vnoučata by je měly vtahovat zpátky do života a zvát je například na procházky nebo koncerty. „Pro ně je to zážitek, ze kterého žijí a probudí je z letargie,“ říká Svoboda a doporučuje je přesměrovat i na některé organizace, které organizují zábavné programy nebo kurzy pro seniory. Zajímavé jsou podle něj také takzvané univerzity třetího věku.

Lidé by se neměli nechat odradit ani ve chvíli, kdy senioři jakékoliv aktivity odmítají. Pak je potřeba změnit taktiku. „Je možné k tomu přistoupit trochu jinak a nevyzvat přímo – pojď s námi na procházku. Ale stačí říct: dědo, tady mám fotky, kdo to je? Nebo se zeptat, jak bylo za jejich mládí ve škole. To je pro ně natolik emotivní zážitek, že si ho rádi znovu vybaví,“ popisuje Svoboda s tím, že cílem je otevřít téma, které je seniorům blízké a komfortní. A pak už je mnohem snazší spojit vyprávění třeba s procházkou.

Poslechněte si, jak nejlépe komunikovat se staršími lidmi v důchodu, kteří mají tendenci propadat pasivitě:

Vzpomínky lze snadno propásnout

Svoboda zároveň varuje, že s otázkami na rodiče a prarodiče bychom neměli otálet. „Mojí mamince je 97 let a má lehkou demenci. Já i moje děti jsme si pořád říkali, že všechny fotky s babičkou jednou projdeme. Jenže ona už si lidi na těch fotkách nepamatuje. A tohle je jeden z momentů, na který bych chtěl upozornit a varovat: pozor ať nepropásnete chvíle, kdy to ještě jde,“ dodává.

Druhá část rozhovoru se Zděňkem Svobodu o tom, jak pozitivně vnímat důchod - ZDE

Zobrazit celou diskusi